想生BB

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

5/7 DAY 1 , 上個月果POST 都有講過, 上月失敗左....

大宅

已經努力左6個CYCLE,今個月開始要CHECK體溫想問DAY幾開始CHECK好?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hoiyeebb313 於 10-7-8 17:05 發表
已經努力左6個CYCLE,今個月開始要CHECK體溫想問DAY幾開始CHECK好?

而家好開始check啦,早d cehck紀錄多d,等自己知自己嘅cycle大約係點,我都check咗6個cycle啦,開始知道大約情況

大宅

回覆 1# tingbobo 的文章

THX我想問係低溫排EGG定係高溫呢?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hoiyeebb313 於 10-7-8 17:41 發表
THX我想問係低溫排EGG定係高溫呢?

應該係低溫嗰日排,之後就升高溫家啦=排咗

大宅

回覆 1# tingbobo 的文章

唔該灑︿︿

複式洋房

我覺得深去淺之間DODO 就大機會D,你多數DAY 幾排卵呀? 可以安排一吓交放假時間嗎?

原帖由 Jacobcat06 於 10-7-8 00:42 發表
係咪應該淺線時一次!由深去返好淺時再嚟呢?我同老公返工時間完全唔同,好難就到成曰dodo!所以唔想嘥彈葯呀!哈哈~

複式洋房

我睇中E時...都係計見紅日,冇分下午後

原帖由 kerrykevin 於 10-7-8 13:08 發表
我又黎傾下先!

我想問呀, 我7/7下午4點後來m, 之前睇過一個post, 好似話4點後先見血, 係第二日先count day1, 大家有無印象呀?

複式洋房

你會唔會緊張呢...我上個月開始做運動,M期好準時,你不如TRY 吓

原帖由 吉仔mama 於 10-7-8 13:54 發表
我7/7 Day 1 ..
尼兩個月既Cycle 都係37-40
之前幾個月都好準Cycle30
唔知攪咩
加油加油

大宅

畀面勳章

回覆 7# tingbobo 的文章

睇吓呢啲資料幫唔幫到你?
http://hk.myblog.yahoo.com/mykidshk/article?mid=35

複式洋房

好好的分享月呀~~
我上月溫度冇高過,唔知今個月做運動+食好多生果...唔知會唔會有幫助呢

原帖由 jessiechen 於 10-7-8 14:34 發表
各位jm, 要加油呀! 但又唔好太緊張, relax一定有幫助, 我分享下我上個月bingo的經過:

6/6 day 1 體溫36.1 (之後10日體溫都係36.1-36.4)
17/6 day 12 紅d 有淺線, 約20% 體溫 36.3 dodo
18/6 day 13 紅d深粗 80% ...

複式洋房

我上月都冇排卵呀...

因為我溫度都冇高過,睇睇今個月點先...
你記得要放鬆d喎~~

原帖由 subefish 於 10-7-8 14:46 發表

我係7/6day1個post都有講, 原本e生都叫我try iui, 都要食排卵藥既, 但我地都想自己試多1,2個cycle, 咁問e生唔做iui照食排egg藥得唔得, 佢話ok, 咁咪食囉. 想食係因為想易d控制排edgg時間同埋更加準確地知道自己有無 ...

大宅

好媽媽勳章

我都係咁話,真係放鬆d好d,我上個cycle緊張到遲大到成5x日,今個cycle放鬆咗42日咋!

複式洋房

好有用呀...又學到野喇

原帖由 kerrykevin 於 10-7-8 15:50 發表
大家又新一個cycle, 岩岩睇左d有資料, 雖然好長, 但有d都有用!

http://www.bm58.com/index.php/%E6%9C%88%E7%B6%93#.E6.9C.88.E7.B6.93.E6.A6.82.E8.BF.B0

複式洋房

今個月我地一齊努力啦~~

原帖由 laumyi 於 10-7-8 16:57 發表
5/7 DAY 1 , 上個月果POST 都有講過, 上月失敗左....

大宅

畀面勳章

回覆 6# i.kal 的文章

其實我check紅d同哈哈笑通常都係day14深粗+哈哈笑!但體溫就冇明顯變化,前段通常36.4x;中間就36.1x;哈哈笑後就36.5x至36.6頭!不過醫師話我一定有排卵!同埋哈哈笑後我腋下就會腫痛,之前十幾年食避孕丸完全冇事,醫生解釋因為而家有排卵!

複式洋房

我都覺得早dcheck好d喎...我day 1 開始check了

原帖由 hoiyeebb313 於 10-7-8 17:05 發表

複式洋房

所以我跑步+游水...令自己放鬆d

原帖由 tingbobo 於 10-7-8 20:09 發表
我都係咁話,真係放鬆d好d,我上個cycle緊張到遲大到成5x日,今個cycle放鬆咗42日咋!

子爵府

原帖由 i.kal 於 10-7-8 20:26 發表
所以我跑步+游水...令自己放鬆d

我覺得做運動同吃生果真係有用, 我同老公上個月每星期游兩至三次水, 每晚吃兩種唔同顏色的水果, 例如: 藍梅+士多啤梨, 橙+西瓜, 因為我睇過書, 話每日應該吃唔同顏色的蔬果, 有助平衡身體的基能

複式洋房

可能係黃體素影響...你睇睇,可能你會明白d~~

排卵後產生很重要的黃體素,這個時期又稱黃體期。黃體期一般來說是比較固定,大多為14天。例如月經週期是28天則扣除黃體期14天,所以濾泡期是14天;所以排卵期是在中間1~2天,若月經週期是21天則扣除黃體的14天,則濾泡期剩7天,那危險期是第七天。若要詳細了解還是要找專業婦產科醫師,諮詢以便利於自己算安全期避孕。

由月經出血第一日算起,在前期的濾泡期與後期黃體期兩者不同,濾泡期主要是動情激素會大量產生,此時有部分男性荷爾蒙產生,而在排卵時,由於男性荷爾蒙的上升,加上動情素的增加,使婦女會感覺到精力旺盛、性情開朗,較有創造力,工作方面也較有爆發力,同時也會有性幻想,所以排卵期的女性是每月中的黃金時段,不論工作或考試都很容易得到成功,女性不妨多多利用這段黃金期。到了排卵期時,動情素到達臨界高點,刺激中樞神經讓其產生破卵素,在破卵素高峰後的12~18小時是孕育下一代的最佳時刻,此時身體方面會有性慾上升、心情會較興奮,陰道分泌物大增有溼溼的感覺,這時就是最佳受孕時刻,同時男性荷爾蒙會到達小高峰,使每位女性都變的非常可人。到了黃體期,此時已排完卵了,內膜會變成熟且養份充足,得以讓受精卵穩定著床。在此時因黃體素較高量,副作用就彰顯出來,例如體力差、腸胃脹氣,也會感覺容易飢餓,情緒不穩,全身不適,這些症狀嚴重時稱之為經前症。有些經前症婦女會出現頭痛、情緒暴躁,這皆是因為黃體素在體內佔優勢作祟,但當月經來了這些症狀就會消失,直到下次來月經前再犯,這就是常見的女性經前症候群。

原帖由 Jacobcat06 於 10-7-8 20:17 發表
其實我check紅d同哈哈笑通常都係day14深粗+哈哈笑!但體溫就冇明顯變化,前段通常36.4x;中間就36.1x;哈哈笑後就36.5x至36.6頭!不過醫師話我一定有排卵!同埋哈哈笑後我腋下就會腫痛,之前十幾年食避孕丸完全冇事,醫生解釋因為 ... [/quote]

首頁
12345...15

尾頁

跳至