自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

原帖由 SandyKL 於 10-7-18 23:06 發表
北京所考既即係跟俄羅斯。香港RAD比較流行,而且國際化,如以目前黎講,出路較闊,但多年後就唔知會點勒。
我想問一直學落去的姐姐,通常考o左皇家會唔會考埋北京試架?
同埋係咪可以跳級,例如唔考PP,直接考G1

公爵府

原帖由 可兒 於 10-7-18 23:11 發表

我細個都係毛妹學過呀,又係學左幾年就冇學,因實在太辛苦,我記得見到d大姐姐,考試練到個個都係度喊

都係架!我女上堂前係一班G3~G4姐姐,佢地考試前練習都叫到呀呀聲~
落堂後猛咁"初"隻腳,不過我女仲細,佢覺得上堂好開心,裙仔靚動作靚,好堅持話要學ballet

琥珀宮

毛妹一班既學生唔會咁多,通常都係唔過10人,而阿女呢一班就係5至6人,因為毛妹算貴架,依家Grade 1,都成$690/4堂,不過我計過條數,帶佢出出入入去第二區,車費時間都係番度,所以貴少少都俾佢上毛妹,而且學生人數較少,地方環境好,老師唔係d o靚 妹仔,所以揀佢囉。

原帖由 easonkinki 於 10-7-18 23:10 發表
會唔會每間分校唔同呢!我要等到今個星期六睇埋小朋友上堂環境先再決定呢間,我最怕係多學生,因為女本來向青衣學o左1年,由最初4個學生到最近收成14個學生又無助教,全部都係3~5歲,miss跟本就控制唔到場面。 ...

琥珀宮

考左RAD,少見人會再考埋北京,都唔需要啦,國際認可咯。

芭蕾舞可以跳級,就算成人去考,之前完全未學過,學左一輪之後,都可以考Grade 6。我阿女都係由PP學起,當年都係咁諗,唔想俾佢考試,但老師話唔考試都俾佢黎上多一堂,咁點解唔考埋啫?就係咁,迫住要考,不過PP、P呢D都唔叫得係考試咯,只係評估啫。

原帖由 easonkinki 於 10-7-18 23:12 發表
我想問一直學落去的姐姐,通常考o左皇家會唔會考埋北京試架?
同埋係咪可以跳級,例如唔考PP,直接考G1

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

我小朋友喺香港藝術團好多年了,由bb班開始,佢地越來越差,所以學生亦越來越少,結果我小朋友去年轉咗去毛妹,去年一年之間走咗三份次二學生(考試班嘅,grade2/grade3/grade4 都有),啲老師走剩兩個,你可以想像吓發生咩事。

毛妹啲老師好有心機教,好好多,價錢亦公道,喺以前嗰間,啲野隔個月就唔同價錢呀,好誇張。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 SandyKL 於 10-7-18 23:23 發表
考左RAD,少見人會再考埋北京,都唔需要啦,國際認可咯。

芭蕾舞可以跳級,就算成人去考,之前完全未學過,學左一輪之後,都可以考Grade 6。我阿女都係由PP學起,當年都係咁諗,唔想俾佢考試,但老師話唔考試都俾佢黎上多一堂,咁點解唔 ...

你喺邊間學呀,咁少人嘅~

琥珀宮

收訊。

原帖由 chloemami618 於 10-7-18 23:37 發表

你喺邊間學呀,咁少人嘅~

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 SandyKL 於 10-7-18 23:45 發表
收訊。

可唔可以話埋比我知...
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我都睇緊毛妹定王仁曼......上yahoo search 好多"妹"讚王仁曼,有冇真正用家既家長可以比多d comments 呀? thanks
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

公爵府

唔係bor!我上yahoo睇D妹妹仔話王仁曼辛苦過毛妹話壓力好大老師好嚴,而且學費比毛妹再貴D所以我唔考慮啦!毛妹的價錢都算接受到,呢3間最貴係藝術團最平係毛妹,真係估佢唔到呀!

