婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-12 11:21 發表

最慘依家老公同99諗法一致,話BB要過左3個月先...
老公完全冇諗過我,話一齊住唔會有問題,我呀媽唔係一個古老既人,年代唔同就唔同,始終佢係你呀媽唔係我呀媽,一定有分歧,仲要一齊湊BB,我一定要人地行我個套架,老公太睇小婆媳糾紛啦,調轉係你,你一定唔肯同我屋企人住啦,都唔企係人地角度諗下既...

男人 十個 有 十一個 都 唔覺得 "婆媳" 同住 係問題!! yes 呀, 果個係 "佢阿媽",佢緊係覺得 同自己阿媽好相遇ga la ,但妳一入到 99屋 (@@係wo...仲要間屋係 99既..=.=),妳就係 "外人",佢係莊你係閒.....

但男人十個有十一個都唔明!!!!! (or 唔係唔明, 係 "唔理"!--> 燒唔到佢嘛)

....3個月..
你 99有冇 "反口" 的前科?
有的話, 妳同妳 c6 傾下。

樓主 妳 仲有幾多個月 "騷" 呀?...趁仲有時間, 不要放棄呀!

樓主, 不要放棄。正如呢個forum 咁多個sisters 所講, 女人要be strong! 有d 野,唔讓步就唔讓步啦!

當你堅持唔讓, 要讓步的就是別人,這就是 "政治",其實婆媳/夫婦關係 都是 "政治".... 政治是"妥協的藝術",妳睇下妳可以妥協幾多la。

我就highly 唔recommend "同住3個月"!!!

@@...到時 3個月後,咩光景 又誰知?
到時妳 99話 "唔捨得bb"、"bb 認人啦, 掛住 嫲嫲呀 "、"不如長住啦"....... 就唔係 "避狗" 咁簡單!!!! 係避狗 +搶仔呀!!!

妳依家唔 堅持, 將來就更加 無say...樓主, 加油!! 撐妳呀!!!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 tantanmama 於 10-7-12 11:35 發表

擺明氹你同BB去99度住3個月, 過得1頭半個月就話再提送狗俾人. 到時你BB喺佢手上, 你老公又唔幫你, 你唔通掉低老公同BB喺99度咩? 要堅持就唔好等3個月, 應該一開始已堅持. 唔好貪99幫手照顧BB, 受人恩惠千年記, 到 ...

agree no more!! 講中晒 我想講的!

by the way, 樓主妳很需要 99照顧bb??@@ 若可以, 真的自己湊番 (依家開始 save 多d 錢la....)

我估妳都知,99 的湊仔方法一定同妳很不同...到時又.....

同住3個月,你 "寄人籬下 + 同99住 + BB 在99手上 + c6 在99手上 + c6 唔撐妳"......

要堅持, 一開始就要堅持! say no to plan A or B!! 再諗下 怎樣 在 現有的home, "分隔" 狗狗 和BB,預防 99 attack (if only),也預備怎樣 care 狗 同時亦 care BB 吧!!

若妳在這事上讓 99插手..... 她"得逞"
將來就更加多 呢種情況ga la...

別墅

原帖由 jesuslovesyou 於 10-7-12 11:54 發表

男人 十個 有 十一個 都 唔覺得 "婆媳" 同住 係問題!! yes 呀, 果個係 "佢阿媽",佢緊係覺得 同自己阿媽好相遇ga la ,但妳一入到 99屋 (@@係wo...仲要間屋係 99既..=.=),妳就係 "外人 ...

我打算今晚搵老公慢慢傾,嚇佢又好點都好,你都唔想有日見到我同你呀媽嘈交架,呢個我知老公會好怕,有咁衰講咁衰,迫佢諗過第2個辦法出黎,諗唔到就照舊一家五口!
咁99就冇反口前科
我11月生,仲有幾個月時間
我都驚99話唔捨得BB個D野呀,因為聽老公講,99之前幫人湊一個幾歲大既小朋友,好似話湊左幾個月,小朋友走左後,99勁唔捨得仲想喊tim,我即刻諗,嘩...呢個仲要係你第一個孫,如果你一句唔捨得喊埋出黎,咁我點算!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-12 12:27 發表

我打算今晚搵老公慢慢傾,嚇佢又好點都好,你都唔想有日見到我同你呀媽嘈交架,呢個我知老公會好怕,有咁衰講咁衰,迫佢諗過第2個辦法出黎,諗唔到就照舊一家五口!
咁99就冇反口前科
我11月生,仲有幾個月時間
我都驚99話 ...

go go go 去馬啦 姊妹!!
男人 在 女人面前 最易 "衰心軟"...
suggest 妳用 軟功first, "o爺"下佢, 扮下慘 (但妳真係慘....)、扮下傻、扮下你在 99 面前 "好無助".....

