自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 GCH 於 10-8-7 01:27 發表
咪係囉,我當年就係教到無晒私人時間,
又教唔到自己個仔,所以先唔做,
邊得黎可以搵秘撈呀!

...

哈哈,我 d 老師朋友放咗工都唔想再講嘢,有次同佢上training,個trainer 話佢,吓你教書,你唔係啞架咩?

放工仲幫人補習?等 $ 駛大把part-time 可以做。

子爵府

我真係做到情緒低落架,我識有人真係要睇精神科添呀,
搵醫生睇既人就大把,仲搵補習?係O囉!

原帖由 BingJing 於 10-8-7 01:33 發表

哈哈,我 d 老師朋友放咗工都唔想再講嘢,有次同佢上training,個trainer 話佢,吓你教書,你唔係啞架咩?

放工仲幫人補習?等 $ 駛大把part-time 可以做。 ...

子爵府

原帖由 GCH 於 10-8-7 01:44 發表
我真係做到情緒低落架,我識有人真係要睇精神科添呀,
搵醫生睇既人就大把,仲搵補習?係O囉!

咁你係咪淨係鍾意教書,唔鍾意面對家長同同事呢?

曾繁光離開青山自己掛牌,真係唔 憂做。

子爵府

NO,我己升做主任,我好鐘意教書,但無謂既行政太多啦,我無時間教好小朋友,小息放學後都要開會,有個別學生要作輔導都未能抽太多時間,想同家長傾點幫小朋友及同同事好好討論教學問題都無時間,成日要去進修,又要搞活動宣傳學校等等,空堂無不特止,連應上堂既時間有時都出咗去,我成日覺得未能教到最好,有愧對學生既感覺,享受唔到教學既樂趣.

返到家見個仔既時間又少,所以成日都唔開心,最後咪索性唔做囉,而家我只補兩至四個學生,我可以好盡情咁教,佢地成績有明顯進步,而自己家庭又照顧到,所以好滿足呢

原帖由 BingJing 於 10-8-7 01:50 發表

咁你係咪淨係鍾意教書,唔鍾意面對家長同同事呢?

曾繁光離開青山自己掛牌,真係唔 憂做。

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 GCH 於 10-8-7 01:59 發表
NO,我己升做主任,我好鐘意教書,但無謂既行政太多啦,我無時間教好小朋友,小息放學後都要開會,有個別學生要作輔導都未能抽太多時間,想同家長傾點幫小朋友及同同事好好討論教學問題都無時間,成日要去進修,又要搞活動宣 ...

我深深體會亦深深明白..一位做教師特別是做主任所處理行政的心情及繁忙程度.......仲要把工作的精神帶回家....
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

子爵府

我仲好記得遞辭職信果一刻,我有如釋重負既感覺呢

原帖由 SoNyPig 於 10-8-7 02:05 發表

我深深體會亦深深明白..一位做教師特別是做主任所處理行政的心情及繁忙程度.......仲要把工作的精神帶回家....

大宅

我朋友都係教書, 未試堂前她已提醒我, 我對她說她講明收 $135, 所以咪試下lor, 點知衰左, 朋友叫我post出來, 我說放她一馬, 怎知她昨天用另一名但同一內容pm我, 我即刻想會不會有其他媽咪好似我咁笨, 上當, 所以同大家分享一下, 我可以把她2次的名稱post出來嗎?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Push

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我都收過佢pm,但我無揀佢呀!我睇佢介紹唔知點解對佢無乜興趣。好彩我無揀到佢姐! 我揀左另外一個幫我女女上堂,都好滿意!

一應徵英文老師,就收到好多pm d 的人來應徵,我好似老闆咁揀人入職咁!

子爵府

我也用過補習老師,備課是她的責任,聘請之前問清楚她的履歷,什麼大學畢業,身份証明文件,每堂的價錢,就算補幾多科也是以每小時計,上堂前核對清楚,若你上次第一堂不啱數,你可以不付,報警,她是見你有小朋友,不想吵架,明'''洽''你,所以你不要''怕'',公開她的惡行.下次再請補習老師小心些.有些人是'混水摸魚'',所以要核對履歷.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原帖由 GCH 於 10-8-7 01:05 發表
呢個MISS既資料我另一個BK朋友都收過,
因為我以前係教書,但因為要陪太子讀書,
所以而家轉做補習,我朋友問我呢個老師
開價咁平(因為若真係由專業在職老師補
最少二至三百一個鐘),但佢只收135,仲要邊區都可以上門,覺得 ...

