自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

間學校應該叫「人渣幼稚園」!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有時就係呢d老師真係一d愛心都無, d小朋友咁細, 唔小心攞左第d小朋友的文具真係唔奇, 佢好似係咪講得嚴重左, 幼稚園d小朋友都係3-5歲, 您話佢上左小學就話姐, 就係用d無咁靚的筆去避免d小朋友攞人地d筆? 點解唔教佢地貼label呢, 或唔係自己的野唔好攞, 因為係唔岩....呢d老師真係..

不過, 唔緊要啦, 最緊要您仔仔而家讀得開心咪得law....您亦唔好再介懷, 個時您唔太知d老師衰成咁都無法(叫個男仔著裙個d), 有時真係唔會諗倒d老師係咁....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-26 22:36 發表

佢嗰句'中華牌'...依家諗番都覺得似係笑話一單黎...真係理應大笑出黎...但當年聽完,都真係唔投降都唔得啦...佢當年既理據係:話唔想D學生帶有公仔圖案既鉛筆番學,係因為唔想到時會有學生拎走同學D公仔筆(偷筆???), ...

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

x2.

原帖由 wysz 於 10-8-26 22:16 發表
不過我都知"保XX"辦嘅幼稚園口碑一向都唔係咁好架啦,估唔到衰到咁!!!

水晶宮

原帖由 wysz 於 10-8-26 22:40 發表
呢D事我都遇到過呀,不過唔係我嘅童年,而係我以前都係幼稚園返過一排工,親眼見到架,佢地到放學果陣見到D家長又好似變左個人咁架,講野把聲呢,你聽到都會起雞皮架.. ...

所以我諗衰老師邊度都會有機會遇到...唔係特定邊間至有...所以我講出黎,都係同樣希望各位家長小心D...

就算唔係老師衰,查實家長點都要KEEP住主動D同老師多D溝通...溝通得唔好或者完全唔去溝通,真係會好多問題發生...我依家都係教人地小朋友(私人教,唔係打工),我都發現有唔少家長,一見我同佢囝囡無咩問題,見我好似搞得掂佢地仔女後,唔駛一個月就大安旨意完全唔理自己仔女上堂上成點,又唔主動同我傾下小朋友既事情...連我想搵佢地傾下都難,實情我真係好想佢地多D搵我傾...至少大家都知大家諗乜同睇法先啦...所以唔理係學校老師定係補習班/興趣班老師,家長一定一定要KEEP住同老師溝通呀...呢樣係我作為一個教人地小朋友既姨姨(我)一直想講既.千祈唔好怕煩親我或打搞我呀...我真係好想同你地傾囝呢...

別墅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-26 21:45 發表
我發現,有時總得相信自己兒女的說話!(愧疚ing...)

童年陰影幼稚園...呢個名係我同老公幫我囝以前間幼稚園改既...

今日發現,我地真係無幫佢地改錯名...

我囝今年十二歲,黎緊升小五,,,

我囝本身有自閉傾向、言語發 ...

可以PM我嗎?
因為我個小朋友係讀緊保記,想知是否同一間,因小朋友也是不喜歡學校......
THX!

水晶宮

原帖由 77777 於 10-8-26 22:49 發表
有時就係呢d老師真係一d愛心都無, d小朋友咁細, 唔小心攞左第d小朋友的文具真係唔奇, 佢好似係咪講得嚴重左, 幼稚園d小朋友都係3-5歲, 您話佢上左小學就話姐, 就係用d無咁靚的筆去避免d小朋友攞人地d筆? 點解唔教佢 ...

俾裙仔男仔着...呢下我都真係發夢都夢唔到...我係覺得幾變態...以一個身為老師既人去做呢回事...

嗰時我成日覺得佢地D老師咩都下下旨意家長自己教哂,佢地唔駛教小朋友咁...好似有次我接我仔放學時,佢個姓梁班主任又走黎話:"黃太,唔該您教下您仔唔好成日發脾氣啦!"咁當然我都想知發生咩事啦,咪問佢咩事囉,跟住佢話,我仔响上堂嗰陣俾全班同學取笑,D同學笑得好大聲,跟住我囝就發脾氣同大喊... 我當堂O咀...乜唔係應該先要教既係取笑人既嗰班同學咩?點解反而要教既係俾全班取笑完既同學?我好想問番老師,咁我夾埋出面人走黎圍住你大大聲取笑你,你係咪唔嬲唔喊先?如果佢當時係有教自己班學生唔好取笑同學,我諗佢無可能唔會同我呢位家長講番聲囉...但無奈佢只係一輪咀好輕挑咁叫我教個仔唔好'咁易'發脾氣啦....係咪佢有問題?定係真係我既問題?點火既人唔駛教,俾人點火着火既反而俾消防員鬧做乜要着火???make唔make sense???

琥珀宮

我細個都好曳,果時既曳只係多咀傾偈,讀幼稚園時,有一次俾老師罰我鎖係廁所,個廁所好細,得一個痞廁位及細細洗手盤,果時好驚,係廁所入面大叫又拍門,記得自己猛咁喊。

我都幾十歲,仲記得清清楚楚,呢件事深深印係我記憶中,好彩冇造成陰影,患上幽閉恐懼症就慘勒!

