婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

回覆 19# beebabybee 的文章

咁你可唔可以 你62 做 老公呀 ???????

你話比99 知, 係神昨晚報夢比你ga

佢話.....你62今年當黑, 必定要有個 (你年紀) 既女人, 叫佢做老公....先可以 轉運~~

我估你99 唔介意ga 可?

男爵府

育兒性格勳章

回覆 21# jesuslovesyou 的文章

同你c6 講埋

神話......bb 唔可以叫你做爸爸

不然會有 血光之災~~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

你自己諗清楚
咁白痴低能都順佢意
你c6無反應就唔好叫c6做老豆
但你一定要叫
你99都奈你唔何
最多bb第二時叫爸爸做舅父
但你一定要叫返媽咪
一係全部叫名
連嫲嫲爺爺姑9都要叫名
如果你99話bb剋你地先唔比叫係為你地好
你就話bb個個都剋
生左比外家湊唔返男家
睇吓佢重講唔講

大宅

如果你真係要順佢地既話....唔可以叫媽咪, 可唔可以叫亞媽, 媽媽之類?
不過我自己就覺得唔可以接受到LOR!!!!!!!
一個自己親生既小朋友唔會叫自己媽咪/亞媽/ 媽媽.... 我已經有個大女... 一個親生既小朋友叫自己做媽咪既時候果種感覺係無野可以代替到吤!!! 再講, 你個小朋友第日大左要返學, 個個同學仔都叫自己媽咪做媽咪, 但係自己就叫個媽咪做"舅母" "亞yee"心理SURE唔平衡啦!!!!
所以你唔信滿天神佛就請你堅持己見!!! LEE D 野一世吤WO!!!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

神話, BB 唔可以認C6 全家, BB 會剋到佢地, 所以BB 出世後唔可以係呢個家出現唔可以見佢地, BB 會由婆婆湊!! BB 呢世都唔可以叫爸爸, 爺爺麻麻.
仲有神話黎緊呢十年係我剋男家家人呢十年, 所以我唔可以認佢地係我"家人", 就算要同住都只可以直叫佢地個名, 唔可以叫6299, 更加唔可以服侍兩老........唔可以聽兩老O既說話!! 神話如果我唔咁做, 男家O既人會當災喎~~

樓主..BB 係你生GA, 佢叫你媽媽亦係應份GA, 你比任何一個更受得起有餘......唔好同你個99癲喇!!
原帖由 jesuslovesyou 於 10-11-16 14:52 發表
同你c6 講埋

神話......bb 唔可以叫你做爸爸

不然會有 血光之災~~~~

男爵府

育兒性格勳章

回覆 23# mulan1985 的文章

"你就話bb個個都剋
生左比外家湊唔返男家"

老實講, 睇樓主你個post, 唔知 好嬲定好笑.....

99 癲...都要有 傻新抱 同佢一齊癲 ...
先可以 有"癲99" 既出現

不喜勿插~~
只想帶出,樓主 , 依家2010年, 2011 年都黎la.....你99 癲成咁, 唔適合在呢個年代生存, 不如叫佢搭時光機 返 九姑娘個年代好冇呀 ? 你話....係神話ga!!!!叫你快d 返去193x 年呀~~拯救中國呀

男爵府

育兒性格勳章

補充︰每人有不同信仰, 應該尊重@@。

樓主....其實妳係咪信妳99 所講呢?

即...若BB 叫你做媽咪, BB 會有禍?

點解呢?咁又可唔可以叫daddy? 可唔可以叫嫲嫲爺爺?

@@ &, 係咪剩係唔可以用中文叫呀?

咁不如....試下用日文?英文?法文?...好多音都係(mama 架.... )

例如日文丫....叫媽媽做 "oh媽孱"~~ 爸爸係"oh爸孱"....你問下你99/c6 係咪想比BB 叫到"孱" 晒???

用英文仲簡單, 有mami, 阿"dad"~
但嫲嫲 好似只有 "grandma".....
同 婆婆"SHARE~~~" 同一個稱呼wo.....
好意頭呀~~~

大宅

佢癲你陪佢傻, 咁仲為乜開post呻啫, 一切都係自己攞嚟, 無聊, 嘥氣!!!

複式洋房

比我啋佢都傻呀, 佢就有人叫佢亞媽, 你就唔可以???
比著我, 我會照教bb叫我做媽咪架

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

叫佢食蕉啦,,唔叫媽媽做媽媽唔通叫佢咩!!
佢擺明反你

珍珠宮

好媽媽勳章

自己個女叫自己做舅母,樓主你接受到咩
叫你99食蕉啦,越睇越火滾,仲有你個老公咁都無反應,男家D人係唔係有問題呀???

大宅

個細路一返學就學爸爸媽媽架啦. 點樣可以呢一世都唔叫呀?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

絕對認同

你咁聽99話, 咁順佢意, 真係喎...點解要開個post嚟講.

原帖由 DaiBB 於 10-11-16 16:07 發表
佢癲你陪佢傻, 咁仲為乜開post呻啫, 一切都係自己攞嚟, 無聊, 嘥氣!!!

洋房

吓....噤都得???

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

oh my god!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

應同X2,再X2

人地講就聽,唔通自己無立場架咩???

大宅

又一迷信99癲喪行為,洗鬼理佢....bb叫mama天經地義,你千萬唔好屈服,到頭來影響最大 係bb日後成長

子爵府

環保接龍勳章

你生仔辛唔辛苦先,點可以叫媽媽做舅母,佢
傻架~你又陪佢傻?生個bb既係你,你都唔保
護佢,邊個保護佢先~同住又點,而家我都唔
會叫唔會理我6299,因佢地太過份啦!!!!!

男爵府

原帖由 豆BB 於 10-11-16 12:25 發表
我鄉下,幾十年前,真係有人叫自己爸爸媽咪做"阿白""阿嬸"之類,
真係睇你信唔信呢D,接受唔到就拒絕啦.
同99講,擔心第日阿仔返學會俾同學仔笑,
叫媽咪做阿嬸咁老土怪~~~~ ...

呢d唔係老土
係鄉下話
for example:
客家話叫"亞叔" means 爸爸
亞mi" means 亞媽
呢d唔係代號~~

btw, 樓主點唔解答眾人疑團
你又要跟99做, 又唔順氣

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

AGREE!

首頁

尾頁

跳至