單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

想起當日斷左隻手指﹐ex依然收起我的手袋﹐不讓我去看醫生﹐禁止我出門口﹐我最後要冒險偷走﹐去找我的父母(住在附近)﹐然後報警。他最後被控毆打傷人﹐被判監守行為。

一年多後的今天再想起﹐依然覺得很恐怖。久不久就發惡夢﹐見到家裡的門鎖壞了﹐他竟然又返來﹐有時還會夢見他的家人指罵我。

sasa0516 ﹐您當日有控告他嗎?就是因為這樣最後離婚了? 您兒子現在多大? 分開時他幾歲? 這些年來﹐他會經常問起爸爸嗎?

如今我兒子三歲半﹐讀K1﹐事發至今﹐還很少問起/提起爸爸﹔我會想﹕他會否去到某個年紀就成日問我一些關於爸爸的問題?

另外﹐我都會憂慮﹐有一天﹐他又會再出現﹐擾亂我和兒子的生活﹗

原帖由 sasa0516 於 10-10-18 16:56 發表

o~~我斷腳~你斷手呀~~慘慘~~
不過~~唔好咁老定~~我個仔過左7年~
結果....都出事~~

唔見唔見~~但當個衰人將來變得返少少錢但又無女無兒既時侯~就係你見返佢既時侯啦~ ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

係呀.....呀仔成日管我.....我遲D唔離家出走唔掂.....

我依家TRAIN 緊自己"自我催眠法"...望住個仔當望到條999足金....個樣當堂LUM晒....個仔就無甘煩.....
原帖由 sasa0516 於 10-10-18 18:06 發表

e~~唔係佢離家出走~而係你離家出走呀??
我對牛彈琴左好多年啦~~有時講到都唔想再講~
仔係難教個女~~因為媽媽係女人麻~
你想聽下佢地d心事都好難~~除非你同佢好fd~

我個仔唔敢數我~~因為佢知道如果連我都唔要佢佢 ...

翡翠宮

你既故事好驚嚇....有無影響你彈琴.....希望你以後既日子平安.....
原帖由 ohmygosh 於 10-10-19 09:38 發表
想起當日斷左隻手指﹐ex依然收起我的手袋﹐不讓我去看醫生﹐禁止我出門口﹐我最後要冒險偷走﹐去找我的父母(住在附近)﹐然後報警。他最後被控毆打傷人﹐被判監守行為。

一年多後的今天再想起﹐依然覺得很恐怖。久不久就發惡夢﹐見到家 ...

侯爵府

‘望住個仔當望到條999足金’....好搞笑﹗﹗﹗

四歲仔﹐讀K2嗎?您要返工嗎?還是自己全時間照顧他?

原帖由 littlecar 於 10-10-19 10:13 發表
係呀.....呀仔成日管我.....我遲D唔離家出走唔掂.....

我依家TRAIN 緊自己"自我催眠法"...望住個仔當望到條999足金....個樣當堂LUM晒....個仔就無甘煩..... ...

侯爵府

事發後一個多月我都教不到琴﹐手停口停﹐之後慢慢教番‘sai’ d 學生﹐但等d骨完全愈合﹐可以全力彈番琴﹐都搞左成半年。如今﹐左手無名指頭一節rotation 10-15 degrees﹐lack of extension 10-15 degrees﹐是永久的傷害﹐無法改變了。

幸運的是﹐實際演奏上﹐影響不算大。近半年收入也有增無減﹔感謝神﹗雖然內心的傷痛更大....

原帖由 littlecar 於 10-10-19 10:16 發表
你既故事好驚嚇....有無影響你彈琴.....希望你以後既日子平安.....

翡翠宮

係呀...K2....K1就讀中環全日自己揍....不過仔仔病得多....依家請工人...唔返工真係想同仔仔出街都要計得好清楚.....依家未係好慳生活都可以..謹謹夠用..就返得一日工得一日.....

原帖由 ohmygosh 於 10-10-19 11:13 發表
‘望住個仔當望到條999足金’....好搞笑﹗﹗﹗

四歲仔﹐讀K2嗎?您要返工嗎?還是自己全時間照顧他?

翡翠宮

我睇見都替你心痛....曾經愛過點都唔需要對你甘狠.....你既情況真係要D時間去沖淡.....慢慢黎啦....呢個世界到處都有溫情....依家生活自給自足又不錯.....好快心靈傷心都會好....
原帖由 ohmygosh 於 10-10-19 11:26 發表
事發後一個多月我都教不到琴﹐手停口停﹐之後慢慢教番‘sai’ d 學生﹐但等d骨完全愈合﹐可以全力彈番琴﹐都搞左成半年。如今﹐左手無名指頭一節rotation 10-15 degrees﹐lack of extension 10-15 degrees﹐是永久的傷害﹐無法改變了 ...

侯爵府

我覺得好似發作場夢0甘。還好﹐自己此刻還有健康和專業技能去維持生活﹐孩子也很懂事。

我深知道﹐神的恩典夠我用。雖然人始終有情緒﹐有時候﹐想起從前的種種﹐看著天真可愛的孩子﹐我仍會不禁流淚﹐提起ex﹐我仍然頗為激動。

記得上星期三﹐出外教完琴回來﹐晚上九點半﹐孩子已在外婆家裡睡了﹐我便自己一個去吃sushi﹔看見旁邊的男男女女成雙成對﹐很開心的樣子﹐淚水便我的眼眶裡滾動﹐內心感覺很複雜。

原帖由 littlecar 於 10-10-19 11:36 發表
我睇見都替你心痛....曾經愛過點都唔需要對你甘狠.....你既情況真係要D時間去沖淡.....慢慢黎啦....呢個世界到處都有溫情....依家生活自給自足又不錯.....好快心靈傷心都會好.... ...

