自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好淨係識話人無錢, 所以只生一個. 呢個諗法好奇怪. 不過有好多人無錢無學識都生好多個, 超奇怪.

有好多有錢人都係只生一個, 因人而異.

伯爵府

原帖由 kitty 於 10-9-9 21:53 發表
我咪會話凡事有兩面睇的,
一個有一個優勢,
兩個有兩個好處,
不能比較!
大b駿逸細b駿晞

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mami 聽到呢句一定好sweet 呀!!
原帖由 rean_chau 於 10-9-10 11:28 發表
分薄係指乜先?

金錢同時間?朋友個女五歲同佢媽咪講:我可以唔學鋼琴,芭蕾舞, 英文, 奧數, playgroup, 但你可唔可以生個細佬/妹妹比我丫.

男爵府

醒目開學勳章

sorry 題外話 ~~~
想問有兩個小朋友的媽咪---你地有無偏心架?

我自己成日覺得無,但當晚上夜深人靜的時候,都好似有小小 (真係小小,而且只是在心中...)
阿大好懂事
but阿細就好可愛,好識lum人.....

咁你地有無咁情況???

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我自己就心底裡點都有少少, 無法大仔一出世就唔跟我又唔係我湊(坐月時), 不過佢好識氹人...但同時亦會睇你錫唔錫佢, so 我平時會好惡, 只會係佢訓著or 好需要人氹時我會極愛攬住佢!!
細仔一出世已經超嗲...我坐月咁耐湊足咁耐, 好嗲我放工一返到去叫佢一聲就笑到卡卡聲咁, so 我會係佢未訓時都好鍾意攬實佢黎錫~~(當然佢一訓左我就會同哥哥玩, 唔想俾哥哥覺得我冷落佢!!)
p.s 細仔好早訓, 晚晚準時8pm 訓.....我放工返到屋企都7pm~~
原帖由 TMMA 於 10-9-10 11:42 發表

我自己成日覺得無,但當晚上夜深人靜的時候,都好似有小小 (真係小小,而且只是在心中...)
阿大好懂事
but阿 ...

子爵府

虎到金來勳章 DHA勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我有兄弟姐妹, 屋企資源有限, 雖然細個成日爭野食同玩具, 物都要爭, 起初好羨慕d同學得一個人,物都有, 後來同學成日話悶, 就算有幾多野食同幾多玩具都好, 無人陪 ... 爸媽又返工, 得工人, 真係好孤單...
果時先知有d野唔係必然 ... 有得必有失,
但我都係寧願兄弟姐妹多d...

其實養細佬真係平有平養, 貴有貴養 ...
最緊要自己覺得應付到, 而又開心,
唔使理人點睇 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 安安太太 於 10-9-10 11:30 發表
一定係會分薄咗, 但係將來父母有事, 都會有多個人分擔 (例如有病痛或者死咗), 所以其實都好公平

當年就係有人同我講呢番說話,我先會生多個!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 TMMA 於 10-9-10 11:42 發表

阿大好懂事
but阿 ...

我兩個都咁錫,唔會偏心某個!

複式洋房

分薄咗才好, 小朋友學下珍惜, 無咁嬌竉, 而且小朋友有伴玩, 兄弟姐妹係佢地一生一世的朋友, 比父母更長時間陪伴佢地一起, 等你"去"左, 佢地都有個人互相關照.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我自己同 hb 都係多兄弟姐妹既, 個人覺得 2 個小朋友成長有個伴會開心好多

如果經濟 ok , 生 3 個仲開心 ..... 不過暫時 2 個真係夠哂數 lur

侯爵府

人地點睇人地嘅事,你吾洗理佢囉,你覺得生2個好咪生2個,只要你負擔得起就已經OK。

水晶宮

原帖由 WChan 於 10-9-9 22:15 發表
家家有本難唸的經, 每人有唔同既原因, 無得比較既.

YES, AGREE

大宅

好媽媽勳章

有d人話結左婚唔生最好, 咩最好都留番比自己...咩人都有架啦....自己like咪得lo...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

將來我同老公一齊入了醫院, 有個仔和女分別照顧我地, 同性方便D!嘻嘻!

會唔會偏心宜家重未知, 因為個仔得10個月, 我都想睇下我會否偏心, 因為細過的時候, 我成日話我亞媽偏心細佬, 宜家到我做人亞媽, 如果偏心可能都偏心家姐, 唔會係細佬!

伯爵府

畀面勳章

我老公就係一個獨子, 冇兄弟姊妹, 佢父母咩都俾佢, 但佢話獨生兒唔好. 所以, 佢堅持最少生2個, 咁我地就生左2個小朋友.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 BELIBALA 於 10-9-9 21:43 發表
唔知係唔係佢冇錢, 只生一個就成日話生2個唔好, 分薄哂. 成日話要比最好個女, 佢係唔係暗示我冇錢養2個呢, 真係好煩.

佢係咪獨生?一係就本身有好多兄弟姐妹,成日被分薄?
如比我聽到,我只會覺得講得出呢句既人係較為自私。

呢個世界,唔係樣樣都係圍住一個人走! 如咁講得出既人,當得一個小朋友,咁細時,佢係父母的話,真係可以樣樣都比晒個小朋友,係無人同你分薄呀,但咁樣對個小朋友心智成長,將來要待人處事時係咪最好呢?

晌屋企都無得學習同人分享既機會,咁返學讀書,同人相處時,係咪都無需同人分享呢?唔通一班有20個小朋友,但得2個老師,咁只能1:10,老師唔可下下對住你個小朋友,咁個小朋友就話人地分薄晒佢個老師?

真係唔可以咁講野。呢樣唔關有錢無錢時,係個人心理問題。有錢既人,為左唔分薄,的確可以一人買部電腦,樣樣都買雙份,咁係好事嗎?但我諗好多有錢兼有兩個小朋友細路既家長,都唔會樣樣買雙份一模一樣野囉,唔係點學識分享?

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

資源上都或者會分薄左,但有2個小朋友,佢哋可以share好多開心同唔開心嘅嘢,佢哋當對方係best friend,有時我罵完佢哋,佢哋就會靜雞雞係到呻講我罵佢哋,覺得幾好笑

男爵府

回覆 21# kirstyau 的文章

我只係知道:
苦惱分擔苦減半,快樂共享樂加樂

錢銀上一定係分溥GA啦... 不過總會係其他地方平衡返... 要計好難計BOR...
:-D

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢個係我生2個既重要原因

樓主,
其實呢個年代, 肯生2個既人真係唔多, 一個SIBLING係一份好大好大既禮物黎架! 你地自己一家人知開心咪得LOR

原帖由 安安太太 於 10-9-10 11:30 AM 發表
一定係會分薄咗, 但係將來父母有事, 都會有多個人分擔 (例如有病痛或者死咗), 所以其實都好公平

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我個女(10歲)今日至同我講(一路同細佬HE HE HA HA打鬥中) "點解你果時唔生個細妹姐, 細佬好曳呀"
我話唔好意思無得揀
原帖由 rean_chau 於 10-9-10 11:28 AM 發表
分薄係指乜先?

金錢同時間?朋友個女五歲同佢媽咪講:我可以唔學鋼琴,芭蕾舞, 英文, 奧數, playgroup, 但你可唔可以生個細佬/妹妹比我丫.

首頁

尾頁

跳至