今次係你囝囝宣洩憤怒情緒一個好好既機遇,俾佢吐哂多年來,收係心深處既壞印象,反而健康。至於當年唔信佢,已經過去,改變唔到事實,以後對囝囝多D信任及關懷,一定可以補償當年既處理不足。

水晶宮

原帖由 bb1 於 10-8-26 22:57 發表

可以PM我嗎?
因為我個小朋友係讀緊保記,想知是否同一間,因小朋友也是不喜歡學校......
THX!

你囝囝讀邊區保記呀?你試下講出黎,等我睇下係咪我囝讀嗰間...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

保良局金卿幼稚園???

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-26 22:40 發表

我都係早輪至知呢個團體D學校原來好多間都有問題...唔止我囝呢一間至有問題...我都估佢唔到.
唔係吓
我仔就開學都係讀保xx
我好驚喎

水晶宮

原帖由 SandyKL 於 10-8-26 23:03 發表
我細個都好曳,果時既曳只係多咀傾偈,讀幼稚園時,有一次俾老師罰我鎖係廁所,個廁所好細,得一個痞廁位及細細洗手盤,果時好驚,係廁所入面大叫又拍門,記得自己猛咁喊。

我都幾十歲,仲記得清清楚楚,呢件事深深印係我記憶中,好彩冇 ...

您地細個D童年都好驚下喎...可能我細個真係好易嚇得驚既妹妹仔黎,老師大聲D講野我已經喊住先...所以真係無印象我有老師會係咁...可能我就係無呢方面既遭遇,所以從未諗過幼稚園老師會係咁...由細到大,我都係視老師係偶像,我聽老師話多過聽我父母話...=="

水晶宮

原帖由 natalie_lee1010 於 10-8-26 23:11 發表
保良局金卿幼稚園???

no...或者我再講得白少少啦...佢既名字組合係:

[地區名]+[保XX]+[幼兒園].....................重組句子...大家嘗試重組,睇下係咪貴子女讀緊嗰間,如是,,,不妨上黎講下依家呢家童年陰影變成點...唔好淨係得我一個'片面之詞'...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係唔咁想像家陣仲可以發生D咁既野

水晶宮

原帖由 conniechan125 於 10-8-26 23:27 發表
真係唔咁想像家陣仲可以發生D咁既野

我都諗唔到...我一直以為係我特別係我自己思想偏激啫...點知原來係咁...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-26 23:17 發表

no...或者我再講得白少少啦...佢既名字組合係:

[地區名]+[保XX]+[幼兒園].....................重組句子...大家嘗試重組,睇下係咪貴子女讀緊嗰間,如是,,,不妨上黎講下依家呢家童年陰影變成點...唔好淨係得我一個' ...

如果無記錯, 你好似住九龍商業中心地帶附近...
嗰個地區, 如無意外係TXT

男爵府

聽樓主你咁講, 真係好恐怖下!!
我從來都冇諗過d老師會咁玩d學生,
我以為老師偏心, 教學差, 唔夠專業等等
已係好大問題, 估不到的是竟然會有好似
你囝囝的經歷, 你可講你當時是住那一區嗎?
你講的是xx局幼稚園嗎? thx!!
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-26 22:19 發表
等我講下我暫時所記得既經典野...

我仔嗰時都係check到有自閉傾向同言語delay咗年幾兩年(三歲得唔夠一歲既言語程度),咁至被政府幫我排隊排到入呢間幼稚園(正式黎講,佢個門牌係稱呼自己係幼兒園,但實情都係幼稚園黎) ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我只係對自己曾讀的小學有少許陰影, 自己那時成績只屬中下...曾經和幾位同樣成績差的同學,被班主任經常在成班同學前,以很難聽的說話揶揄..甚至她更出言說很不喜歡我們...那年6年級...當我們無法直升上原校中一...她更指住我們的頭說: " 抵你地gar, 唔好好讀書就係有咁嘅下場...抵啊"

這校是一間港島區傳統名校..Band 1...名就唔公開喇..我只係認為係某些老師是這樣的...畢竟學校的質素是好的..

水晶宮

原帖由 小倩 於 10-8-26 23:31 發表

如果無記錯, 你好似住MK附近...
嗰個地區, 如無意外係TKT

嗱嗱嗱...唔係我講出黎架............知我住邊區既媽咪千祈咪講咁大聲...費時人家話我抹黑佢地啦................

水晶宮

原帖由 loveubobo 於 10-8-26 23:31 發表
聽樓主你咁講, 真係好恐怖下!!
我從來都冇諗過d老師會咁玩d學生,
我以為老師偏心, 教學差, 唔夠專業等等
已係好大問題, 估不到的是竟然會有好似
你囝囝的經歷, 你可講你當時是住那一區嗎?
你講的是xx局幼稚園嗎? thx ...

條豬腸早已畫哂出黎...總之就大家自己估下啦...知既就心照啦...無謂講到太坦白...我驚驚...

別墅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-26 22:45 發表

我以前細個幼稚園既事,我反而唔多記得...小學以上嗰D都仲有記憶....所以真係發夢都無諗過幼稚園老師可以衰成咁...我以為我細個太眼淺太細膽至會成日俾老師嚇到喊啫...希望我細個唔會俾幼稚園老師恰啦...應該無啩.. ...

我相信你囝囝的童年陰影,當年我讀幼稚園曾被老師指着罵及打了一巴掌,同學在笑...幸好是我回家哭著告訴媽媽,媽媽即時致電大罵老師,之後我便沒再上課,那事發生在高班,但這事件的依稀影像也跟了我幾十年...妳話有冇影响呢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至