比多d 在BK 見到的 "實例", 比d scenarios 佢諗! 話明比佢知d cases 會點.... (好多99, 個孫一出世就"現形"、搶仔、日日都貢上黎、無晒 "個人空間" (男人最怕無空間))

若佢堅持要同住 3個月,

咁妳就硬起來吧!!! yes, 堅持 繼續 1家5口 (三仔乸 + 2口狗)! 決不讓步!:;pppp:

再唔係, 絕d, 像之前有sister 兇佢 "無狗狗, 無BB"!!! 大家鬥絕...哈哈...!

妳 99 好明顯 想 "搶你全家過去"... (衰D 咁講)
若妳今次讓步, ....真的 後患無窮呀! (99 覺得得逞, THEN 明明是你同C6的重大決定, 佢都要插手/話事!)

等妳好消息!! 撐妳呀!
記住︰妳不讓步,讓步的就是別人。有d 野, 忠於自己, 唔妥協就係唔妥!! 這是現代女性啊!

別墅

原帖由 jesuslovesyou 於 10-7-12 12:01 發表

agree no more!! 講中晒 我想講的!

by the way, 樓主妳很需要 99照顧bb??@@ 若可以, 真的自己湊番 (依家開始 save 多d 錢la....)

我估妳都知,99 的湊仔方法一定同妳很不同...到時又.....

同住 ...

唔係我需要99照顧BB,開頭我打算坐月請陪月,之後就點辛苦都要自己搞掂,唔想靠99,而且我好自私,我只係想BB跟我同老公,但係老公就好需要佢呀媽照顧BB,因為一早老公已經同我講話到時BB出世,星期六日就比呀媽湊啦,仲話要買多張BB床放係99屋企,老公講就講得好聽,話比佢呀媽幫手湊下BB,我地唔洗咁辛苦又可以有多D時間出街,實質上老公想比佢呀媽湊下孫,始終第一個孫,同埋老公勁貪玩lor,佢諗住一來可以滿足佢呀媽,自己又可以出去玩,勁討厭!

其實我同99見面咁多年都冇真正傾過計,因為咁樣可能冇乜衝突,呢件事99從來冇正面同我講過,只係一直煩老公,但係到前幾日因為我肚痛去睇醫生,咁岩99係度所以就同我一齊去醫院,唔知係咪傾傾下計,99終於開口同我講兩隻狗既問題,BB咁細個唔好接觸狗呀,唔好架...不過佢冇同我講plan b,只係同我講plan a,可能佢都怕我唔肯同佢住,所以冇開口!

別墅

唉......其實老公係不嬲都好順佢呀媽意思
但講到兩隻狗,老公都唔得架,開頭老公仲好強硬好堅持架,仲發晒脾氣cut佢呀媽線,唔理佢點講,點知可能99講多幾次,都比99感染左...

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-12 12:46 發表

唔係我需要99照顧BB,開頭我打算坐月請陪月,之後就點辛苦都要自己搞掂,唔想靠99,而且我好自私,我只係想BB跟我同老公,但係老公就好需要佢呀媽照顧BB,因為一早老公已經同我講話到時BB出世,星期六日就比呀媽湊啦,仲話 ...

...若妳同 99 本身 無乜偈傾,之前妳說的 所謂 "同99關係不錯",我估就只是 "假太平" ,即兩個人表面上"不錯",實則只係"關係淺" (大家避開吵架, 避爭執, 就像 "吵架的夫婦才恩愛" 的道理), 到有事時,大家就開始 "現形",正如今次 狗狗的事。

若不加以處理,慢慢就 "面和心不和" (或者, 現在已經...)

若妳99 只同你講plan A, 可想而知, 佢都係一個 幾"心水清" 既 女人wo..... (知道妳 唔會想同99住la)

另外,妳 c6 點解想 妳99湊下孫? (係佢覺得 "阿媽老啦, 她想湊孫" (我覺得這想法有點 "一廂情願")?;定真係為左 可以有多d 空間去玩..?)

唔怪得妳話 c6 咁buy plan B.... (想自己有空間,又可以 "痴餐",又可以有"佢阿媽" 照顧,又可以有自己阿媽湊BB......)

@@ 妳要 "逐點" 同佢傾呀~~!

