跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

今日你地有無去睇佢地"升祺禮"呀?
好攪笑好得意呀!成班o係度唱國歌

洋房

您們好,我仔仔係楊老師嗰班!我都係working mom,所以好少接送阿仔。希望遲D可以多D接觸大家,交流一下!請多多指教!

原帖由 TiffanyLeung 於 10-9-30 00:11 發表
個個都系雷老師個班喔, 楊老師班D家長都唔出現嘎?

別墅

終於都有楊老師班家長啦....多多交流啦!!!

別墅

有無影D相啊??? 無醒起可以去睇下.....

原帖由 yukiyck 於 10-9-30 10:58 發表
今日你地有無去睇佢地"升祺禮"呀?
好攪笑好得意呀!成班o係度唱國歌

洋房

救世軍明德 is really a good kindergarten. My children are studying in here. They like it very much.

別墅

又多個明德媽咪出現啦! 歡迎你啊!

今日仔仔咳咳返唔到學啊.........

別墅

我仔仔又係在4號一星期無返學,咳同小小燒,今個星期先返學。唔知點解,今日佢話唔想返學?已經返咁耐,重唔適應?可能這間學校無咁多玩具?
你們點解選這間?我是一來因它好難得可以入到,二來buy它的蒙特梭利教學,不過現在發覺它這方面不是太多,(我朋友個間平安堂辦的,小朋友現在已有很多蒙特梭利教具學)而且無興趣班也沒有功課做,會不會課程較淺?
不過,仔仔而家食野自已食,自理能力好多了。

別墅

我估小朋友新鮮感過後, 當然會有少少唔想返學,之前主任都有講過,過咗適應期就會開始一步步train小朋友同開始學嘢,之前都系玩,令小朋友鍾意學校為大前提吧.

我選擇哩間學校,除咗你個兩點,仲有我覺得學校同家長的溝通都好好, 校長都好有愛心, 主任對我仔仔臭脾氣都幾有方法. 我仔仔都好鍾意同我講學校裏面的情況.

而家我仔仔都開始有D唔想咁早起身返學, 之前都系病過無返三日,同你小朋友差唔多囖.

原帖由 irenepok 於 10-10-14 10:16 發表
我仔仔又係在4號一星期無返學,咳同小小燒,今個星期先返學。唔知點解,今日佢話唔想返學?已經返咁耐,重唔適應?可能這間學校無咁多玩具?
你們點解選這間?我是一來因它好難得可以入到,二來buy它的蒙特梭利教學,不過現在發覺它這方 ...

別墅

遲d好似有親子旅行,可能大家會有機會認識!

別墅

系啊,話唔定平時接放學都有見過,只是唔認識囖...

原帖由 irenepok 於 10-10-15 17:04 發表
遲d好似有親子旅行,可能大家會有機會認識!

民房

請問你哋係唔係小朋友一出世就入表申請?

大宅

醒目開學勳章

Del

別墅

musicsheep..你阿女唔係讀TKO宣道幼稚園咩
我也收到信,囡囡會讀pm班,

我有朋友的小朋友於這校讀的,一個k3一個k1,他們也表示這間學校好好,老師好有愛心,校長也好好人,校舍也不錯,至於升那些小學就唔知哦... 引用:
原帖由 cching 於 10-11-2 20:19 發表
剛收到將軍澳宣道幼稚園取錄信,有冇人知佢好嗎及多數入邊間小學?

原帖由 musicsheep 於 10-9-15 22:38 發表
me too

男爵府

回復 1# karenwong1410 的帖子

女女出年k1會於宣道幼稚園讀...,現在大仔仍於明德讀緊k3...出年升小一

大宅

好媽媽勳章

原帖由 musicsheep 於 10-11-13 09:25 發表
女女出年k1會於宣道幼稚園讀...,現在大仔仍於明德讀緊k3...出年升小一

hi, 點解女女唔讀明德? 明德環境好嗎?

男爵府

因為我自己湊佢地,仔仔升了小一,妹妹可以返半日都ok,同埋全日的學校比較貴..(減了學券$2xxx),但係半日班平好多(減了學券不用交費)

明德的環境係唔錯,空氣流通,教學ok,嬸嬸好好人,不過.....老師的經驗就比較淺,之前資深的都走得七七八八,加上校長的態度麻麻,所以妹妹就轉第二間

原帖由 cowboybaby 於 10-11-15 15:47 發表

hi, 點解女女唔讀明德? 明德環境好嗎?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 musicsheep 於 10-11-15 18:16 發表
因為我自己湊佢地,仔仔升了小一,妹妹可以返半日都ok,同埋全日的學校比較貴..(減了學券$2xxx),但係半日班平好多(減了學券不用交費)

明德的環境係唔錯,空氣流通,教學ok,嬸嬸好好人,不過.....老師的經驗就比較淺,之前資深的都走 ...

TKS, 乜減了學券都要$2xxx??? 我以為2700-1400(學券)= around 1300 添

男爵府

仔仔現在讀緊學費也$19xx,差不多二千,已減學券了,出年佢地又會加價,應該也要二千頭~~~

沒有學券要成$3xxx一個月的~

反而有上幼稚園有全日班的學費仲平,減了學券也不用一千元,如果只是想佢返全日其實可以考慮下幼稚園的全日班,區內有幾間幼稚園也有全日班的,如宣道、青衣商會、煜明幼稚園也有...

原帖由 cowboybaby 於 10-11-16 18:20 發表

TKS, 乜減了學券都要$2xxx??? 我以為2700-1400(學券)= around 1300 添

大宅

好媽媽勳章

原帖由 musicsheep 於 10-11-17 15:42 發表
仔仔現在讀緊學費也$19xx,差不多二千,已減學券了,出年佢地又會加價,應該也要二千頭~~~

沒有學券要成$3xxx一個月的~

反而有上幼稚園有全日班的學費仲平,減了學券也不用一千元,如果只是想佢返全日其實可以考慮下幼稚園的 ...

哦.... 其實妳知唔知點解咁多人報明德?? 係咪真係咁好?

男爵府

其實真係唔知點解明德咁多人報,有可能是區內只有兩間幼兒園,而相比之下明德的環境真的好d,如果唔同區內的幼稚園比的話......

同埋救世軍的課程會淺d,唔會好谷,輕鬆學習,活動教學~~!!

不過老師的經驗同埋校長的作風就真係一般啦....

好唔好就真係見人見意,有d家長覺得學校好好,有d家長就不太滿意學校的一d做法同態度

而我個人就.....只覺此校一般,課程是幾好的,不過老師同校長就......麻麻~~~~

原帖由 cowboybaby 於 10-11-18 17:11 發表

哦.... 其實妳知唔知點解咁多人報明德?? 係咪真係咁好?

首頁

尾頁

跳至