婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我99都ok架.....
唔同住, 少見面, 見面便客客氣氣咁囉~

咁已經好好的了~~

洋房

我 99 幾好ga, 唔會打比我煩我, 大時大節都要就我c6 off 先叫我地番去食飯. 因為佢知我一個人帶住個仔唔方便.
有時耐冇見就買d 野比佢都唔要, 怕我地"晒" 錢
關係一般law. 始終唔同住都好d ge

大宅

我99都係好人黎既, 不過唔識同人溝通, 有時攪到我好唔開心....
Charlotte_mom話佢妹妹個99識得講說話comfort佢妹真係好呀....我仔第一次支氣管炎入院, 擔心到我死, 我99就成日話我仔一定遺傳左爸爸既哮喘, 成日講以前湊爸爸點辛苦, 又要三更半夜入醫院, 手尾會好長....我仔第二次豬流感入院, 佢黎睇佢時同我傾計, 又話邊個親戚同鄰居d仔女有入冇出.......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-9-15 15:29 發表
係囉~~~ 有冇好的99?
99 好的mami, 可以分享下嗎?比d 鼓勵...

唔好咁灰啦...唔好先入為主覺得奶奶唔好先~~

我麻麻係好人,我結婚時入世未深,所以唔明婆媳關係會有幾煩.....

到結婚後,我老爺奶奶真係對我好好...

識我既人都話我真係好有福氣,有對咁好既老爺奶奶....

哈哈~我比100分佢地架.....

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我99都好OK架~

唔係同佢一齊住,不過佢都幾關心我.....

佢對我,仲好過我自己阿媽對我

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我99真係好好嫁,從來冇要求過我一定要生BB,
對我好好嫁,我同佢係可以兩個人單獨相處傾計,
每次返去食飯,佢一定會煮我鍾意食O既野,
又永遠唔會用佢上一代O既野黎壓我,
佢99對佢唔好,佢明白俾99恰係好慘,
所以好錫我嫁,我之前小產,
佢日日煲湯俾我飲,補番好個身體,
仲教我要整D咩俾自己食黎補身,
所以我十分慶幸有呢位好99

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係啦, 相對我99就係超級唔識做果d, 細路病左, 咳一定因為食糖, 傷風因為著得衫少, 嘔因為食零食
我有時都忍唔住講"99, 有樣野叫細菌架!", 嘔咪嘔lor, 做咩要估估估估佢食錯咩係咪凍親個肚, 估完都無答案架啦係要唔停咀總之講到我地唔識湊唔知訂整病d細路
我妹個bb入院, 我妹好擔心, 佢99反而同佢講, 知道我妹其實屋企衛生都做得好足, 有時d野係咁架, 講唔埋, 唔緊要啦最緊要聽醫生指示, 快d好返.............又成日去醫院接我妹更等佢可以休息
哎, 我都想我99可以醒d (尋日佳作: 去大陸飲茶仲要偷埋人地d毛巾返黎用 )
原帖由 chanbbheihei 於 10-9-16 05:52 PM 發表
我99都係好人黎既, 不過唔識同人溝通, 有時攪到我好唔開心....
Charlotte_mom話佢妹妹個99識得講說話comfort佢妹真係好呀....我仔第一次支氣管炎入院, 擔心到我死, 我99就成日話我仔一定遺傳左爸爸既哮喘, 成日講以 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講開生bb, 其實我妹一直都知佢6299想佢生, 因為得一粒仔, 係佢2個從來一句聲都無出
到後來我妹有左, 佢6299緊係超級開心, 佢99當然當佢係寶時時有好野食啦, 有次我妹問佢老公, 如果照到係女, 6299會唔會唔開心, 佢老公至講, 之前佢地見佢養完貓又養狗, 都打定輸數預左佢決定唔生, 所以而家我妹肯生, 佢地已經開心到暈啦, 仲理仔定女咩(但都係一直以來佢6299雖然好恨, 但任何生唔生, 仔定女, 養貓養狗, 都無出過聲 )

伯爵府

好媽媽勳章

我99都好好架

佢開通, 唔煩, 唔會多多要求.
對人好真心, 好識體諒人,
我未過門時, 佢已經當我係一家人咁.

聽老公講, 99以前受過佢99唔好既野,
所以佢希望佢既新抱可以好,
我覺得佢人好好.

侯爵府

我99都ok,我地住同一屋苑但唔同座,晚晚返去食飯.雖然我初初都唔太鍾意食佢煮嘅嘢,但諗日日有人煮埋飯,食完連碗都唔駛洗仲想點.而且佢份人幾隨和.

講真一定有啲嘢睇唔順眼 (佢覺得我過年過節唔送嘢唔識大體,我就覺得啲嘢送來送去根本冇用又"side"錢).不過我明呢啲係大家價值觀唔同.佢地係上海人好講究送禮,我屋企就好實際用先買,我阿媽都唔鍾意啲嘢送來送去.

咁我知佢係咁,而家過時過節咪會買啲海味俾佢.佢開心之餘咪又係煮番比我地食.所以有時我覺得大家唔好太介懷.始終我唔係喺佢家庭長大,價值觀一定唔同.我仍然係覺得冇必要送咁多嘢,但做咗令佢開心嘅話都ok.人同人相處就係要從對方角度諗吓嘅.