之前我請過一個亞sir同我仔補,佢係小學教師黎架,咁佢收我真係算平喎,個陣四年級佢收我$80/hour,而佢唔止同我仔補一科,中英數常全部都有,都係以鍾計,唔會話以科目黎計,佢同我仔補得好好,有時佢會攞d佢間學校既補充我仔做,又有d網上既遊戲,補左一年成績進步好多,但後來因為佢做左副校,好忙無時間先無補炸

不過我早排都有收過個位小姐pm,亦曾經同佢傾過,個我話我女仲細想補一個鍾,但佢話唔得最好1.5hours,佢仲話佢識普通話,可以教埋我個女,不過我唔係好記得佢收我幾錢啦,都過$100,我個女個陣都係升k3,我唔係話補既,主要係想佢幚我教吓個女d中英文字個d,所以我話要考慮吓先

大宅

上次她用 missjc378 呢個名, 她的名字叫 MissLaura $135 一個鐘

今次收到的PM有9成9相似, 但改了名
mingmiss, 為何有1%不同, 因為今次收 $125一個鐘

都係我笨, 我比老公話我為何那麼不小心, 我真是覺得有點嬲, 我明明好次請人已很小心, 我必定Send e-mail confirm 所有, 包括收費. 唉!今次交左學費, 果然學到野!

水晶宮

e...... 你地可否pm 佢電話比我對下呀 ? 因為之前有個bk 既member 自稱又係小學教師喎 (佢話係荃灣教喎, 自己住元朗), 佢收 $120 / hr. 我話諗諗先, 不過佢經常打黎. 1年後仍然打黎問我比唔比亞女補. 都係話自己教eng, 普通話......etc.

大宅

佢話佢係屯門住, 屋企人住荃灣wor! 我forward她的pm給你.

水晶宮

oh my god..... 我已經收到你PM. 個mobile nbr 係一模一樣的. 佢話自己係教書, 我都覺得奇怪. 係我office hour 時間不停咁打黎. 嘜教緊書可以隨時可以打黎咩 ? 同埋....佢push得我好行, 比我感覺唔太好. 佢姓: 劉.

原帖由 arnoldmami 於 10-8-7 21:26 發表
佢話佢係屯門住, 屋企人住荃灣wor! 我forward她的pm給你.

大宅

如果真係教書有點會有時間, 成年後重call你呢?

水晶宮

咪係lor, 我家姐自己以前都係教書 (中學), 做到死死下. 放工返屋企改功課, 備課...etc 晚晚做到1:00 am 先可以訓. 同埋, 教得小學既老師一定唔會咁平. 我都好希望其他mami 睇到呢個post, 唔好再比呢個人呃$$$.

原帖由 arnoldmami 於 10-8-7 21:49 發表
如果真係教書有點會有時間, 成年後重call你呢?

大宅

如果她無問題就不會常常改名啦, 希望多d人看到不要上當啦!

水晶宮

係la, 其實呢d 所謂補習老師好蠢. $120-130/hr 咁好搵, 如果家長覺得ok 的話, 呢d 數基本上係長食, 仲可以介紹比其他friend 比佢 (如果係好既話). 但係第1堂已經開門見山擺明呃錢. 講真, 比佢呃頂多咪果三兩百.....我覺得個所謂老師好蠢lor. 好似我亞女個普通話老師, 教得好, 有耐性, 已經一教就教左4年. at least 學到小六為止, 你諗下條數幾金......

原帖由 arnoldmami 於 10-8-7 22:01 發表
如果她無問題就不會常常改名啦, 希望多d人看到不要上當啦!

伯爵府

原帖由 arnoldmami 於 10-8-6 20:52 發表
我想分享6月份時請補習老師的經驗

我當時出post請美勞老師, 有一個老師PM我說是她畢業於香港大學英文系,現在任職英文學校,任教英文、普通話,自小會普通話. 由於小兒的普通話老師沒空教小兒, 於是找她試堂, 她一個鐘 ...

真係教書而又有經驗既(十年以上),根本係唔會幫人地補習的,首先,佢地既人工唔錯(除非佢非常等錢駛)唔需要做part time,再加上現在教書的都很辛苦,放左學令願休息吓,搵吓娛樂(否則人都顛),又或者有時間都教吓自己個仔/女,點會得閒去教人地既仔女? 如果真係有經驗既老師,起碼收你二百元一個鐘,佢仲自動送上門先收你$130,無可能)佢地係都只會幫好朋友既仔女補啦! 其實你地想知佢係咪真正做過老師好簡單,只要打去佢學校問吓便知道(當然唔好話佢補習啦,有些學校是不容許老師出外做part time的,只係問佢是否該校既老師,即使是離職的亦有紀錄的)希望幫到你地啦!

首頁

尾頁

跳至