重要是,令c6明白,湊孫 vs 玩孫 係兩回事。
若怕 99 lonely, 可以 得閒你地上去99home 讓她 "玩孫",但湊BB 就不勞煩她.....

生得BB 就要預左 犧牲玩的時間la...... d 男人真係呢....

諗一d 辦法,係可以二人有空間,而又不用 99湊孫!

大宅

樓主,我都唔會揀plan a or b !! 點都唔會,我未有bb前,老公同奶奶講好左會一齊住,但當我知道我奶奶唔會對我隻狗好,住公屋又驚俾人投訴時,我即時反口話唔一齊住!我老公耐我唔何,唯有照直同佢阿媽講唔一齊住.

我大肚時唔只一次表明隻狗係我,唔係我屋企人養的,佢只有一個主人!唔洗旨意"希望"我會放棄佢. 我係連希望都唔會俾佢地!!

初初,我屋企都驚我企得太硬,辛苦自己,幫我搵定後路話如果我唔要狗,佢地都會代我照顧佢.但至從bb出左世後,我奶奶姑九/朋友上我屋企探我,佢地無理過我隻狗,掛住同bb玩,攪到我隻狗唔開心到唔食野,我同埋佢一齊唔開心,仲唔開心到喊...跟住連我屋企都知道左,我唔可以無左佢!

之後大家都好支持我唔同奶奶住,繼續養我隻狗.

就算要我俾人話(日後)都好,我真係唔可以放棄我個大仔!連我老公都耐我唔何,怕咩?

當初如果佢地堅持要我放棄,我相信我會有產後抑鬱. 邊個係bb媽媽? 無人會想對自己的小朋友不利,旁人請企埋一邊!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-12 12:55 發表
唉......其實老公係不嬲都好順佢呀媽意思
但講到兩隻狗,老公都唔得架,開頭老公仲好強硬好堅持架,仲發晒脾氣cut佢呀媽線,唔理佢點講,點知可能99講多幾次,都比99感染左... ...

若妳99 無同妳 講plan B (同住),只同老公講... 加埋妳話 "講多兩講" 就心軟...

看來 妳 99真係 唔簡單! (心水清, 攻心計, 你老公亦比佢 "食住" 唔知...=.= )

咁妳都要 "發功" la!!@@ 可能你一直"無發"la...但依家關乎 自己耐來的生活,BB 的生活,狗狗... 妳就要 "防守"。

(我估你地 初初有BB 前, 無諗 99 會 "插手" 係咪呢...? )

如此看 , 你 老公係 "耳仔軟"的人.....
佢覺得 99 係關心bb (無否定),先唔想 BB 同狗住。

如此, 你要積極用軟功,TUM 下老公, 嚇下佢.....。(之前講過了, 若想要甚麼SUGGESTIONS, @@ 我試下再諗... 希望幫到妳...)

有時我諗 (just 我諗),妳 99會否 係 "借狗發揮" only.... 想藉今次的事,令妳地同佢 同住 + 自己可以湊孫....

水晶宮

等3個月先俾bb同狗一齊
咁不如一開始就一切
真心鍚d狗既,當佢地係大bb一樣,
有肚己經介紹bb俾狗狗認識……
狗狗都有愛心架麻……

別墅

原帖由 jesuslovesyou 於 10-7-12 13:05 發表

...若妳同 99 本身 無乜偈傾,之前妳說的 所謂 "同99關係不錯",我估就只是 "假太平" ,即兩個人表面上"不錯",實則只係"關係淺" (大家避開吵架, 避爭執, 就像 "吵架的夫婦才恩愛" 的道理), 到有事時,大家就開始 "現形",正如 ...

冇錯係呀,我同99關係只係"假太平""關係淺"
雖然未去到面和心不和,如果一齊住就真係唔敢講...

老公諗法淨係自己同佢屋企人兩全其美lor,都唔諗埋個老婆

其實我地同99都住得好近而且都經常會一齊食飯,到時佢一樣好多時間可以見到個孫

我都係咁樣同老公,就算未有BB前我已經同佢講明,你咁想要小朋友,但係生左BB就冇得成日出去玩gala,而且我亦講明唔可以比99湊BB,唉...未有BB時老公已經提過比99湊下BB,我之前亦因為老公有呢個不負責任既諗法,所以一直唔肯同老公生BB,到依家BB又有左,唯有慢慢傾,睇下可以點解決啦!

別墅

原帖由 momotang 於 10-7-12 13:06 發表
樓主,我都唔會揀plan a or b !! 點都唔會,我未有bb前,老公同奶奶講好左會一齊住,但當我知道我奶奶唔會對我隻狗好,住公屋又驚俾人投訴時,我即時反口話唔一齊住!我老公耐我唔何,唯有照直同佢阿媽講唔一齊住.

