懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下朱古力唔食得呀?點解呀?我有食喎:(

大宅

大肚唔可以食朱古力架?我有食過呀:(

大宅

[quote]原帖由 cherrytam2468 於 10-9-8 15:00 發表
有無大肚婆鍾意食壽司,魚生,凍野,酸野,辣野,咖哩...
你地有無戒口呀? [/quote

ME~
I didn't 戒 ah...but i will be careful when choosing where to eat 壽司,魚生.

別墅

咩都食, 我最愛spicy!! 但sashimi 就食過一次, 因為 doctor 話好多菌, 貝殼seafood都唔敢食!

大宅

原帖由 ivabrother 於 10-9-8 10:48 AM 發表

因為朱古力有可可,可可有咖啡因...
其實同唔好飲茶,咖啡既道理一樣
但其實我問過DOCTOR,佢話COFFEE都可以飲,一日唔超3杯就OK...
我都成日食CHOCOLATE ICE CREAM, 哈
Tim is my big boy and Max is my little boy. tiMax are my favorite boys!

男爵府

下???? 點解呀?
我上排有段時間好鍾意食朱古力,
因為我平時至憎食朱古力架,
咁我c6 就上網搵點解我會咁想食,
有文章講過因為bb 聰明定活潑喎~
我唔係好記得,不過一定係好事囉!

原帖由 cherrylui28 於 10-9-8 15:52 發表
頭個3個月都好規矩,乜野冇益野都唔敢食...
而家23w幾,鐘意食乜就食,
壽司,凍野,辣野都有食,
但唔會過量,每次食少少,
係有樣野好鐘意食但老公點都唔畀食,
就係朱古力 ...

大宅

全部都有食

複式洋房

唉~~~我咩都戒哂,除了飲凍野呀!!!
天氣咁熱,早排都忍唔住,日日都飲1-2杯呀...........

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

壽司,魚生,凍野,辣野,戒唔到mouth: 覺得自己好衰

大宅

咩都戎哂啦, 係食過小量薯條&2次0茶(盒裝)... ... E家成日都好想飲囉, 其實可唔可以呢???

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

全部都有食....不過就住食,食少少囉....
完全唔食,又好辛苦~

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 cherrytam2468 於 10-9-8 15:00 發表
你地有無戒口呀?

我咩都鐘意食,除左洋蔥同咖哩
其他野完全無戒口!
My Two Princess

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cherrytam2468 於 10-9-8 15:00 發表
你地有無戒口呀?
我全部都有照食
初期同中期都仲勁食麻辣/酸辣粉
不過後期食唔到辣野,少少辣都要勁飲水,可能阿B唔俾我食
我約左星期六催生...尋日都仲走去食壽司魚生~

別墅

我成家人都唔比我食..我好耐無食啦~
原帖由 ivabrother 於 10-9-8 17:48 發表
09/08/10 (14w) 9.20cm (一隻腳屈膝yung住我肚仔)
08/26/10 (12w) 6.30cm (顧住覺覺豬)(oscar 1:4370)
08/09/10 (9w) 3.39cm (跳下跳下游下游下)
07/15/10 (6w) 0.60cm (白色一閃一閃心跳)

別墅

我宜家好多嘢都唔比食, 魚生, 凍嘢, 雪糕, 波羅, 木瓜, 海鮮, 花生, 朱古力, 總之一入到餐廳就發現點解咁多樣嘢都唔食得既...

不過耐唔耐都會破戎, 食少少凍嘢, 食一啖雪糕, 食幾粒波羅, 食少少蝦, 聖子, 奶醬多...

魚生就無再食啦, 醫生講過話唔好食, 所以無食囉~

我耐唔耐食下榴蓮, 好似幾好咁..

09/08/10 (14w) 9.20cm (一隻腳屈膝yung住我肚仔)
08/26/10 (12w) 6.30cm (顧住覺覺豬)(oscar 1:4370)
08/09/10 (9w) 3.39cm (跳下跳下游下游下)
07/15/10 (6w) 0.60cm (白色一閃一閃心跳)

別墅

原帖由 bravauser 於 10-9-9 12:03 發表
我宜家好多嘢都唔比食, 魚生, 凍嘢, 雪糕, 波羅, 木瓜, 海鮮, 花生, 朱古力, 總之一入到餐廳就發現點解咁多樣嘢都唔食得既...

不過耐唔耐都會破戎, 食少少凍嘢, 食一啖雪糕, 食幾粒波羅, 食少少蝦, 聖子, 奶 ...

木瓜就真係唔好食啦.

但其實如果本身冇事冇幹, 你同老公對食物都冇特殊敏感的話, 其實牛肉, 海鮮, 花生, 係冇問題的. 只係貝殼類驚會有重金屬, 所以唔好食咁多囉, 一次半次就冇咩所謂的.

我自己覺得, 如果戒得太清, BB咩都冇食過, 第日出來會好揀食架, 佢出來之後又係咩都唔食就慘啦. (可能都係我比自己放肆的藉口) 我媽咪讀完個陪月, 都冇咩叫我戒口, 只係叫我唔好飲咁多凍野同唔好食o的冇鱗魚咋.

別墅

係呀~ 我成日都同我C6講話醫生同好多人都話唔駛戎口戎得咁勁, 總之咩都唔好食太多就OK, 有時我果排食多咗少少唔同類既禁品, 佢就話我呢排超標太多.. 激死人~

我前日食沙律, 覺得入面有D唔知咩生果橙橙地色似木瓜..我食咗幾舊呀...

之前都有食過煙三文魚... 好中意.. 應該唔算生嘢掛?
原帖由 Nacby 於 10-9-9 12:18 發表

木瓜就真係唔好食啦.

但其實如果本身冇事冇幹, 你同老公對食物都冇特殊敏感的話, 其實牛肉, 海鮮, 花生, 係冇問題的. 只係貝殼類驚會有重金屬, 所以唔好食咁多囉, 一次半次就冇咩所謂的.

我自己覺得, 如果戒得 ...

大宅

凍野<---間中都有飲
辣野<---成日想食咖哩,本身食唔到辣
魚生<---一塊都無食
酸野<---酸甜汁之類,好鐘意
可樂<---好間中反而成日偷飲半包檸檬茶
雪糕<---幾啖

我32wk...d 人話開始可以食涼野,清胎毒....

大宅

我樣樣都有食呀~~完全冇戎口
辣野, 韓國人都咁食啦
綠茶, 日本人都咁飲啦
只要唔好過量咪得lor
haha.....

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

除左魚生...
其他乜都食咁制...
(不過好多時都係親老公唔係度時先放縱自己. 同埋唔多唔少都會食少D 控制下自己既)

老實講... 大熱天時叫我唔好飲凍野真幾難...
我都係最多飲少D, 又或者飲室溫既野lo

仲有...本來我已經係個無辣不歡既人...
家下作悶其間仲好非常想食麻辣野同埋泡菜....~.~

首頁

尾頁

跳至