自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 吹水媽咪 於 10-9-6 12:02 發表

我都會一定幫囡囡整, 因我都知而家呢個年代 d 家長真係咩都要威, 咩都要叻, 我怕人人都有, 囡囡無會好失望, 同埋, 學校話要買禮物送比區內老人家, 家長可以陪埋小朋友一齊去送, 但我要返工, 又唔想請假, 因知日後 ...

我囝都有讀n班(而家k2),但佢學校無咁多野搞,係中秋,萬聖節,新年,生日會先搞下野.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

我今日都收到通告要整燈籠,又要找下間屋有啲咩材料.

樓主學校是誰選得獎作品,小朋友,家長,老師,全校投票.
我囡是親子投票選的,N1個年捉錯路,意為多數是家長投喜歡的,點知原來家長多數是比小朋友選的.N2個年轉攻小朋友喜好.就得了獎.
比樓主參考下.材料是餅乾內透明膠盒及不用畫簿封面,一支燈.番學校做作品分享時,好高興同大家講啲花花是她貼的,有啲是她剪,是她敎媽媽做的.在中秋日學校會有提燈會,無的同學就拿老師做的,N3無得整因有啲....,今年又有得整,囡好高興.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔返 k1 時, 學校要整燈籠, 仲要係 廢物利用整, 當年我幫亞仔用 watsons 最大既水樽整, cut 左個底, 用打火機輕輕燒一燒, d 膠會曲, 同埋可以燒下 d 鋒利既邊
(我仲放埋舊燈籠果組燈入去)

呢次取到 優異獎

伯爵府

我囡學校都有要整燈籠,我整左個利是封接果D,跟住又要畫邀請卡,創作標語...咁多野整,我一時間都覺得頭都大埋,個燈籠都係去D手工舖學整咋,真係無咁好創意自己諗>.<

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

原帖由 szeszes 於 10-9-6 20:13 發表
我仔返 k1 時, 學校要整燈籠, 仲要係 廢物利用整, 當年我幫亞仔用 watsons 最大既水樽整, cut 左個底, 用打火機輕輕燒一燒, d 膠會曲, 同埋可以燒下 d 鋒利既邊

呢次取到 優異獎
http: ...
好美,我都無想過可以敢整.分享下這是我媽整的.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 yoma1975 於 10-9-6 21:05 發表
好美,我都無想過可以敢整.分享下這是我媽整的.

?VzCKhX9DdxR5OsnLX2t3Q_mm3Qm0Q89R3hhVjw0ic0_4Cubv4t1zPCl7AGRY47M-

睇唔到~

大宅

好媽媽勳章

幼稚園啲功課好多都係考家長既創意, 志在好玩, 燈籠我一年用返柚皮加鐵線筷子, 一年用個飯盒加10SHOP 閃閃LED 燈飾.基本上唔使五分鐘就得. 最緊要係小朋友有參與, 大家玩得開心.

學校會巧立明目, 比好多獎, 比多D鼓勵小朋友, 都係紙一張, 幾粒糖..., 做得多就慣架LA.

原帖由 tszwan123 於 10-9-6 10:34 發表

我個囡育嬰院都有party,要整花燈又係環保做主題,我用水樽整咗架飛機燈籠,真係花好多功夫,但小朋友會好開心,帶住返學交功課佢地覺得好威,用星期日黎整個燈籠又可以整半日,又可以慳d錢唔需要諗去邊道!!都係一個好好ge ...

子爵府

畀面勳章

原帖由 szeszes 於 10-9-6 20:13 發表

呢次取到 優異獎
http: ...

多謝分享, 我想到頭都大埋.... 好彩有你.....既作品...可以參考下~

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實都唔係... K1 就大部份係家長整

K2 之後, 就要小朋友一齊參與, 老師會按小朋友既參與來評分 (所以, K2 我仔才取得一個優異獎, 相反 K1 家長做為主, 就差不多次次都拿獎, 學校年尾會放張好似獎章証書咁係 profile 入面)

原帖由 mrsright 於 10-9-6 22:46 發表
所謂小朋友整, 咪又係家長做大部份.

