自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我明白有D野係"身不由己",但睇到佢地成日話自己點苦點可憐,但佢地有冇想過點解要令自己咁辛苦?
佢由中一,小五,小二,同今年入幼稚園,差不多3年一個,生2個時佢應都好辛苦啦!生多個都算,而家佢地係4個,唔通佢地真係天真到生多D好?天生天養?有咩咪政府囉!呢D人真係唔識為自己同仔女打算,如果你係為佢地好,明知冇錢開飯,就黎書都冇錢讀都仲要生,你話佢地係咪白痴。

子爵府

呻咩呢?
嫁個窮人咪迫住D仔女陪你飲水飽, 呢個係必然啦!
依家有政府資助已經好好了,
唔係D大陸人仲以為嫁去香港有金執, 係都要落黎!

伯爵府

我細個都好羨慕人地得兩個細路嘅家庭,見到同學係獨生嘅,可以去學琴,真係好想好似佢咁~~

但我仍然覺得父母好偉大,佢地個年代,唔識家庭計劃,無得好講,但現今呢個年代,如果我仲係咁,而令到我嘅仔女連基本嘅讀書同書簿費都要去同人借,連我自己都會覺得係自己攞嚟

原帖由 晟媽 於 10-8-16 10:30 發表
你講哂我想講既野! 我地細個一家六口住200呎公屋, 我由細到大都無參加過要比錢既課外活動. 校服眼鏡爛都要繼續著. 放學幫手做亞媽接番來既手作仔(剪線頭, 穿膠花...). 依家我地兩公婆搵幾萬一個月都只係敢生一個. ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

咁仲要生四個.....叫佢死左佢!!!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

睇都市日報張相, 佢地應該係追仔, 幸好第四個終於生到個仔, 唔係我估佢會繼續生囉!!

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 心心媽 於 10-8-16 10:55 發表
睇都市日報張相, 佢地應該係追仔, 幸好第四個終於生到個仔, 唔係我估佢會繼續生囉!!

呢個年代好僧呢d人....
自己又唔係大x把身家等人繼續 , 飯都未開得惦 , 追乜Q ...
你比唔到好環境個細路 , 將來個個都一事無成 , 就算個個係仔又如何???? 累他們成世啦....
大把錢 , 四叔個d就話點都要追到有仔 ....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 心心媽 於 10-8-16 10:55 發表

d 人無腦,所以要窮死一世!!!子女又怎會好呢??

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

原帖由 chunwai_315 於 10-8-16 08:50 發表
4子女須花 12000元 貧家要借錢開學 【本報訊】學校暑假剩下半個月,香港社區組織協會調查發現,普遍低收入家庭難以應付龐大的開學開支,逾半受訪家庭指,開學費用至少需要 1,000元,平均數為 3,392元,差不多等於家庭半個月收入 ...

黐線, 無錢生咁多做乜?!:;pppp: 唔抵幫, 唔抵可憐.
我兩公婆加埋過50K一個月, 養兩個. 我老公話有咗都唔要得呀! 不過我地都唔會俾呢D事發生, 有家庭計劃架嘛.

瑪瑙宮

大廚勳章

港府遲發津貼 貧家借錢解困 【本報訊】子女開學對於貧困家庭倍感頭痛。社區組織協會上月訪問一百零六個平均收入只有六千七百元的貧窮家庭,發現幼稚園學費、書簿費、校服費及學校雜費等全面增加,每個家庭平均需為每名子女支付近二千三百元開學金,佔家庭收入三分之一。育有四名小孩的家庭更要支付一萬二千元開學費用而四出借貸解困。協會批評當局多年來沒有檢討資助學生機制,要求曾蔭權十月發表的施政報告提出擴大學生資助範疇及放寬津助申請資格。

龔太拿出兒子的畫作嘆說無法支付興趣班費用。 (林少權攝)
馮女士育有四名子女,長女及幼子新學年分別入讀中一及幼稚園預備班,購買新校服及新書等開支驟增至一萬二千元新高。她表示,丈夫每月只有約一萬元收入,港府津貼又遲遲未發,無計可施下惟有向鄰居借錢應付。另一家長莫太的兒子家鋒將升讀小五,她慨嘆今年交通費、校服費及書簿費等均見上升,惟有替兒子買最大碼的校服「着多幾年」慳錢。家鋒則表示,着校服趕巴士時曾險告甩褲,非常尷尬,欠缺津貼又令他未能學習心愛的跆拳道。龔太則嘆說即使兒子有繪畫天分,亦無法送他入興趣班培訓。
申請資格苛刻過貧窮線 社區組織協會組織幹事施麗珊指出,調查發現八成子女就讀幼稚園的受訪家庭面臨加學費,最高加幅達一成;分別六成一及五成家庭指書簿費及校服費增加,平均增幅逾一成。她批評目前學生資助津貼往往在開學後才發出,而且範圍未有涵蓋校服、課外活動及其他雜費。申請學費或書簿津貼的門檻太高,合資格申請的家庭入息限額竟然較貧窮線還要低四分之一,導致二十多萬收入低於綜援家庭的學生,只有十萬人獲全免,根本未能紓緩貧窮家庭的經濟壓力。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

越睇越火滚!!!

買基金真係好傷

大宅

好媽媽勳章

真係無野好講! 我兩公婆公一份婆一份,都只生一個,自知能力有限,囡囡條校服兩三年才換1次,邊會有人1年換1套校服架?以前我地阿媽年代都係幾年著同1套校服,還是1代轉1代,家姐著完阿妹著,阿哥著完細路著啦!阿爸阿媽都係生幾個,但唔會好似而家D人甘無恥,還賴政付照顧不足,包上網費,課外活動費....無錢未唔好學囉!又唔駛死!以前我地都係甘啦!呢D係唔係發窮惡?點解社會越來越分化,因為政付照顧太足,令到呢班人以為"窮"就大晒!無自我反省,點解你地甘窮?點解你地甘賴皮? 我地死慳難慳貼你地!我地死做難做貼你地!

