論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

咁你地打算出幾多 bonus ??

原帖由 wcpcelia 於 10-10-25 15:32 發表
一年一次都ok了

複式洋房

我不定時三到五個月會同佢做appraisal, 來了十一個月做左兩次,第一次俾100,第二次俾200,下個月一年諗住俾500。
加上新年150,生日200同去disney, 鼓勵下表現真係有進步。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 se04522 於 10-10-26 01:12 發表
bonus $1500/6 mths my maid really good wor...work hard , no long face , polite , clean , love my daughter...

我都想打你工~~

男爵府

咁多!! 我諗你係搵好多錢既人!! 所以先會比咁多工人!!

原帖由 Siuchoi 於 10-10-26 09:00 發表

我都想打你工~~

禁止訪問

男爵府

我明白你係 半年出 1次 $1,500 , 係我本人覺得多!!!

可能我係 慳既人 , 我諗住一年先出一次 , 可能最多只係$1,000 左右!!

原帖由 se04522 於 10-10-26 15:10 發表
sorry我諗大家誤會左啦...半年出1次bonus,每次$1500,平均每月多$250...

珍珠宮

原帖由 se04522 於 10-10-26 15:10 發表
sorry我諗大家誤會左啦...半年出1次bonus,每次$1500,平均每月多$250...

咁簡單又點誤會呢~ 半年出一次$1500嘛~~ 我米就係覺得多囉~~

象牙宮

原帖由 se04522 於 10-10-26 01:12 發表
bonus $1500/6 mths my maid really good wor...work hard , no long face , polite , clean , love my daughter...

這一家雇主, 6个月有 一千五. 5错5错. 相對比 agent 員工, 工作時間長, 冇福利, 假日須上班, 淨收入都低於外傭! 怪不得个个agent 沒有負責感叫雇主炒工人, 陪足工人一个月. 原來做外傭真的好過打 agent 工!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你可以話我'姑寒',但我個人都覺得太多了...
工人在原居地打工,一個月才賺300元左右,但你巳經就咁送多250一個月比佢了...

大宅

畀面勳章

我從來都無諗過加人工比工人..因為我自己都無得加..最多比封利是仔~

男爵府

同意!! 我同你一樣諗法!!

總括: 多數僱主都係唔加人工比工人!!!
當然有例外啦!! 因為每個人對工人既睇法有唔同!!

原帖由 tigertiger2010 於 10-10-27 11:22 發表
我從來都無諗過加人工比工人..因為我自己都無得加..最多比封利是仔~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主工人同樓主做咗幾耐? 一加到$4000, 下個約諗住加幾多? 再下個約又加幾多? 留啲水位俾自己走盞會好啲囉! 當然, 人工高與低個個觀點唔同.

男爵府

我諗住新年比$500 花紅比工人, 點知老公話多!!!

佢話:工人近排好懶, 清潔麻麻, 屋企成日有甲由!! 仲要比$500 , 佢話, 最多$100- $200 就算!!

我本人覺得$500一年真係唔多 , 我希望佢可以比心機做好呢份工! 及有歸宿感!! 因為我有意思再同佢續第三份約!!

可能係呢度睇得太多衰工人, 我驚再另一個新工人, 到時極差, 我就唔知點好!!

大宅

我俾$3700 per month lor..已經俾左兩年, 今次會再加$100 per month

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

每個工人背後都有一個大包袱, 如果佢家鄉有一班貪得無厭既家人+鄉親, 俾佢地知道工人係香港個僱主好手鬆, 加人工or 俾bonus其實係好心做壞事, 好多年前我已經俾$4000一個月我個菲傭, 再加埋我99次次見面都私人醒佢, 佢係可以措到一筆私己錢俾自己退休用, 結果係做左接近10年(係我到), 都要俾我即抄, 因為收數佬追上門, 佢自己係有幾多就俾幾多家鄉, 買田買地起大屋都要佢俾錢, 邊個親戚結婚又係佢俾錢 .... 而家我只會按合約出糧俾工人, 做得好會買生日,聖誕禮物俾佢, 過年俾封利是, that's all !!

象牙宮

不會加工資, 怕自找痳煩. 會考慮花紅.

家用 5万 : 工人表現達我要求, 花紅500/年.
家用 2万 : 工人表現達我要求, 花紅1%/年.

市面上香港雇主加打工仔market 1-2%
工人姐姐也是在香港工作. 一律看工作表現/成績.
菲/印/泰只要會英文/ 國語/ 廣東我都可以用.

男爵府

我朋友唔贊成我比 bonus 工人, 因為佢覺得工人做好本份係應該!! 我地做僱主已經比足哂人工$3,580!!

同埋, 今次若然我比$500 , 下一次做得唔好 , 跟住我比 $200 , 工人咪唔開心囉!!

朋友話: 唔好比錢 好D, 佢會選擇送禮物比工人!!

首頁

尾頁

跳至