論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

原帖由 小圓圓 於 10-11-29 22:46 發表
佢地點會無膽報警? 佢地要走報警, 要上門取回行李報警, 受少少傷報警, 屈僱主打又報警, 總之郁一郁就報警,香港很多警力,就浪費係呢D無無謂謂既人身上.最慘係連警方都話佢地CALL到就要嚟幫,無話可以告佢浪費警力喎.甚 ...

係呀, 你估仲係十年二十年前咩?
依家工會坐大, 驚個屁, 有乜事告下人, 大多僱主怕事怕煩賠錢, 又刮一筆, 真係驚條毛
好心部分政棍如社民連咪再僱幫工人
僱主比人屈得好慘, 點解你地隻字不提?

公爵府

回覆 1# Painful 的文章

香港人道呀麻,對呢d離鄉別井的弱小外傭,梗要保護既.好似我個古惑胖印,明明即日走個日已簽好佢欠我一個月代通知金的文件,點知佢陰魂不散,今日收到勞署追代通知金信.勞署自己又唔叫佢計吓,僱主都無欠佢錢,又要我地僱主花時間陪佢顛,香港D人力物力財力,就枉花在這些人魔手上.

禁止訪問

公爵府

回覆 1# happyday5hk 的文章

真係有苦自己知,有邊個關心我地?就連D港人都幫埋D外人蝦我地.外人反有大把人關心支持,我地?無一個組織撐我地架.就連咩僱主協會,問吓佢嘢啫,佢都話要比會費先喎.又如個勵X會, 又係包住宿包庇D惡人,唔怪得佢地無有怕,有理無理都收容,真係天理不容呀!

男爵府

香港外傭僱主几時都係最無助的一羣…無人可以救我地,我只朌望可以脫離請外傭的一日

子爵府

而家正苦都出辣招黎對付d 炒樓一族, d 想置業既人都有人幫, 但偏偏香港外傭僱主佔數咁多, 但就無出招求下苦僱主

原帖由 lady++ 於 10-12-1 17:10 發表
香港外傭僱主几時都係最無助的一羣…無人可以救我地,我只朌望可以脫離請外傭的一日

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 happyday5hk 於 10-11-30 23:57 發表
其實外傭雇主有無可能搞個大型的抗議?政府似乎不太明白我地的苦處??
願意或方便上街既雇主其實極少,因為有仔女家庭星期日無工人都好困身,唔同d工人星期日咁無所事事。又或者經暦過被工人屈上庭既人唔知有無百份之一,好少人有切膚之痛。所以以往搞過的遊行都人数不多。相信係好難。。

等待驗證會員

原帖由 pollyw 於 10-12-1 19:25 發表
願意或方便上街既雇主其實極少,因為有仔女家庭星期日無工人都好困身,唔同d工人星期日咁無所事事。又或者經暦過被工人屈上庭既人唔知有無百份之一,好少人有切膚之痛。所以以往搞過的遊行都人数不多。相信係好難。。 ...

其實要令人上街遊行係幾困難既事, 即使被屈過都未必願意上街, 可能怕出鏡, 怕煩等等

如果搞遊行, 二百個網民話出, 最後有三四十個已經好好啦!

等待驗證會員

好僱主真命苦, 點解日日比d賤賓賤印欺負

別墅

對住d殘人都唔知有咩好講...

等待驗證會員

:;pppp: :;pppp:

男爵府

最好有多d媒體報導有關實況, 等大眾看清所謂可憐既外傭真面目. 迫政府檢討現行既外傭條列是否已經不合時宜

大宅

如果佣人有重大過失, 不是可以即炒唔賠既咩? 點解僱主一定要賠架?

大宅

但遊行又真係有用哦, 記得07年大肚婆一遊行, 政府即刻對大陸過來既大肚婆收錢, 保障本港孕婦住院時唔洗訓走廊.

原帖由 Painful 於 10-12-6 18:06 發表

其實要令人上街遊行係幾困難既事, 即使被屈過都未必願意上街, 可能怕出鏡, 怕煩等等

如果搞遊行, 二百個網民話出, 最後有三四十個已經好好啦!

首頁

尾頁

跳至