我大肚時 ...

可能始終一D唔養寵物既人唔會明白我地
狗已經=屋企人 點分開 點放棄呀...
好似我初初有BB時,我個fd同我講到時兩隻狗點?比人?
我話梗係唔得啦!!
之後到依家佢都養左一隻狗幾個月,佢自己都講番話唔要隻狗,真係做唔到,我都話gala,拿拿拿....係咪呀...吹脹

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,

我都忍唔住要講兩句了!
根本你99就係發緊功啦!! 唔係你c6點會由一開始cut你99線到而家認同plan b呀!??
你99好了解你c6, 知佢貪玩, 生仔唔知仔心肝咩?! 佢係投其所好等你c6認同佢呀!!

你仲想兩全其美??會唔會天真左d呢?

你99已經發左功一段日子, 佢只會哦你c6, 向你c6發功, 你咪蝕底晒囉!

我都有兩隻狗仔, 都準備生bb, 仲想領養多隻添! 邊個可以阻到我呀?!

我亞姨又係有兩隻狗仔, 佢個仔4歲la, 佢兩隻狗仔睇住佢個仔出世架!!

別墅

原帖由 jesuslovesyou 於 10-7-12 13:12 發表

若妳99 無同妳 講plan B (同住),只同老公講... 加埋妳話 "講多兩講" 就心軟...

看來 妳 99真係 唔簡單! (心水清, 攻心計, 你老公亦比佢 "食住" 唔知...=.= )

咁妳都要 "發功" la!!@@ 可能你一直"無發"la...但依家 ...

攻心計...

老公係容忍力超強既人,未到底線佢會只有---忍
99絕對係食住左老公,老公又順得人 耳仔軟 你講個D全中呀,唉...當初我真係冇諗過99會"插手"架!

有時我諗 (just 我諗),妳 99會否 係 "借狗發揮" only.... 想藉今次的事,令妳地同佢 同住 + 自己可以湊孫....

希望唔係掛,我好驚......

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

樓主太天真了 我只想講你吾去保護2隻狗
呢度無人幫到你 你狗狗將會好可憐 講完!

別墅

原帖由 shannnb 於 10-7-12 13:32 發表
等3個月先俾bb同狗一齊
咁不如一開始就一切
真心鍚d狗既,當佢地係大bb一樣,
有肚己經介紹bb俾狗狗認識……
狗狗都有愛心架麻……

所以依家要努力搵資料 ""BB同狗係可以一齊既""
其實老公比我更加錫兩隻狗
可能今次真係比99感染左......

別墅

原帖由 ap9394 於 10-7-12 13:45 發表
樓主,

我都忍唔住要講兩句了!
根本你99就係發緊功啦!! 唔係你c6點會由一開始cut你99線到而家認同plan b呀!??
你99好了解你c6, 知佢貪玩, 生仔唔知仔心肝咩?! 佢係投其所好等你c6認同佢呀!!

你仲想兩全其美??會唔會 ...

我由頭到尾唔覺得BB同狗要分開住,係99同老公咁諗...
其實老公未完全聽晒佢呀媽講,老公都叫我問下身邊朋友有冇人都有養狗,而又冇問題!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-12 13:56 發表

攻心計...

老公係容忍力超強既人,未到底線佢會只有---忍
99絕對係食住左老公,老公又順得人 耳仔軟 你講個D全中呀,唉...當初我真係冇諗過99會"插手"架!

希望唔係掛,我好驚......

回想番妳的posts, 妳描述妳同99關係, c6關係, 整件事的經過........"借狗發揮" 真係 似層層

我覺得(若我無get 錯/睇漏),最恐怖一個位係,妳99無同你講過 "plan b 同住",只同妳講 plan A!!!

單純D 諗,係佢未諗到PLAN B ,現實D (黑暗D),就係..... 佢"早有預謀"

不然....點解剩同C6 講, 不親自同妳講?
明知你唔鍾意,但就不停向 妳c6 "發功" --> 哇.... 最後竟然令妳c6 由 "反對放棄99" 到 "贊成同住3個月"...

!!!@@ 樓主, 依家的情況, 妳千萬不可以讓步!
99 就係睇住你 "好蝦",自己又 "食住個仔(c6)"..... 令妳 處於 弱勢, 無從反抗! 仲要 有埋 "同住3個月PLAN"..... 其居心真係叵測 (想湊孫、湊仔 (c6)、+ 食埋個新抱...) 3個月後一句 "唔捨得個孫",你老公又 習慣左 有媽照顧 的生活....到時...

