自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想起囡囡n1時,有個同學媽媽唔想交退學o個期學費,佢讀到最後幾日唔返學。到老師打電話給她時,說因學校關係令佢個小朋友要看心理醫生,所以佢唔交一個月學費,學校沒有辦法最後唔需要佢交。但小朋友看醫生的原因是因為家庭環境問題,而其實退學原因是因為家長想幫小朋友報其他興趣班,所以唔想交錢。
其實學校開學時已經通知家長如退學時,是需要一個月通知or一個月學費通知金。我想講的是這是我們做家長的責任,我們做家長都不肯負責任,我們有能夠教下一代負責任呢?
另外如真的是經濟問題,就直接同學校講,應該有商量的。

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇你點睇啦!! 如果你諗住日後都唔返呢間學校既話, 你咪同校長講, 試下得唔得啦!!! 唔好聽一句, 你企硬唔交, 學校又吹你唔帳既
(我仔間學校, 1號已經即刻 AUTOPAY 收左1個月學費, 所以, 真係唔洗諗 "退學費")

好似我仔 N1 時既同學仔, 成日病, 病到差 D 變哮喘, 呢位家長都照白交半年學費, 到 K1 時繼續返呢間學校

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁人地老師都要開飯架,我仔今年頭番左叫做6個月學,但2月及6月成每月只番左1日都要full pay,最後係6月比$後唔番啦,因囝囝成日小氣呀,不過佢學校好好呀,係3月我囝又請左1、2個星期假後問我地仲番唔番,可以比我地唔使1個月通知,不過我囝真係好鐘意返學,所以堅持,但最後6月放棄左lu

子爵府

畀面勳章

原帖由 kids411 於 10-10-6 03:02 發表
當然係比晒啦,
你勁勁勁勁勁勁衰唔比都得 GE !

嘩... 唔使咁激動喎....

我只係想問下我呢個情況... 係要比埋呢個月學費定可以按比例交學費姐...

加上老師話如果呢個月無返到學, 都可以問下....

老師咁講, 我咁諗都係正常吧.....

珍珠宮

幾錢學費 ?
老人家好番, 會唔會再讀番 ?
妳直接問校長, 可能要寫埋退學信, 不過妳預左退唔番的喇, 無辨法.

子爵府

畀面勳章

學費差不多千九....
其實星期一已準備交學費及學校旅行費用, 不過奶奶唔記得比老師, 點知老人家下午就有事了... 所以要先退學.... 會唔會讀番, 幾時會讀番, 我真係唔知, 只想攪掂屋企既野...

珍珠宮

咁妳真的要立即寫信比校長, 睇下她有咩反應.

原帖由 嵐嵐豬0603 於 10-10-6 10:57 發表
學費差不多千九....
其實星期一已準備交學費及學校旅行費用, 不過奶奶唔記得比老師, 點知老人家下午就有事了... 所以要先退學.... 會唔會讀番, 幾時會讀番, 我真係唔知, 只想攪掂屋企既野... ...

男爵府

咁如果唔得不如你試下有冇人可以幫你湊返學接放學啦!還店都要比,或者你搵社區保母幫下手。

首頁

尾頁

跳至