大宅

你地覺得我奶奶又點呢:

1. 我生BB佢煲彊
2. 我生BB前佢去上陪月班
3. 佢日頭得閒時會黎我家同BB玩
4. 一星期有幾晚佢成家人黎我屋企食飯
5. 有時會請我地食野, 有時會買野俾BB食
6. 成日打電話問我地同唔同佢食飯
7. 佢會煮左D野自己唔食留番俾我地食
8. 佢特登搬近左我地
9. 成日叫我同老公去玩交BB俾佢照顧
10. 要求BB跟佢住

別墅

10. 要求BB跟佢住......咁你住邊???
我覺得你99好煩^^^
原帖由 游泳寶寶 於 10-9-17 13:13 發表
你地覺得我奶奶又點呢:

1. 我生BB佢煲彊
7 ...

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大部份為左粒孫

你地覺得我奶奶又點呢:

1. 我生BB佢煲彊
7 ...

男爵府

育兒性格勳章

你地覺得我奶奶又點呢:

1. 我生BB佢煲彊
7 ...

簡直係 絕世好99 添啦!!!!
佢想幫你做埋阿媽 & 老婆呀!!!!
仲唔很多謝佢咩.....

所以呢...
有感而發, 其實 對一種 "對待"...@@ 可能有d mami 真係覺得 咁樣99 係超good......
coz very 疼孫, very 幫手........自己唔駛做咁濟...

但我呢d, 就唔會假手於人囉---> 果個係我個B 呀!!!

so 我覺得, 其實 婆媳相處, 最重要︰互相尊重對方的價值 & 意願,尊重別人的權利,唔好做埋人地果份。尤其是99 ,唔好覺得自己係長輩就 "一定o岩, 一定大晒"....咁d 後生唔會服。 自己都做過新抱,都知甚艱難,何解要苦待人?

女人最難就係學"放手"....
所以d 99 咪乜都管......

伯爵府

我99都ok的,佢好關心 d 後生.之前有我屋住戶証都唔會隨時上來(不過如果住隔離街就唔知).
但有時真係好煩,最近買樓,要裝修,搬,意見多到暈,連用掃把定吸塵機都要管,又話搬時要點點點. 大佬呀!我唔係第一次買樓裝修同搬屋呀!

原帖由 Siuchoi 於 10-9-16 17:10 發表
我99都ok架.....
唔同住, 少見面, 見面便客客氣氣咁囉~

咁已經好好的了~~

珍珠宮

原帖由 ivyko 於 10-9-17 16:48 發表
我99都ok的,佢好關心 d 後生.之前有我屋住戶証都唔會隨時上來(不過如果住隔離街就唔知).
但有時真係好煩,最近買樓,要裝修,搬,意見多到暈,連用掃把定吸塵機都要管,又話搬時要點點點. 大佬呀!我唔係第一次買樓裝修同 ...
我99都係好好人
我大肚同坐月同我地做晒家務, 煲薑醋, 又教個孫介片, 成日買衫比個孫
但個人又係咩都要管, 個仔咁大個人都幫佢買衫褲, 家務唔放手, 做到自己七勞八損, 成家人都唔會幫佢手做家務,最憎佢成日話d孫大個唔好做家務, 個孫而家2歲想學掃地又唔比

伯爵府

好媽媽勳章

我 99 都好好人, 大家都好尊重對方, 連我 d 親戚都話我 99 好, 唔麻煩, 唔講是非, 對我都好好, 99 唔規定我地幾時返去同佢食飯, 幾時返去佢都好開心, 成日叫亞仔聽我話, 唔會縱個孫, 知道我而家陀第 2 個時, 叫我咩都唔好做, 叫我老公做晒 d 屋企嘢, 所以如果我老公放假, 我都會叫老公約 99 飲茶, 同 99 傾吓偈

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我唔會講99對我好似對女咁(自問亦唔會當99係自己阿媽),但係,佢都好通情達理,亦好錫我!

有我屋企鎖匙都從來唔會自己開門,耐唔耐就打電話嚟同我傾計,唔算囉唆果隻,平時見面又買定D食物比我哋。 好似我啱啱知道小產,諗住去政府醫院刮宮,99知道後馬上打電話嚟,話政府醫院太多事故,叫我去C+做,佢比錢。 當然最後都唔會要佢D錢(佢一定會比),但係有呢個心,做新抱既都心足啦!

男爵府

我奶奶都好好架.
我唔係同佢住既.
之前我地兩公婆有事佢都有接濟我地.
我有左都有買燕窩比我食.
我生個時又係產房門口同老公等我出泥.
跟著封左兩封大利是比我同呀b.
而家成日買尿片同奶粉仲有好多野比呀b.
仲話要同呀b搞百日宴.
有時出街好多野都係奶奶比錢搞到我都唔好意思.
識左咁耐都冇比說話我聽.仲成日叫佢個仔對我好d錫我多d.

別墅

嘩, 原來有甘多幸運既人地新抱, 妳地一定要感恩及珍惜呀, 幸福唔係必然 我真好替妳們開心

首頁

尾頁

跳至