美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有無人自己整水晶甲o架!

我都勁想學,有無門路???因為出面學好貴,多一技徬身.

伯爵府

pls see see

唔知呢到OK or not??

大宅

Mummy,

我都發覺在美甲店或美甲學校買的東西, 其實有好多便宜代替品, 例如 :

1. 去蹟水 = 火酒
2. 專用消毒 = 火酒
3. 甲邊營養油 = BB 油
4. 貼石專用膠水 = 普通ok膠或萬能膠(貼得仲實)
5. 2幾百元幾隻色的ARCYLIC COLOUR = 我在普通書局  幾十元一盒十二色
6. 彩繪筆 = 書局大把又平
7. 閃粉 = SA SA買的化粧閃粉平好多
8. 貼紙 = SA SA 及卓越
9. 成一百元一支的水晶甲筆 = 正嘗試以靚的水彩筆代替
10 . 幾十元一支的甲油彩繪筆 = SA SA買十幾元一支

你仲有冇新發現 !

你去學時 Miss一定叫你買佢的指定產品, 當初自己又唔知, 浪費了不少錢(例如有仲有好大樽好少用的Natural 水晶粉, 好幾把唔用的剪和好幾盒唔靚的閃片和色粉), 怪當初太衝動。 我記得有次我問Miss 點解唔用有閃粉的甲油代替閃粉做甲(你知閃粉幾十元一小瓶, 閃粉指甲油幾元都有), 佢同我講會令假甲變黃,我後來試過都無變黃, 好以部燈機咁, 同一部機可以有啲買二千元, 有啲買幾百元。 我發現魅力甲藝多咗好多嘢買, 我見到電鑽好平喎, 唔知好唔好呢, 如果你去甲藝軒同魅力甲藝, 幫我買花花呀, 我唔想去怕會忍唔住手咁買嘢。 唉 !

大宅

stephanieching 寫道:
我正在用緊這隻EZflow閃粉, 用來做邊好靚, 佢仲有個仲閃的系列, 我之前買380元一盒

stephanieching
請問你係邊到買呀

大宅

ioi,

我之前在美容展內的惠林行(普遍講佢買嘢幾貴, 不過是大行)Booth有折扣買的, 不過買完之後發現甲藝軒仲平, 其實你在Yahoo 打水晶甲就會見到好多買甲產品店, 有本本地出的美甲書都介紹好多間, 不過間間價錢唔一樣, 有幾間近幾個月才開我都唔知價錢(近幾個月無時間留意行情, 我知的未必最平), 你最好打去問下幾錢才去買, 另外 Mummy 講個Website好多產品和教學睇, 不過有個別產品買得非常貴(千其唔好在那兒買EZflow, 勁貴), 例子就是一部36W燈機, 我學 Miss 個度買1800至2000, 我後來在另一間買700, 點知 Mummy 後來在另一間買400, 你話的舖頭食水幾深呢。

大宅

mummy 開班啦~~
如果你地唔介意~
可以平日夜晚黎我屋企一齊學呀!

別墅

Mummy,

你好勁呀! 手甲好靚呀!
I am ur fans.

大宅

我對整甲都好有興趣,仲已經報左名學整,一陣間就去上第一堂

好彩而家有呢個topic,如果唔係分分鐘又做大水魚,比學校劈到一頸血

Mummy,
麻煩check pm,thx~~

大宅

CRYSTAL
請問... 你報邊間.. 幾銀呀?

大宅

rubyl928 寫道:
mummy 開班啦~~
如果你地唔介意~
可以平日夜晚黎我屋企一齊學呀!

我都想一齊學呀

大宅

Crystal,

你在邊間學呀, 我都想知 ! 不過你記住唔好亂買嘢喎, 初初學買Basic產品就得, 學耐咗再慢慢周圍搵喜歡的產品, 話你知如果你喜歡玩會越玩越着迷, Basic的唔會滿足到你, 好似 Mummy話學水晶甲的產品費你預1000元左右, Gel 甲也是差唔多價錢, 只是給你學整, 要不停轉花款就仲要買好多嘢 ! 我由學到現在整兩種甲(學費及材料費)大大話話都用咗成萬元, 我之前無想過用咁多錢, 除非你想做Freelance否則唔值得用咁多錢。

大宅

del

大宅

其實初初學.. 又唔響D 學校到買野
得唔得架?

大宅

Crystal,

你學上堂時可否幫我留意以下幾種產品的價錢, 好嗎 ?

Colour Arcylic Power
Colour Gel
Dry Flower
Nail Art Decoration Kit

Thanks

Stephanie

大宅

stephanieching,
我都好驚要洗好多錢,而家都四圍留意緊邊度有平野買,上次去報名果陣,問過miss買野要幾錢,miss話如果係佢地度買齊晒基本用品同材料要2xxx,講就係咁講者,而家都唔知所指既基本野係乜,一陣佢比盞9w燈我,都唔知要黎做咩好

rubyl928,
學校同我講唔會強迫你幫襯佢買野,返完學再上黎報料比你知,睇下佢地係講真定講假

大宅

crystal 寫道:
rubyl928,

我報左呢間,專業水晶甲及光療樹脂殖甲文憑課程,學費$5500
http://www.sarah-beauty.com/

好多種.. 睇到眼花花
其實我想自己整黎玩
係咪唔值得咁貴報個COURSE 呢......

大宅

stephanieching,rubyl928,
一陣上堂幫你地問產品價錢同有冇興趣班學~~

我要準備出去上堂啦,遲d再傾

大宅

睇下呢到教整花o架

大宅

crystal 寫道:
stephanieching,rubyl928,
一陣上堂幫你地問產品價錢同有冇興趣班學~~

我要準備出去上堂啦,遲d再傾

THANKS

男爵府

HI~

我都有比人做開Gel甲架~~~下星期六去補lu~~~
有得學, 我都想自己學呀!!!

首頁

尾頁

跳至