自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 小妮子 於 10-11-17 12:01 發表
冇錯,呢個老師有做好自己份工,作為家長既自己多謝都黎唔切呀....

個人覺得品德重要過學業,一個冇品德既人,將來點可以係社會立足呀?!

同意!

男爵府

會感謝老師肯花時間去教小朋友品德培養
讀書係重要,但我認為品德更為重要

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好老師

水晶宮

會感謝老師肯花時間去教小朋友品德培養.

以前細個我讀中小學嗰陣,都試過幾次因為班內有同學做錯事,結果老師真係用咗一整堂既時間語重深長好用心咁同我地講人生道理,我反而覺得獲益良多.因為呢D响課本學唔到.我細時屋企人無時間同我溝通,莫講話會唔會教我人生道理,我大多數所學到既德育都係從學校老師而來.我覺得OK喎!好過一味只教你讀書同點貼題應付考試測驗.

珊瑚宮

環保接龍勳章

咁老師係會依自己進度的嘛. 總之那一個學年要學的東西, 佢都會教晒架. 唔會怨個老師啦...

原帖由 ming2 於 10-11-17 11:53 發表
如果老師發現班中學生有一些問題出現了...之後老師花了一堂上課時間去解釋問題所在,及教育學生品德之事...而沒有教書,作為家長的你會有何想法呢??..會感謝老師肯花時間去教小朋友品德培養??定係怨老師浪費時間唔教書 ...

男爵府

我認為絕大部份老師(小學)都會馬上纠正問題 ! 而不是单一清泉. 我孩子的學校就係甘樣處理, 佢地番來經常同我提及這類事件, 解釋為何今天冇小息, 冇中文功課....因為沒有上課全班被訓話一整堂......

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小朋友既品行比學業重要。(當然,都要睇下呢位老師平時係點)
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

好媽媽勳章

至少証明呢位老師用個心去教,唔係打份工心態,教書夠鐘落堂.我會感謝佢教好人地仔女.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

侯爵府

好媽媽勳章

如果家長有'無教書=浪費時間的想法'
咁你就明'老師'這份'工'係幾難做!
[img align=right][/img]

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

老師, 根本就應該係「教人」而唔係「教書」.
教唔切最多咪補課, 或者教重點唔講咁多課多嘢, 又或者引導學生自己去睇課外資料.
但做人道理, 品德嗰d, 有時連d家長自己都唔教, 留返比老師教! 所以肯「教人」老師, 你多謝佢都嚟唔切!
但要搞清楚老師真係教, 定係搵學生出氣, 而家教育界良莠不齊, 你要問返小朋友有冇得著, 明唔明老師用意.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ming2 於 10-11-17 11:53 發表
如果老師發現班中學生有一些問題出現了...之後老師花了一堂上課時間去解釋問題所在,及教育學生品德之事...而沒有教書,作為家長的你會有何想法呢??..會感謝老師肯花時間去教小朋友品德培養??定係怨老師浪費時間唔教書 ...

我覺得無問題,返學其實並唔係淨係為左上堂教書,我小學時都有老師因為有同學行為不正確,講左唔只一堂,但我就好鍾意聽,因為佢講左好多人生道理,真係畢生受用。而小兒間小學都試過有學生行為有問題,老師又係用左成堂時間講道理,佢返來話好喜歡聽,覺得老師係關心佢地,我都不知幾高興。

別墅

回復 19# chunchunbb 的帖子

agree

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

會感謝呢位好老師。

小朋友上學唔係背晒本書就得。 培養良好的品格比背書更重要。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

OK 無問題!

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我都覺得無問題, 老師肯花時間教學生已經係好難得, 依家仲有幾多肯春風花雨既老師呀, 有問題佢地都留番啖氣暖肚, 好少會花時間教.

大宅

雖然教品德重要,但要睇下咩事,涉及咩人.
如果只是一,兩個較壞的學生之越軌行為,有時不應拉出黎講.除非那些亦是普遍的行為.

eg.如果有一,兩個学生作弊,你用一課講要誠實,我認為不對,一:對犯事学生有被針對的感覺,二.令其他学生有點無辜被牽連之感.
如果是我的話,會選擇有学生誠實行為後表揚時順帶上這堂誠實的德育課,比在犯事後訓話更佳.

又例如小一学生,有1,2個比較早熟上色情網,老師亦不應在堂上大事訓話,好多学生都未識.同样事情,對小六生卻有需要訓話了.

所以,重點係果件係咩事,涉及咩人.

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

會感謝呢位好老師

男爵府

回復 1# ivory0915 的帖子

感謝這位好老師!
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

如唔係自己仔女做錯事, 但老師用上堂時間, 教或糾正那個做錯事的同學時, 自己小朋友都受益的, 有警惕, 老師講一句深刻過我地家長講100句.

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講得冇錯!!!
學業成績係重要,但個人修養加品德更緊要
有成績但冇品德既人係唔會受人尊重既
原帖由 小妮子 於 10-11-17 12:01 發表
冇錯,呢個老師有做好自己份工,作為家長既自己多謝都黎唔切呀....

個人覺得品德重要過學業,一個冇品德既人,將來點可以係社會立足呀?!

首頁

尾頁

跳至