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢地點解一定要買新書? 新校服……
書、校服可以問點高年級唔要而送出(好多媽咪好樂意送啲舊書、校服出來)。 有四個仔女, 啲書都可以一個留比下一個(改版不是年年改的, 開學之後又有書又簿津貼) ,校服都是一樣。

佢地乜都同人比, 冇就話政府冇比資源比佢地。 養小孩貴有貴養,平有平養! 娛樂 - 去個普通公園都叫做娛樂;不一定要去海馬公園、廸廸公園、去戲院睇戲高消費才叫做娛樂。

原帖由 心抱 於 10-8-16 10:20 發表
佢地吾係有書薄津貼既咩
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 totoro 於 10-8-16 11:24 發表
佢地點解一定要買新書? 新校服……
書、校服可以問點高年級唔要而送出(好多媽咪好樂意送啲舊書、校服出來)。 有四個仔女, 啲書都可以一個留比下一個(改版不是年年改的, 開學之後又有書又簿津貼) ,校服都是一樣。:badfee ...

我細個夠想學做太空人啦... 唔通又話無得學好慘呀 ...
好多小朋友都想學好多野.... 父母有幾多錢先得架.... 靠政府就只能享有最 basic 個d .... 唔通仲要暑假比你遊學團呀

大宅

好媽媽勳章

我個囡有語言天份,應該學足18個語言,應該周遊列國,點解政付無免費送我個囡去外國讀書呀?佢地知唔知什麼叫"自學",就算比錢你去學,你都可以話唔係"名師"啦!攞住張"畫"就係有畫畫天份咩?甘有天份,駛唔駛"畢加索"番生教你個細路呀?

原帖由 seaheart88 於 10-8-16 11:19 發表
港府遲發津貼 貧家借錢解困 【本報訊】子女開學對於貧困家庭倍感頭痛。社區組織協會上月訪問一百零六個平均收入只有六千七百元的貧窮家庭,發現幼稚園學費、書簿費、校服費及學校雜費等全面增加,每個家庭平均 ...

大宅

原帖由 Sherryko9 於 10-8-16 11:30 發表
我個囡有語言天份,應該學足18個語言,應該周遊列國,點解政付無免費送我個囡去外國讀書呀?佢地知唔知什麼叫"自學",就算比錢你去學,你都可以話唔係"名師"啦!攞住張"畫"就係有畫畫天份咩?甘有天份,駛唔駛"畢加索"番生教 ...

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-8-16 11:30 發表
我個囡有語言天份,應該學足18個語言,應該周遊列國,點解政付無免費送我個囡去外國讀書呀?佢地知唔知什麼叫"自學",就算比錢你去學,你都可以話唔係"名師"啦!攞住張"畫"就係有畫畫天份咩?甘有天份,駛唔駛"畢加索"番生教 ...

我個朋友係單親 , 個仔學齊 株心算 , 英國文化協會 , 1個week 2堂畫畫 , 話劇 , 圍棋 ...... 都係佢呀媽每個鐘幫人出晒力做 body 賺番黎架 , 唔係免費 or 有資助呀.... 你想個仔學到更多 , 唔係齋up 係要身體力行.... 我個friend , 最近先派到公屋 , 叫做減輕d負擔呀.... 她工作真係早上9點就開始 .... 夜晚好夜成點都接booking , 酒店有 call 都接 , 中途無 job 就當自己休息 , 係星期日先親子楂..... 人地付出幾多先令個仔得到更多呀.... 唔好咩都問津貼....

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我亞仔都好有繪畫天分 ,咁我咪要問政府攞?

就算升中一, 都可以同學校老師商量, 請老師幫手問下高年級啲同學。

原帖由 seaheart88 於 10-8-16 11:19 發表
港府遲發津貼 貧家借錢解困 【本報訊】子女開學對於貧困家庭倍感頭痛。社區組織協會上月訪問一百零六個平均收入只有六千七百元的貧窮家庭,發現幼稚園學費、書簿費、校服費及學校雜費等全面增加,每個家庭平均 ...

馮女士育有四名子女,長女及幼子新學年分別入讀中一及幼稚園預備班,購買新校服及新書等開支驟增至一萬二千元新高。她表示,丈夫每月只有約一萬元收入,港府津貼又遲遲未發,無計可施下惟有向鄰居借錢應付。另一家長莫太的兒子家鋒將升讀小五,她慨嘆今年交通費、校服費及書簿費等均見上升,惟有替兒子買最大碼的校服「着多幾年」慳錢。家鋒則表示,着校服趕巴士時曾險告甩褲,非常尷尬,欠缺津貼又令他未能學習心愛的跆拳道。龔太則嘆說即使兒子有繪畫天分,亦無法送他入興趣班培訓。
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

妖,年年呢個時候都走出0黎做場大龍鳳,博+大0的另類開支

自從上年俾佢0地博到,計人頭派上網費,仲唔生多幾個等派錢咩

珍珠宮

熱血金章

見慣不怪, 講嚟講去都係想ar野啫.
有骨氣既就唔會講咁多. 想呻都唔會揾記者呻la.
個個都係乍癲立福
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

生响呢D家庭真係羞家:;pppp:
無$仲學咩野興趣班

首頁
12345...11

尾頁

跳至