跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 CHOKO 於 10-7-22 00:59 發表
各位曾梅媽咪&Daddy,
Hello! 開到Part III 真係開心!!!!

其實我都日日上0黎架, 不過北區個Topic一直響7月10日, 我米好似buymom 0甘無入黎囉, 都知BK 間中就short short 地, 唔明點解今次short 0甘耐, 今 ...

CHOKO,

原來你都係咁?!!
我仲神奇呀~ 到今日都係登出唔到!!!!!!

我同阿仔都抖+hea足成個星期啦, 下星期要好好計劃一下--- 籌備份PROFILE...

洋房

Hi, Joy

唔係呀, 我個係仔仔, 佢冇咁叻, 希望佢努力, 下次輪到佢上台攞獎啦, 我會同佢一起努力架啦!

原帖由 Joy 於 10-7-20 14:15 發表
hello buymom, foggy

上來打個招呼

toublemummy,
果日你個女是不是上台 law獎來? 好叻女呀.

洋房

可唔可以講明D呀, 究竟第幾至第幾名係BAND 1, 第幾至第幾係BAND2呀? Thanks

原帖由 buymom 於 10-7-20 01:15 發表

TroubleMummy,

Hello~ 我地學校係依小朋友全級的排名分 Band 幾...

洋房

你地有冇去書展呀? 我第一日下午請假去咗行吓,唔駛排隊,直入,唔知係咪少咗D靚模簽名會呢,真好。 
D習作都OK平,不過06年版,Classroom $20-25一本 ,SPI書包平原價$80-100, 而story book 都OK呀。 

伯爵府

原帖由 Joy 於 10-7-21 23:20 發表
foggy,
哈哈哈, 唔知你大仔有否好掛住你地呢? 我都替你地掛佢啦... 嘻嘻

buymom,

thanks! summer 日日對住個仔, 係埋好happy呢!
我就日日在公司大拆解, 好掛個仔呀. 真係call左老板say唔做啦.... 不過.....人不 ...

Joy,
我都試過你呢份心情,有時真係好對唔住自己個細路!
幾年前,我個女仲細,有次去旅行,有些auntie見佢得意,同佢chatting,問佢平時鐘意做什麼,媽咪鐘意做什麼,佢話媽咪平時最鐘意返工,個剎那,真係好唔開心呀,所以想即刻唔做!

男爵府

LI輪攪搬屋,今日終於可以埋下位喇! 不過仲有好多工作未攪掂,好頭赤

男爵府

原帖由 CHOKO 於 10-7-22 01:11 發表
Kanax,

通告係只限一位家長出席. 可能係因為一二年班一起搞吧, 我好聽話只係一個出席, 但見到有D兩個一起去的.

可能小三得一級所以無限掛。

今次原來係初小畢業禮,校長話小一二、四五嘅散學禮都係坐地下,但佢地係坐椅,學校好重視佢地完成初小階段,明年開學就係高小,大個仔喇。

我覺得學校真係幾好,照顧佢地好多方面,等佢地有好多唔同經驗。

大宅

原帖由 TroubleMummy 於 10-7-22 02:16 發表
可唔可以講明D呀, 究竟第幾至第幾名係BAND 1, 第幾至第幾係BAND2呀? Thanks.....

唔好意思呀, 我都唔係好清楚到底第幾先係Band 1, 因老師無講...
好似聽d家長講係全級頭50名~

歌莉亞,

而家你囡大個左, 應該已經明白媽咪係有幾愛錫佢啦~

Jac,

祝 喬遷之喜!!!
慢慢執下, 又上黎傾下、抖下啦~

Kanax,

係呀~ 出年高小, 就真係全新境界架啦...

大宅

好好彩

Hi ~~

黑雨嗰日同仔仔覆完診,好大雨,見到有架van仔响站頭,嗰一刻我唔知點解放慢腳步慢慢行,無上呢架van仔 (平時既我會極速上車)呢架車响大埔撞車 原來我黑唔晒,真係好彩....

buymon;

你找我?

請問响邊到會知中學有開放日? thx

男爵府

原帖由 sally314 於 10-7-24 21:22 發表
Hi ~~

黑雨嗰日同仔仔覆完診,好大雨,見到有架van仔响站頭,嗰一刻我唔知點解放慢腳步慢慢行,無上呢架van仔 (平時既我會極速上車)呢架車响大埔撞車 原來我黑唔晒,真係好彩....

世事嘅野就係咁奇妙,快d去買6合彩!

大宅

原帖由 sally314 於 10-7-24 21:22 發表
Hi ~~

buymon;
你找我?
請問响邊 ...

sally314,

見你咁耐無蒲頭, 你無乜事丫麻??!

冥冥之中, 真係早有安排!
可能你平時做得好事多, 所以避過此劫...

我諗九月開學, 就會陸陸續續收到d中學開放日資料啦~

大宅

Kanax;

我間中都去買,但安慰獎都未中過

buymon:

有些事要辦,下星期四後再傾...

男爵府

Buymon

我只係住緊間屋要做大裝修,所以全家搬左出去住,一路仲要攪裝修,如果唔駛照顧兩個小朋友,原本都應該好有樂趣GE!