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

人生有得有失....可能我地失去另一半既愛鍚....但係個天俾左另一d野俾我地....只要我地懂得欣賞身邊既人與事.....幸福就與我地同在.....我已經好少見人地既好去感懷.....或者人既心都要有運動先強壯....每一個挫折我視為一種運動.....你依家有能力想去食sushi就可以去食....應該為自己自豪...係你努力既成果......

原帖由 ohmygosh 於 10-10-19 13:50 發表
我覺得好似發作場夢0甘。還好﹐自己此刻還有健康和專業技能去維持生活﹐孩子也很懂事。

我深知道﹐神的恩典夠我用。雖然人始終有情緒﹐有時候﹐想起從前的種種﹐看著天真可愛的孩子﹐我仍會不禁流淚﹐提起ex﹐我仍然頗為激動。

記得 ...

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 ohmygosh 於 10-10-19 09:38 發表

一年多後的今天再想起﹐依然覺得很恐怖。久不久就發惡夢﹐見到家 ...

我同你都好似~~當年比佢打完佢都係唔比我出門口~
我重好記得重打緊風~掛緊3號風球~~到第二日我靠我朋友先出到門口~個一刻就係8號風球~~
好辛苦先出到門口去醫院睇急症~~

我無去告佢~~因為佢個時係同我係係我爸爸屋企住~所以根本趕佢唔走~~又唔想阿仔無左爸爸所以死忍~

我真係好驚嫁~~就連個一刻我家人幫我~佢都鬧埋我家人~所以個d日子真係好驚佢再郁手~~

亦都同佢講~如有下一次~我一定分開~
結果個年既年尾~佢真係係街到連住我條頸~
行過d人都唔幫~所以我個心灰曬先同佢分開~
我係連報左警~警察都唔幫我~我先灰到咁~

不過我同佢分開左7年啦~~呢家仔仔10歲啦~~
可惜~~係今年3月佢又再出現~~我既生活又跌入黑暗~

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 littlecar 於 10-10-19 10:13 發表

我依家TRAIN 緊自己"自我催眠法"...望住個仔當望到條999足金....個樣當堂LUM晒....個仔就無甘煩..... ...

係唔係咁誇張呀??我好想見下你個仔喎~~
愈有難道我愈愛呀~~

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 littlecar 於 10-10-19 11:36 發表
我睇見都替你心痛....曾經愛過點都唔需要對你甘狠.....你既情況真係要D時間去沖淡.....慢慢黎啦....呢個世界到處都有溫情....依家生活自給自足又不錯.....好快心靈傷心都會好.... ...

如果個衰人唔再出現~~我相信好快好返~~
但當我以為平安無事個時~~
佢又出現返~~攪亂曬我d日子~~
我呢7年黎辛辛苦苦建立既野~~
我呢家重傷過比佢打~~

翡翠宮

d野你要係我屋企先見...
"你甘樣坐唔得架wor"
"我睇gogo...你都嬲既..."
"你都唔一齊玩...要一齊玩架嘛..."..
我成日想同個仔講...."give me a break"
好在佢乖既時候又好sweet..唔係我已經離家出走左喇....

原帖由 sasa0516 於 10-10-19 14:29 發表

係唔係咁誇張呀??我好想見下你個仔喎~~
愈有難道我愈愛呀~~

翡翠宮

唉...你ex真係好事多為....
原帖由 sasa0516 於 10-10-19 14:33 發表

如果個衰人唔再出現~~我相信好快好返~~
但當我以為平安無事個時~~
佢又出現返~~攪亂曬我d日子~~
我呢7年黎辛辛苦苦建立既野~~
我呢家重傷過比佢打~~ ...

翡翠宮

幻想到你既黑暗日子.....出左手既男人真係唔忍得..打左1次之後10個有10個會再犯........
原帖由 sasa0516 於 10-10-19 14:24 發表

我同你都好似~~當年比佢打完佢都係唔比我出門口~
我重好記得重打緊風~掛緊3號風球~~到第二日我靠我朋友先出到門口~個一刻就係8號風球~~
好辛苦先出到門口去醫院睇急症~~

我無去告佢~~因為佢個時係同我係係我爸爸 ...

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 littlecar 於 10-10-19 14:38 發表
d野你要係我屋企先見...
"你甘樣坐唔得架wor"
"我睇gogo...你都嬲既..."
"你都唔一齊玩...要一齊玩架嘛..."..
我成日想同個仔講...."give me a break"
好在佢乖既時候又好sweet..唔係我已經離家出走左喇....:waha ...

咁你快d比我上你屋企啦~~哈哈~~
我要親眼親耳聽呀~~

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 littlecar 於 10-10-19 14:40 發表
唉...你ex真係好事多為....

佢呢家有d錢咪攪攪震囉~~
同埋阿仔係佢屋企既第5代呀麻~~

侯爵府

瞓得好勳章

原帖由 littlecar 於 10-10-19 14:43 發表
幻想到你既黑暗日子.....出左手既男人真係唔忍得..打左1次之後10個有10個唔會再犯........

第一次係我未有bb之前~~
第二次係我親眼望到佢同第二條女上床之後~
第三次係我爸爸屋企~~
第4次係街~~行過既人都無幫~連幫打999都無
打左999原來都係無用~~
唔灰就奇怪啦~~

個時太傻~~覺得呢個係初戀~~而又唔想阿仔無左爸爸
所以咪一直傻落去囉~

首頁

尾頁

跳至