夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

樓主,恕凡我直言,你老公完全唔掂!!!!!
做老公,做爸爸,做女婿,都唔掂!!
無責任心,無愛屋及烏,無孝心,無道理,無經濟,無....
如你們還有愛或感情,就再嘗試正面揾解決方法.
否則,還是先同父母商量,家人係精神上既支持係好重要.

男爵府

你地年紀好細架?你老公好似仲未適應身份的轉變咁。未適應到做人老公,未適應做人爸爸。

男爵府

樓主樓主樓主!!
你老公真係好似我老公呀!!!
有時我真係想用粗口罵佢!!!!!
不過我就有99+工人湊我bb, 日日都晌屋企, 佢都好少同bb玩~
星期日就去打波!
去少一日好似拎佢命咁!
佢話我都可以咁樣做, 但我唔想bb覺得好似daddy 同mummy都唔鍾意佢, 逢星期日就唔晌屋企!

佢又係成日話自己係大男人, 好似因為呢樣野所以我就要就佢咁!

超, 大咩男人吖, 根本就係搵女人著數既自大男人! 以為叫自己係大男人, 就係有成就既人咩! 只不過係以蝦身邊個女人為榮既小男人ja!我呸!

不過我覺得, 阿女遲d識嗲佢, 佢一定lum爆!
到時先帶囡囡同佢一齊打波!

大宅

樓主,我覺得你首先要自己冷靜下先~因為你啱啱生完,情緒起伏仲係好大,有時你唔覺自己語氣重左,但實際上可能已經傷害左你老公~

同時,睇得出樓主老公仲未適應到bb的出世,女人o係初初照顧bb方便係會比男方快上手,因為你由有左佢的一刻已經慢慢調節緊,但男人唔同,佢地係bb出世前無實在感覺,要bb真正出世後先可以實在咁調節.

樓主,我個bb依家七個半月,我初初都好似你咁,成日覺得老公咩都唔做,但同老公傾過後,發覺佢真係為左bb出世而有好大壓力,佢要時間適應. 結果果段時間,我做到的我會做埋. 但當時我的情緒起伏都好大,好易喊,諗野好負面,最後,我搵埋家人幫手,兩公婆出去行下街~慢慢咁,我地都適應到喇.

到左今日,我老公連返工都日望夜望bb的相,返到屋企佢雖然仲會打機(但你要明白,佢地都需要娛樂減壓),但佢已經好多bb野都上晒手,我行開行埋都好放心.

女人會覺得bb係一切,但男人會覺得佢努力工作維持家(家係包括埋佢母親果邊)的基本需要係一切,男人無女人咁大母性,所以要求男人為bb做野前,首先要衝量下男女有別先,唔好係照顧小朋友上同佢作比較.

有人話bb出世頭一年,好多感覺都會同以前的唔同,咁係因為大家都會有機會患上產後情緒病,如果發現自己諗野好一面倒負面,就有機會患上.

樓主不妨多d留意老公的行為,係咪為左挑避~如果係的話,請俾d時間佢,好好坐低大家冷靜咁傾一傾(講下自己的感覺,但唔係用不滿的語氣),哩段期間兩公婆最重要的係溝通,唔好開口埋口就話離婚呀!

要記住,你地經歷的可能每對夫妻都經歷,唔好咁快將問題,距離放大~

仲有,bb的出世係為你地帶尼歡樂架! 唔好將bb的出世睇成係害你地關係的主要原因,咁樣你地會分開得好無辜,而bb就更加無辜啦!! 佢係最終受害者!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你老公幾多歲呀? 仲好似啲十幾廿歲老順未生埋的靚仔咁, 掛住踢波都唔理個仔.......陰公....

呢個時候照顧住你自己身體同bb先啦, 顧你老公都多餘.....

複式洋房

樓主, 睇到你講你老公個段野, 真係好忟!你同你老公講啦, 呢d野都係你自己揀架..生bb都係計劃下生架...咩都唔理, 算點?

原帖由 VIVIY 於 10-9-14 17:38 發表
多謝大家既意見, 但我同佢真係傾唔到計, 一講就鬧交, 佢講唔想一齊!咁我係咪應該都打算下自己同bb, 係咪應該同屋企人講~

大宅

你BB好可愛呀!~~~~~BB如果冇左爸爸會好可憐!請三思,事情唔需要去到咁壞,大家坐低慢慢傾0下!BB出世應該是為你們帶來喜悅,而不是令你們分開的,這樣做BB真的很可憐!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

首頁

尾頁

跳至