大宅

考第幾至Band 1 年年都唔同架,要根據學校嘅小三TSA及中一分班試成績決定,但唔係你小朋友考嗰一次,而係其他級別幫你考,係咪好奇怪好難明?
照曾梅過往紀錄,我估計五十名內一定會band 1,六七十名都有機會,我問過其他小學小六家長,考完三次呈分試,班主任會同家長講小朋友大約係band 幾.

原帖由 buymom 於 10-7-24 20:52 發表

唔好意思呀, 我都唔係好清楚到底第幾先係Band 1, 因老師無講...
好似聽d家長講係全級頭50名~

歌莉亞,

而家你囡大個左, 應該已經明白媽咪係有幾愛錫佢啦~

Jac,

祝 喬遷之喜!!!
慢慢執下, 又上黎 ...

大宅

回覆 34# Yatyat 的文章

我女舊年跟我講話頭80 係band 1, 但今年她話我知老師話頭90 係band 1, 唔知我女有冇收錯資料 ??

大宅

原帖由 Yatyat 於 10-7-26 09:36 發表

考第幾至Band 1 年年都唔同架,要根據學校嘅小三TSA及中一分班試成績決定,但唔係你小朋友考嗰一次,而係其他級別幫你考,係咪好奇怪好難明?
照曾梅過往紀錄,我估計五十名內一定會band 1,六七十名都有機 ...

Yatyat,

啊~ 原來係咁樣作決定架, 你唔講我真係唔知呀~ THX!

大宅

sally314,

原來追唔到小巴,避過一次意外,真係好好彩!

Hi ~~

buymon;

你找我?

請問响邊 ...

洋房

哦, 原來係年年唔同, 仲係要靠師兄師姐既成績, 明白晒同唔該晒各位既詳細解釋.

我仔仔九月升三年班啦, 希望佢好好努力, 幫吓D師弟妹, 攞到好既BANDING啦! 都希望師兄師姐可以一起努力啦!

大宅

笑容由家開始——興趣班與自信心(上)

暑假來了,家長煩惱如何為子女安排活動。早前有讀者何太電郵給我,問如何選擇興趣班,她指過去為兒子安排大量興趣班,想增其自信心,但兒子自升上高小後抗拒參加,且對讀書失去動力,成績一落千丈,顯得沒自信。

要令孩子成材,最重要不要令他們失去志氣。怎樣才能保持孩子的自尊自信呢?美國著名學者RobertReasoner提出,自尊感包括五個基本元素,分別是安全感、獨特感、聯繫感、方向感和能力感。家長如能在選擇課外活動上培育孩子的自尊自信,會比學甚麼來得更重要。

安全感是自尊感的最基本因素。如何在課外活動上培養安全感?首先我們可鼓勵孩子表達他們意見;讓他們嘗試各種新事物,不介懷成敗與否;製造機會,讓子女在能力範圍內接受挑戰,並體驗成功。還有,要制訂合理和一致的家規,讓子女在安全環境下學習。

安全感之上是自我獨特感與聯繫感。要令孩子欣賞自己,先決條件是要接納孩子一切而不附帶任何條件,因為只有你先接納孩子,孩子才會接納他自己。在參與活動時,切勿把孩子互相比較,因為這對父母和子女同樣帶來傷害。每個孩子的特質不同,家長為孩子選擇興趣班,必須考慮到子女獨特性、興趣愛好,並與子女的生理、心理發展保持一致,不要以為所有活動都適合你的孩子,最重是所選擇的活動能把孩子的獨特性用積極正面的方式表達出來。(二之一)
張笑容

大宅

笑容由家開始——興趣班與自信心(下)

昨天提到父母如何在選擇課外活動上培育孩子的安全感和獨特感,今天讓我談談聯繫感、方向感和能力感,這都是增自信心的重要元素。

聯繫感是指感到自己與所屬的團體(包括家庭、學校、社區等)有連繫,獲得群體的接納、認同和欣賞。要培養聯繫感,家長可透過幫助子女加入他們重視的團體,經歷團體成員的接納,例如制服隊伍、合唱團、團契、球隊、義工組織都是一些不錯的選擇。這些活動有助子女學習基本的社交技巧,例如聆聽技巧、溝通技巧、體育精神、守諾言、同理心、尊重別人等。這些都是成為人才的必備素質。

至於方向感是指感到掌握生命意義和目標,並且毋須依附別人,能夠表達意願,作出決定和承擔後果。孩子選擇了他們喜愛的課外活動後,家長可以和他們一起訂定目標,他們每完成一個步驟,家長要給予肯定和讚賞。最重要是讓孩子作生活中多作決定,多思考各種問題的解決方法和分析行動後果。

能力感是指,感到自己有能力去學習新事物和應付新挑戰。家長要注意子女做得好的事,多於他的失敗;不要空洞地稱讚,內容要具體。

透過時常讚美和鼓勵,讓子女感受到被喜愛、接納和支持;也讓他知道所想、所做的是正確。同時,給孩子自由發揮的空間,目的讓他學到把握自己的生命,及對自己的行為負責。

每一個孩子都是獨特的,父母的責任是協助他們發掘上天給予的恩賜。能夠展現恩賜,便是成才了。
張笑容

首頁

尾頁

跳至