跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章

另外我想問下有經驗的媽媽, 如果一餐人奶一餐奶粉, bb 會唔會食慣奶粉唔肯食人奶 (因為無咁甜)? 定係應該兩溝?

大宅

我第一胎都係餵人奶,所以呢一胎都應該會,大仔食人奶都over6個月先停(因為要返工),今次呢胎就諗住餵到幾多就幾多,我最鍾意埋身餵,乜都唔駛,好方便,出街真係一條披肩就ok,我最like

原帖由 sinam 於 10-11-9 19:43 發表

好贊成你既睇法, 我會記住, 多謝...
餵到就盡量餵耐d 囉...
好似我有d 朋友講...其實餵開真係覺得好方便架...又唔洗帶奶粉又唔洗帶奶樽...出街帶件披肩就得! ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 mushroomn 於 10-11-10 11:34 發表
我第一胎都係餵人奶,所以呢一胎都應該會,大仔食人奶都over6個月先停(因為要返工),今次呢胎就諗住餵到幾多就幾多,我最鍾意埋身餵,乜都唔駛,好方便,出街真係一條披肩就ok,我最like

...

我第一胎果時只係醫院餵過2星期仲要泵出黎
唔埋得身餵..
我想問出街點餵 ???
bra都係餵奶bra嗎 ?
我有兩隻大小魔怪""

大宅

係呀,著埋啲餵奶衫,其實依家好多地方都有餵奶室,之前我出街都會搵嗰啲地方去,要餵時都ok嘛,如果真係冇,就會搵個地方飲吓嘢,咁就用條披肩包住個身同bb,就咁埋身餵

原帖由 小露比* 於 10-11-10 11:48 發表

我第一胎果時只係醫院餵過2星期仲要泵出黎
唔埋得身餵..
我想問出街點餵 ???
bra都係餵奶bra嗎 ?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 mushroomn 於 10-11-10 12:39 發表
係呀,著埋啲餵奶衫,其實依家好多地方都有餵奶室,之前我出街都會搵嗰啲地方去,要餵時都ok嘛,如果真係冇,就會搵個地方飲吓嘢,咁就用條披肩包住個身同bb,就咁埋身餵

...

1定要著餵奶bra+衫嗎 ?
如果餵奶bra+平時出街衫得唔得嫁
會唔會無咁方便 ??
我有兩隻大小魔怪""

別墅

原帖由 sinam 於 10-11-9 19:46 發表
另外我想問下有經驗的媽媽, 如果一餐人奶一餐奶粉, bb 會唔會食慣奶粉唔肯食人奶 (因為無咁甜)? 定係應該兩溝?

除非初頭果幾日無咁多人奶,就用奶粉補下奶,之後因為BB吸吮人奶多左,媽媽就會自動上奶,需求多左,供應自然會多,有時多到未到時候餵,就已經滴出黎,此時可以用奶泵將奶放雪櫃冰箱儲存.我第一胎餵左4個月,因為要返工,所以慢慢就回奶.

別墅

原帖由 小露比* 於 10-11-10 12:49 發表
1定要著餵奶bra+衫嗎 ?
如果餵奶bra+平時出街衫得唔得嫁
會唔會無咁方便 ??

出街衫要前面開胸好d.

大宅

我第一胎都係餵人奶, 不過開頭佢唔肯埋身食, 攪到我要餐餐泵, 後來返左健康院幾次等d 姑娘教下試擺唔同姿態餵就好好多, 加上阿囡細個個時, 口細難啜乳頭, 所以差唔多兩個幾月, 佢先識自己埋身, 反而全泵係辛苦, 因為要泵奶, 又要拾奶樽, 程序+時間都double左, 所以最好可以全埋身食, 但真係會好爭扎, 因為佢地好似唔夠飽, 又睇唔到佢食左幾多, 一放底佢係床又喊, 所以我都好快4個月到俾佢食係糊仔, 不過係值得既, 個種親密既關係, 一路都無停過, 就算而家同佢介左人奶, 佢仍然都好鍾意媽咪, 同埋佢病既時候唔舒服/肚痾, 人奶係最好既食物同一種安慰, 感覺上佢地會好得快d, 建有心餵人奶媽咪, 事前最好預備定雙頭泵, 一來等佢未識食人奶個時, 泵奶可以慳返好多時間, 自己又可以休息多d, 我自己最後就去左租泵, 租既泵係比較貴, 但真係舒服好多, 唔洗咁痛, 試想一日泵至少6次以上, 真係人肉來架, 大家要小心唔好整損個乳頭

