自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

agree ~ 唔係有心嚇你, 果時我屋企有個年紀大
的長輩又係試過咁痾唔到好辛苦, 辛苦到最後要
去睇急症, 醫生幫佢整d大便出黎但最後果位長輩
証實患有腸癌

你睇左醫生食左藥又落埋甘油條都唔得就真係
幾嚴重下, 快d嗱嗱聲去睇急症啦

~~~~

原帖由 alik 於 10-8-22 15:07 發表
去再睇醫生啦, 話俾佢知你做咗呢d方法, 都唔係好得.

唔係嚇你, 有可能係腸有瘜肉/腸塞/腸套疊/腫瘤, 又可能係普通嘢, 去做一d檢查會好d

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

而家最緊要係放左肚入面0的便便先,之後食多0的高纖既食物,火龍果,木瓜,西梅對腸胃都好,我之前都有便便困難,食左好左。
不過如果你今次放左0的便,我想你可以再去睇中醫調理下身體,如果唔係,我怕你又會返發。
我都係而家睇中醫,日日都有便便,仲要唔係肚瀉的,希望你都快0的好返!

男爵府

睇中醫啦......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

塞藥都要了解塞得好吾好,塞落d大便中間,粒藥又點會刺激腸狀,首要確定用藥時是否正確。可試試綠茶益力多。改變生活習慣,每餐半至一小時後去toilet坐坐,打圈按摩腹部。程況嚴重要見醫生,攪到腸塞就煩!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你試吓買白兔牌通便丸, 我有時幾日無得去都用佢, 食兩粒, 然後再飲多D水, 8個鐘內個肚會痛, 跟住就去到啦

大宅

各位, 我睇完急症回來了.

塞了醫院的葯, 今次又可以痾到一舊出來喎, 所以醫生無幫我取大便出來, 我幾驚要醫生幫我刮啊, 好彩無.

其實我都唔知係咪完全100%清晒, 因為始終下面仲痛, 暫時我都唔敢好用力, 怕會有影響.

醫生檢查後話我有內痔, 等明天葯房開放再取痔瘡葯.

唉, 經過今次教訓, 我都知要改變生活習慣 : 其實我平常是飲好多水, 早上一起床飲水, 每天晚上一個水果, 少吃肉, 但就沒有按時預時間排便, 同埋完全無做運動, 平常飲食太少油, 這些我都要改.

至於肚痾, 除了腸胃炎, 基本上我不會因吃了或飲了甚麼就可以好暢通, 所以我的腸實在太唔敏感啦

謝謝各位的意見啊 我會努力改善的.

大宅

原帖由 crystaltochan 於 10-8-22 15:50 發表
睇中醫啦......

我都打算睇中醫調理身體, 我的健康實在太過唔得, 我驚再咁落去, 未到60我巳經要因病厭世了, 唉.

大宅

你應該個腸唔識郁
可以叫醫生俾纖維粉你

大宅

原帖由 3071 於 10-8-22 16:22 發表
你應該個腸唔識郁
可以叫醫生俾纖維粉你

可能係呀, 再加上我身體太虛唔夠力推.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

纖維粉食左飲得少水又係塞死,後生人食蔬果已足夠。

珍珠宮

原帖由 yfs 於 10-8-22 16:25 發表

少郁動,做下運動啦!

大宅

好媽媽勳章

你放鬆心情先, 其實便秘好多人都有既, 由其係OL, 我朋友試過便秘嚴重到成身出哂紅色一粒粒, 醫師話因為體內毒素太多於是經皮膚"發"左啲毒出黎, 你話幾恐怖~~

除左要有良好飲食習慣之外, 排便習慣都好重要ga! 我就習慣早上去便便既, 咁早啲起身去埋便便先至返工都唔會阻好多時間既jei, 至多咪5分鐘! 我有啲同事就習慣食完早餐先至去, 有啲就食完lunch去, 所以某段時間我係唔會去廁所既, 因為"香味四溢"嘛! 至於生果, 我覺得食木瓜, 西瓜, 火龍果或者香蕉都可以幫助排便, 由其係木瓜, 食完第二日個篤便便直情有陣木瓜味添呀.

大宅

係呀, 我都要好好安排時間做運動及坐厠所.

話時話, 醫院顆粒葯仲好過甘油泵喎. 顆粒葯是白色好似粒長子彈咁, 用鍚紙包著, 唔知葯房有無得買呢? 姑娘叫我塞後等半小時才去厠所, 雖然都係痛, 但比起昨天及今早幾乎暈係厠所, 巳經好多了.

而家好倦了, 要瞓個午覺補補中氣.

珍珠宮

Ducolax Suppository好似有得賣但吾好依賴,用開吾用冇得去

伯爵府

try 萬寧有得賣的 內解排毒皇, 唔會肚痛,又唔會肚痾,是一個朋友介紹食的
星期五是無飯主婦日

子爵府

2024年龍年勳章

原帖由 yfs 於 10-8-22 16:49 發表
係呀, 我都要好好安排時間做運動及坐厠所.

話時話, 醫院顆粒葯仲好過甘油泵喎. 顆粒葯是白色好似粒長子彈咁, 用鍚紙包著, 唔知葯房有無得買呢? 姑娘叫我塞後等半小時才去厠所, 雖然都係痛, 但比起昨天及今早幾乎暈 ...

好明白你感受, 我試過痛到暈要call白車, 醫生有無開纖維粉比你??我而家一連續兩日便便唔暢順就開纖維粉飲.

等待驗證會員

我有些朋友都係有便秘問題,大部份原因是有便意時忍了下來,到自己想便便時就沒有得去。 如果工作很忙,或不喜歡外頭的廁所便便,那麼你真的要嘗試早上定時便便,要俾多些少耐性,尤其一開始未必有,但你俾多少時間佢,身理時鐘習慣了,那麼天天都可以暢通無阻了。

伯爵府

如果你身體太虛,就要係解決咗今次問題後,好好食中藥調理~~

同埋真係,一起身乜都唔好做,飲杯暖水先。

原帖由 yfs 於 10-8-22 16:25 發表

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

畀面勳章

最重要就係以後唔好經常忍便,這樣對排便沒有好處..

珍珠宮

原帖由 yfs 於 10-8-22 16:11 發表
各位, 我睇完急症回來了.

塞了醫院的葯, 今次又可以痾到一舊出來喎, 所以醫生無幫我取大便出來, 我幾驚要醫生幫我刮啊, 好彩無.

其實我都唔知係咪完全100%清晒, 因為始終下面仲痛, 暫時我都唔敢好用力, 怕會有影響 ...

你嘅情况可以嘅話去照一次腸,因為我朋友都係咁,因為我先幾年都係咁,同你一樣入廠清便,後尾便照一次,好彩無事,而我朋友今年聽我勸去咗照,有三粒大粒息肉,係會變cancer個種,即刻夾咗出黎,出年仲要再照,如果幾仟蚊買個安心嘅話,我勸你照一次,如果無事,後生仔10年都唔駛再照架.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

首頁

尾頁

跳至