我明白 妳也許是個單純 善良的人....
未必了解 "人性" 的陰暗。
也若上述的"陰謀論" 是 事實 (實情是,妳99緊係唔會同妳/c6 講la!!!!) ,妳就要反擊+防守。

對啊! 男人好多都唔明 呢d "婆媳" 之間的關係...
佢地唔明自己阿媽 (女人) 可以 好 manipulative (操控).....

樓主,企硬啊! 呢度好多sisters 都撐妳!

若99只是關心BB 同狗 的安全問題...
真的不用 放棄狗,可以 "間房"比 狗狗?
或安裝一D "欄"...隔著bb 和狗咪ok! (我看過書, 有呢d 欄的), 不然, BB 床高d..... & 自己睇緊d 狗狗和BB (I.E 做全職MOTHER, 仲好, 唔駛比 99湊... )

大宅

樓主,當你知道你c6會心軟時,硬的只有自己啦! 我老公都成日話d狗毛貓毛污漕( 俾佢家人傳染到)...唔想俾阿b掂到...

但好老實,我唔會因為我個大仔"污漕"而唔俾佢地接獨,廁所板夠污漕,唔通唔俾小朋友掂咩...避一d已成事實的野,倒不如面對佢!

同埋你c6心軟,日後你唔堅持無人幫到你架喇. 之前,我個仔都要交去奶奶度湊,如果我地全家跟去的話,屋企就會得返我隻狗,我極度唔放心佢,最後唯有我踼我c6陪個仔去奶奶度,我自己一個留返係屋企陪隻狗! (但我好掛住個仔...結果自己喊左成晚 ,我試過一次之後,以後no way...)

要堅持的,一開始就要堅持,我唔想有日俾位佢地入,如果係愛(隻狗)的話,一直都唔會變!

另一樣係...明知佢屋企知道c6心軟,想由佢果邊入手(因為佢一直無say no的),想我都無得say no,無可能! 佢地當我係屋企人的話,就唔會唔明我無左個仔的感受.

當佢地向我c6發功時,我都同時向c6發功,我隻狗係"污漕"(佢地眼中),但我好愛自己個仔,佢地唔想bb有事,我都唔想,唔該尊重返我哩個阿媽.

樓主,哩個過程可以好漫長,但愛bb同狗的話,bb一生受用!佢會有同狗狗相處的回憶!哩d回憶係要你帶俾佢架.

原帖由 angel-mummy 於 10-7-12 14:13 發表

我由頭到尾唔覺得BB同狗要分開住,係99同老公咁諗...
其實老公未完全聽晒佢呀媽講,老公都叫我問下身邊朋友有冇人都有養狗,而又冇問題!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 angel-mummy 於 10-7-12 13:59 發表

所以依家要努力搵資料 ""BB同狗係可以一齊既""
其實老公比我更加錫兩隻狗
可能今次真係比99感染左......

其實由頭到尾...
呢d 係妳同c6+BB+狗 "一家" 的事....

我唔明 why 妳 99 要插手! (可能妳一開始比佢覺得 妳企唔夠硬... 而妳老公更加....=.=)

我估計, 也許你老公對 "bb 同狗" 住, 都有點保留。不然, 他不會那麼易被 99 tum.....

所以, 妳依家的 "戰線", 是

- 企硬, 總之 不接受 任何 99的plan

- 找 "bb 同狗 同住而又good" 的cases (外國應該有好多, 再唔係, 本地啦!! 剩係 回應妳呢版, 都有幾個sister 分享過話ok! 你在BK 開個thread, 請sisters 們分享下..@@) --> 主要係 說服妳 老公! not 99 ( 因為 ..."與狗同住" 只是 她其次的關心.....實則.... )

- 諗辦法,自己湊BB + 狗。 (諗辦法, "分隔" BB 和狗, 做足 安全措拖。例如在屋企裝 欄, 那種可以 開門閂門的呢....寵物店見過)

- 目前最主要 是向老公 "落藥".... 用軟功,o爺佢、tum 佢、嚇下佢 (同99住, 佢會有幾煩, e.g. 二人會"好唔方便" 到時更加難二人世界/玩)....

我無養狗...(不過將來想養貓... )
其實我都對 "bb與狗" 同住 (其實係同 pets 住) 有少少保留....
但若妳的狗是 "馴良" ,也聽話,
做足 安全措拖, 我估ok 的@@。

首頁

尾頁

跳至