自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

一人一半好怪.一人一餐好d

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TAKE TURN 好呀!! 不拖不欠!!!

大宅

原帖由 藍藍 於 10-7-23 15:47 發表
睇個人性格喇,唔好話同d ex男友食飯我未比過錢,我連同d男性朋友食飯都好少要AA制既(唔係我唔比,係佢地唔收我錢/比我出錢),有d朋友知佢一直都係AA既我就會即刻比錢/比返錢佢囉~ ...

係啦... 同男性朋友食飯就會自動自覺拎錢.. 人地唔收一回事.. 理應要比

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 ada.y 於 10-7-23 15:55 發表

係呀, 我哋八十年代拍拖係男朋友比哂, 最多有就食好D, 冇就食魚旦粉。宜家拍拖係點就真係唔係好知囉, 所以答我個靚妹仔同事唔到, 索性上bk問吓d年青媽咪 ...

同年代無關,我90-2000都有拍拖都係男ge比哂

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 yyy008 於 10-7-23 16:12 發表

係啦... 同男性朋友食飯就會自動自覺拎錢.. 人地唔收一回事.. 理應要比

agree,我都會比,人地唔收一回事

大宅

原帖由 sandy1425 於 10-7-23 16:14 發表
同年代無關,我90-2000都有拍拖都係男ge比哂

我都覺得同年代無關... 我自己年紀都係80後...
我好憎D男人乜都計一餐... 女人我可以接受計到好足... 如果男人係咁... 就好婆媽... 男人老狗成個C9咁我真係接受唔到... SORRY

珍珠宮

陪月勳章

我到依家都會同老公一人一餐(不過貴的通常佢會自己話比)

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

del
原帖由 sandy1425 於 10-7-23 16:10 發表
一人一半好怪.一人一餐好d

我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

伯爵府

拍拖食飯AA制

del

我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

珍珠宮

好媽媽勳章

十分同意

以前拍拖時都係我老公俾, 不過我耐唔耐都會請返佢, 有來有往嘛

不過講到咁明咁白我就覺得個男仔有d斤斤計較囉
原帖由 janeleung 於 10-7-23 16:01 發表
如果係每餐食完AA制 我就接受唔到

間中你比下 我比下就OK

不過故事中男主角講到明就唔洗恨 (不喜勿插)

伯爵府

一開始拍拖就講明aa制, 都可能係佢太有原則ge, 聽過有d分手先黎逐樣計呀, 果d先衰lor

我就接受你比下我又比下, 好過次次都計住晒, 大家開心ge

公爵府

好媽媽勳章

係呀, 我哋八十年代拍拖係男朋友比哂, 最多有就食好D, 冇就食魚旦粉。宜家拍拖係點就真係唔係好知囉, 所以答我個靚妹仔同事唔到, 索性上bk問吓d年青媽咪 ...
唔關年代事噃
我唔年輕啦
P.S如果男人提出又真係唔係咁好,始終中國人心態mouth:

你的人格如何,你的人生亦必如何!

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

以前係澳洲讀書, 拍拖都會aa制, 因為身邊所有朋友仔都係咁, 呢個係外國作風~

不過我返黎hk後拍拖都係男方俾哂ka, 間唔中我會俾錢或者買戲飛啦. 我唔鍾意拍拖aa喎, 如果拍拖都aa, 咁同朋友有咩分別.

公爵府

好媽媽勳章

WHY唔見咗我啲字KA

珍珠宮

好媽媽勳章

拍拖食飯睇戲咁小數目都咁孤寒斤斤計較 的男人, 快點飛左佢吧啦, 除非佢條件比女方好好多, 無其他選擇就無辦法啦, 不過俾著我寧願無男人都唔要小男人囉~ 講真, 食幾餐飯用得幾多錢啊? 咁少錢都出唔起, 第時點養妻活兒啊?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔係好接受到AA制, 拍拖時多數老公比, 但自己都會識做, 間中係我比.
,

水晶宮

吾係話一定要男人比晒$,不過此男人講明AA,太小家,太計較了,如果結左婚,仲有排計,相信佢老婆如日後有困難,此男人會視為負擔.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 kellyly 於 10-7-23 15:56 發表

我都係KA,點我都要比番一半LA
我覺得唔係老馮男友出錢MA
人地打工你又打工點解要搵埋比埋你嗰份
就算以前結左婚未生呀仔時我都會佢一餐我一餐咁比
而家做左全職老公比家用我都有時係我比KA ...
我雖然未出去打過工,BUT我都知搵錢辛苦 講真,我結婚後都同老公話唔使俾錢我KA(我嘅錢夠養自己同個仔),BUT佢話同我結咗婚就要跟返佢嗰套, SO,我變成小女人 使佢錢(BUT我有時都LIKE自己俾)...我叫佢唔使幚我養個仔,佢又話:咪當我小男人!!
(佢幾大男人KA)

大宅

醒目開學勳章

原帖由 sandy1425 於 10-7-23 16:09 發表
吾好話拍拖,同男性食飯我話比返佢都無人收

agree!

首頁

尾頁

跳至