唔明學校諗乜, 或者勉強叫親子合作

不過我寧願比小朋友自己搞

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 mrsright 於 10-9-6 22:46 發表
所謂小朋友整, 咪又係家長做大部份.

唔明學校諗乜, 或者勉強叫親子合作

不過我寧願比小朋友自己搞

每次學校一話整野, 我就頭痕, 我勞作呢方面好水皮

珍珠宮

原帖由 小倩 於 10-9-6 21:09 發表

睇唔到~
對不起,我是剛學插圖,請問現在看到嗎?我部腦看到,但不知其他人看不看到.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 yoma1975 於 10-9-6 23:02 發表
對不起,我是剛學插圖,請問現在看到嗎?我部腦看到,但不知其他人看不看到.

你要upload上啲寄存網站 (如FB)
然後用嗰條link (個尾一定要係jpg)

你呢個係咪mail嘅attachment? 咁樣show唔到的!

http://forum.baby-kingdom.com/thread-1285222-1-1.html

侯爵府

我小朋友今年K1都要整花燈,
雖然係麻煩d但我地好enjoy喎,
放假就一齊買嘢去整,
雖然未完成但自己覺得好靚架啦
整得靚d唔代表要博攞獎攞證書,
只係想落d心機等小朋友參與下大家開心啫~
獎只不過係俾小朋友開心下!

珍珠宮

原帖由 小倩 於 10-9-6 23:27 發表

你要upload上啲寄存網站 (如FB)
然後用嗰條link (個尾一定要係jpg)

你呢個係咪mail嘅attachment? 咁樣show唔到的!

http://forum.baby-kingdom.com/thread-1285222-1-1.html ...
對不起樓主借了位問嘢.對不起,我現過番去請敎你.http://forum.baby-kingdom.com/thread-1285222-1-1.html ..

民房

原帖由 flyther0912 於 10-9-6 11:21 發表
用舊的利是封做花燈, 希望以下網紙幫到你:

1+1 創作室 - 中秋節編
http://www.chinalane.org/life009/101studio/index.html

將四方型的彩紙改做利是封

轉由 :
http://skreso.blogspot.com/2007/09/blog-post_15. ...

有好用呀 岩岩仲愁緊點整燈籠

複式洋房

我個囡今年N1又係整燈籠,真係嗌晒救命,2歲人仔邊識整?弊在我同C6都進修緊,我9月8日交功課,C6 9月14日考試,個囡個燈籠9月13日交,我哋2公婆仲要返工......仲要依家病緊.......仲要........唉......

侯爵府

原帖由 milliechow 於 10-9-6 23:49 發表
我個囡今年N1又係整燈籠,真係嗌晒救命,2歲人仔邊識整?弊在我同C6都進修緊,我9月8日交功課,C6 9月14日考試,個囡個燈籠9月13日交,我哋2公婆仲要返工......仲要依家病緊.......仲要........唉...... ...

易有易整放鬆d..
例如用紙盒cut d形狀(心心, 正方, 圓形等),
然後入面再貼玻璃紙, 一樣好靚架!
燈籠果個燈把, 即係入電會有燈果條嘢,
我在日本城買左, 10蚊兩條, 加埋就完成晒,
呢個應該會簡單d~

子爵府

原帖由 milliechow 於 10-9-6 23:49 發表
我個囡今年N1又係整燈籠,真係嗌晒救命,2歲人仔邊識整?弊在我同C6都進修緊,我9月8日交功課,C6 9月14日考試,個囡個燈籠9月13日交,我哋2公婆仲要返工......仲要依家病緊.......仲要........唉...... ...

我個囡上年N1又係整環保燈籠,我向來都唔鍾意做勞作, 為左個囡頂硬上, 做左一星期(得閒做下得閒又做下), 點知最後仲有獎攞, 我仲以為唔知會唔會唔太靚, 總之有心做便好~

伯爵府

節日服我會著中國服. 環保花燈可以用紙包飲品盒, 兩邊貼啲嘢, eg. 米奇頭, 蝴蝶, 咁當然係大人畫啦, 再頭頂整條繩做手挽囉.

首頁

尾頁

跳至