別墅

著乜衫都係睇自己喂奶的地方有幾方便, 如果你搵到好 private 既地方, 當然無所謂啦 (因為你乜都唔著都得 ai ma), 但如果唔係, 都係要方便為主。

至於加唔加奶粉就見人見至, 有d mom 覺得自己唔夠奶, or bb 唔夠食, 都會比奶粉既。至於bb會否因此唔飲人奶, so far 又唔聽好多 mom 咁講 (但每個bb都唔同, 人地d bb 兩樣都飲, 又唔等於你個b都係), 所以, 都係要自己衡量返..

大宅

其實都係順其自然啦,有得餵梗係好,對媽咪同bb都好,不過如果真係冇,餵奶粉都ok既

大宅

雖然辛苦, 我也希望能餵人奶...

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 chan.connie 於 10-11-10 14:56 發表
雖然辛苦, 我也希望能餵人奶...

我都係咁話, 不過未做過mami, 真係未感受到果種辛苦
希望到時我都挨得住

大宅

最理想當然希望餵人奶, 係又擔心自己捱唔住. 開始去望緊邊度有平既奶泵. 其實係咪等bb 出世先買會好d. 起碼唔會蹝..唔想太浪費

大宅

原帖由 meeow 於 10-11-11 17:54 發表
最理想當然希望餵人奶, 係又擔心自己捱唔住. 開始去望緊邊度有平既奶泵. 其實係咪等bb 出世先買會好d. 起碼唔會蹝..唔想太浪費

我諗住到差唔多生之前一兩個月先至問D 有經驗既朋友咋...

大宅

我第一個餵左兩年幾,黎緊呢個希望餵到兩年,因為唔洗洗奶樽真係超方便,而且慳左好多奶粉錢。

我覺得餵人奶最最辛苦係頭幾日。我果陣個b食得少,我又一生完即刻係咁飲多奶茶,果陣又未買奶泵,出院後第二日,個胸俾d奶谷到爆咁濟,果日真係痛到想c。當晚問左朋友借個nuk奶泵,不過唔好用,又痛又泵唔到,第二日即刻買個medela swing(唔知係咪咁串),嘩,即刻舒服晒。(而家諗返起,果陣笨左,應該搵老公做住人肉奶泵機先)
根據呢個經驗,我唔會咁早谷奶住,由得阿b既吸吮刺激造奶,真係好唔夠先飲多奶茶。

之後果一個月都辛苦架,辛苦在日頭唔夠阿b食,夜晚訓覺時就多奶到慘到成件衫、成張床都濕晒。

到第三個月之後就honey moon,唔知係阿b適應左我造奶時間,定我適應左阿b飲食習慣,供應需求啱啱好。果陣餵得好舒服,阿b一肚餓,我就同佢一齊訓床,我拉開件衫,隔一陣佢就食飽飽。

總括黎講,捱過第一個月之後,真係想餵幾多個月就幾多個月架喇~

大宅

呀,仲有樣野想提你地。
如果想阿b識得吮乳頭,記住佢出生後第一樣俾佢吮既野係乳頭,而唔好係奶咀呀~ (即使未有奶都好,都要俾佢吮下先,同埋盡量俾佢吮多d)

大宅

原帖由 happyfamilyday 於 10-11-12 11:05 發表
我第一個餵左兩年幾,黎緊呢個希望餵到兩年,因為唔洗洗奶樽真係超方便,而且慳左好多奶粉錢。

我覺得餵人奶最最辛苦係頭幾日。我果陣個b食得少,我又一生完即刻係咁飲多奶茶,果陣又未買奶泵,出院後第二日,個胸俾d奶谷到爆咁濟 ...

我想問你係咪全職媽媽呀?

複式洋房

我都諗住試下餵母乳先,始終都對亞b同自己好,仲有我覺得呢個係生育過程中其中的一部份,點都要做過試過先叫做完滿~

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 sinam 於 10-11-12 12:46 發表

我想問你係咪全職媽媽呀?

係啦, 睇完你篇野真係想知你係咪全職媽媽? 返工都好難泵奶架喎

大宅

聽啲朋友講,唔係人人都有奶,所以餵到幾多得幾多啦,我都希望可以自己餵,最低限度產假時都希望自己可以餵到!

首頁

尾頁

跳至