自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

係呀,日日都發唔同通告,真係唔知自已記唔記得咁多野,所以我全部丁晒係個board到!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 k.kung 於 10-9-14 02:09 發表
認識一個中學女生由某頂級女校插班某頂級男女直資。 開學第一天回家後, 媽媽問她今天學校生活如何? 女兒說新學校的同學真的很奇怪。 媽媽好奇下追問究竟發生了何事。

女兒回答道: 今天居然有數個同班的女同學走來 ...

死喇,唔知點解我唔明既

洋房

咁可能係我表達能力低, 應該唔關你事。

原帖由 hudsonchui 於 10-9-14 15:37 發表

死喇,唔知點解我唔明既

複式洋房

簽通告, 簽手冊同每月填囡囡係屋企表現既表我都能接受.

我暫時接受唔到既係要一個 N1 只得兩歲零三個月大既小朋友去參加填色比賽同紮花燈. 囡囡返咗學我仲忙, 成日要周圍去買顏色筆,同揾整花燈既環保材料,又話要中秋時買份禮物送比老人家. 

洋房

幫小朋友做勞作的日子將會持續7-8年。 慢慢就會慣。

原帖由 吹水媽咪 於 10-9-14 15:43 發表
簽通告, 簽手冊同每月填囡囡係屋企表現既表我都能接受.

我暫時接受唔到既係要一個 N1 只得兩歲零三個月大既小朋友去參加填色比賽同紮花燈. 囡囡返咗學我仲忙, 成日要周圍去買顏色筆,同揾整花燈既環保材料,又話要中秋 ...

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

我會先看定手冊行事曆,看下幾時要做中秋,聖誕節,新年,復活節,敬師日,一人一花.同會看下啲主題書(準備有什麼嘢要帶回校).

就到這些日子,都要早啲準備環保材料,要同孩子做手工.

一人一花會在11月,我每年都會買定花盆,花泥,營養液.等學校一比花苗回來,就馬上有得用.

還有親子牙齒計劃.

一開始就要忙到最小p3,p4.

洋房

請問一人一花是那所幼稚園?

原帖由 yoma1975 於 10-9-14 16:02 發表
我會先看定手冊行事曆,看下幾時要做中秋,聖誕節,新年,復活節,敬師日,一人一花.同會看下啲主題書(準備有什麼嘢要帶回校).

就到這些日子,都要早啲準備環保材料,要同孩子做手工.

一人一花會在11月,我每年都會買定花盆 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 k.kung 於 10-9-14 02:09 發表
認識一個中學女生由某頂級女校插班某頂級男女直資。 開學第一天回家後, 媽媽問她今天學校生活如何? 女兒說新學校的同學真的很奇怪。 媽媽好奇下追問究竟發生了何事。

女兒回答道: 今天居然有數個同班的女同學走來 ...

間男女校咁好既

男爵府

新學期d老師好惡,驚到返咗學行咗一半路先發現唔記得帶書包mouth:

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

原帖由 k.kung 於 10-9-14 16:07 發表
請問一人一花是那所幼稚園?

一人一花,我唔知係咪全港性.我個區全部幼稚園及小學都會有.年年都要做,每年種什麼花唔記得會由邊個政府部門規定.

洋房

我小朋友的幼稚園只有一人一綠豆。

原帖由 yoma1975 於 10-9-16 11:49 發表
一人一花,我唔知係咪全港性.我個區全部幼稚園及小學都會有.年年都要做,每年種什麼花唔記得會由邊個政府部門規定.

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

亞仔K1, 前日放學, 老師要佢地自己執書包先走(一開學已經要學自己執), 佢執左本普通話書同手冊落人地個書包, 自己書包只係有通告同探熱表, 唔知係唔係書包太重所以放係人地果到呢

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 k.kung 於 10-9-16 12:15 發表
我小朋友的幼稚園只有一人一綠豆。

要種芽菜呀??

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

填色比賽同紮花燈 = 家長功課

伯爵府

牛年勳章

smart boy

原帖由 rubyplk 於 10-9-16 12:32 發表
亞仔K1, 前日放學, 老師要佢地自己執書包先走(一開學已經要學自己執), 佢執左本普通話書同手冊落人地個書包, 自己書包只係有通告同探熱表, 唔知係唔係書包太重所以放係人地果到呢 ...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我都試過,我99同我帶2個去睇完醫生先返學
攪掂晒ON THE WAY返去時,99問我
"阿B個書包呢?"mouth:
跟住o個日冇返學

原帖由 10101010 於 10-9-14 16:48 發表
新學期d老師好惡,驚到返咗學行咗一半路先發現唔記得帶書包mouth:mouth:" />

洋房

係呀, 做植物生長要素的project。

原帖由 rubyplk 於 10-9-16 12:34 發表

要種芽菜呀??

洋房

你碗餐蛋麵好正。

原帖由 rubyplk 於 10-9-16 12:34 發表

要種芽菜呀??

男爵府

原帖由 54heima 於 10-9-2 00:01 發表
三年前亞仔返K1...開學頭三日系親子適應班家長留系課室睇住巨地上堂...

(屋企住果棟大廈有時會有火警鐘測試...鐘響時我會話比亞仔聽哩個系火警鐘...如果平時響任何室內地方聽到這個鐘聲就代表要走火警...)

好啦... ...

子爵府

原帖由 k.kung 於 10-9-16 18:25 發表
你碗餐蛋麵好正。

仲要响最肚餓 ge 呢刻見到添

首頁

尾頁

跳至