公爵府

原帖由 SandyKL 於 10-7-18 23:45 發表
收訊。
咁好o既,我今日向葵青睇都有1x ~20個姐姐一班架!但就睇唔到有幾多個miss o係到

琥珀宮

王仁曼有一定水準,不過係貴D啫,聽過話佢地規定每星期上兩堂,即係低班千幾冇走雞。毛妹價錢較大眾化,比較實際。

王仁曼果邊D家長當然係富貴D囉。

原帖由 Pui_Pui 於 10-7-19 00:52 發表
我都睇緊毛妹定王仁曼......上yahoo search 好多"妹"讚王仁曼,有冇真正用家既家長可以比多d comments 呀? thanks

琥珀宮

你可以捉住D學生問一問有幾多個老師,通常咁大班,應該有一個老師輔以一個助教,如果得一個老師,咁執唔得咁多,冇咁好勒,你都要認真考慮好唔好俾佢係果度上堂。

原帖由 easonkinki 於 10-7-19 01:03 發表
咁好o既,我今日向葵青睇都有1x ~20個姐姐一班架!但就睇唔到有幾多個miss o係到

珍珠宮

原帖由 easonkinki 於 10-7-18 22:40 發表
問過毛妹無得試堂架!

唔係喎,毛妹同王仁曼都可以試堂架,我兩間都試過,毛妹(葵青)同王仁曼(荃灣),揀咗毛妹。

男爵府

BK Milk勳章

回覆 25# ivory0915 的文章

可否告知是哪一個地區??
因為小朋友剛開始在呢度學!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 SandyKL 於 10-7-18 23:11 發表
考試呢一度你睇番我下面個回覆。我個人比較喜歡RAD。

我都一樣唔喜歡咁多學生一齊上,一定要執,太多人睇唔哂,尤其咁細小朋友,真係要執好D,咁跳上去冇咁易走型。之前有網友話佢朋友「pat"gut gut"」,呢d就係跳得唔正確姿勢 ...

我當年就係見到d 同學/ 姐姐,pat gut gut,我唔想變成咁,好核突 ~ 死都同媽講,我唔學唔學!!

咁我想問,另外有間叫SDM,各位有咩意見?
我女3歲幾,又係話要學(佢只係貪條裙靚),但我又唔知邊間好,因如佢一學,我就要佢長學,唔想佢轉來轉去!因佢太過3mins熱度!! 同埋,我希望搵間有多D演出機會,聽聞有d係有得演出,但就要叻先有,唔係一定人人有份,原因係佢連同人傾偈都唔敢,所以我好想train up埋佢呢d野!

珍珠宮

原帖由 cathin 於 10-7-19 11:38 發表
可否告知是哪一個地區??
因為小朋友剛開始在呢度學!!

我小朋友係葵青劇院 ~

公爵府

原帖由 ivory0915 於 10-7-19 12:37 發表

我小朋友係葵青劇院 ~
E~我就係想問呢間毛妹教得好唔好啦!你女幾大個呀?有得試堂咁好呀!等我星期六問下可唔可以先,我打去TST問佢話無得試堂架!有得試堂會比較好,我驚比o左學費但妹妹唔肯上

子爵府

ivory095:

請問你囡囡而家學得ok嗎?

其實我囡囡2歲上nursery果陣,我俾佢响一間幼稚園學芭蕾舞, 但只係上左2堂, 佢就唔肯再返, 每次去到門口都喊晒口, 後來搵老師傾過, 發現原來囡囡曾經因唔專心而被罰企... 因為佢仲細, 我担心佢有陰影所以冇再學.

直到半年前某日經過沙田, 囡囡(當時3歲幾)見到廣告燈箱, 自己提出想學芭蕾舞, 咁我見香港藝術團都收費都OK(Grade 1 收$480一個月), 所以俾佢試吓. 睇完你個post, 我都有少少担心...

男爵府

我女以前響尖沙咀的香港藝術團 (Ms. Wong) 學過。據我所知,Ms. Wong 有響葵青教,因為若要補堂, 就要去葵青or 沙田。

我覺得 Ms. Wong 教得幾正統, 幾嚴,但小朋友好 buy。佢係真係好似學校老師咁, 每一個動作/紀律都執得好正。

後來因為不便去尖沙咀, 轉左去第2間學。第2間就似 playgroup多d, 嘻嘻哈哈, 唱唱跳跳, 亞囡都開心但就學唔到野囉。

不過都2-3年前的事了。

ps 我都係跳芭蕾舞跳左10幾廿年, 所以自己知個女學成點。

首頁

尾頁

跳至