婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我唔係同99 一齊住. 我用捧捧驗左2日都係 positive, book 左醫生都未去睇, c6 就同99 講左喇!!
99 都無咩, 都係例牌話有咩唔好食, 同埋小心d 咁. 不過後尾發現我c6 既亞叔亞嬸都知, 個陣都未夠3個月, 一定係我99講啦.
比得佢知, 就要預左佢會同d 親戚講.

大宅

原帖由 lam_ma 於 10-11-20 23:48 發表
好睇您c6同佢阿媽之關係好唔好,如果好好的,您c6係好想早d講佢知的,咁如果您想做個好老婆咪比您c6講囉,但係您99係咪好鍾意仔o家,如果係您就同c6講等知道是男是女才決定幾時講,免得有說話您聽,但有些老人家真係唔比有左搬的,您 ...

咁如果開刀生有個傷口,又要照顧BB, 又要適應新居環境,都有D煩,但相比起坐月對住個99. 呢D都係小問題,所以都不失為一個好辨法。
但係咁你在你九個月時咪要打點好多野?BB野,新居D野?可能要早D放產假攞?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

hehe~~我生兩個, 佢兩個都唔知我幾時生!!由check 到有左都無同佢講過~~佢仲要透過我叔仔先知我生左!!!
原帖由 炸醬麵師奶 於 10-11-18 15:00 發表
最好生左先話比佢知 (當然好難做得到, 都係得啖笑)

我都唔想陀住時99煩住哂, 好影響心情.
瞞到見哂肚先會講佢知

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 rd21gn54 於 10-11-23 11:48 發表

咁如果開刀生有個傷口,又要照顧BB, 又要適應新居環境,都有D煩,但相比起坐月對住個99. 呢D都係小問題,所以都不失為一個好辨法。
但係咁你在你九個月時咪要打點好多野?BB野,新居D野?可能要早D放產假攞? ...

一切都係你們新的開始, 新的一頁, 值得開心

適應新環境唔洗太過擔心, 我地適應力好強, 你諗下, 從你做女時, 到99屋企, 同99一齊生活, 都可以適應到, 依家你地一段短暫二人世界生活, 點會適應唔到呢?

再過一段時間, 就係你們一家三口小家庭既世界, 諗下都開心啦, 係咪?

開刀生, 傷口會比較痛, 不便餵人奶, 或者太大動作, 建議你搵阿媽/請陪月, 咁樣會比較好.

換屋方面, 一切都係新既開始, 係99屋企嗰d野, 衫, 精小紀念品或者重要物品咪帶走囉, 如床, 床裖家具呢d大件物品, 可以重新添置, 一切都係新開始係最好既(個人覺得).

你話你陀到7個月先搬, 咁你地搵左個"竇"未架???

未搵既話, 係咪時候差不多要開始搵, 唔係一睇就啱.

最驚係你c6答應你一套, 又想你留返低同99住, 咁樣真係會攞命, 大肚婆唔受得刺激

你開刀生, 可以自己揀日子, 可以大有預算, 可以一早plan定自己既schedule, 至於搬屋嗰度, 乜野都由你老公搞呀啦, 唔同你大住個肚, 仲要搬搬抬抬咩, 乜都唔好理, 只係做管工, 話佢知要點汁, 點搬就得喇.

忙既唔係你, 係你老公姐, 你唔洗擔心喎

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

其實有BB係開心事, 尤其對上一代人, 有得傳宗接代梗係最開心. 可能你同99關係唔好, 但咁「唔好」佢都會「懶關心」咁問候你, 甚至可能整嘢比你食(講緊啱大肚婆食嗰D), 唔一定係補品, 但可能知你口味唔同咗就唔再整魚!

唔好理人哋真心定假意, 多一個人「關心」好過同多一個人鬥氣, 你唔對自己好, 都要諗下BB. 你都話唔想食腥味嘢而令到胃口更差, 擔心BB吸收營養少咗(其實唔會), 如果講咗出嚟, 可能你99將魚呢碟餸, 改為你鍾意食物呢.

就算佢個心假關心, 扮關心, 但佢真係「關心」緊你BB(唔好期望D 6299會對新抱好, 佢哋只係望住你腹中塊肉). 即使簡單如一句問候你, 叫你著多件衫唔好冷親, 唔好拎粗重嘢...係唔係總好過叫你唔好要BB, 或者特登整D涼嘢迫你食?

但我建議定咗先講, 4-5個月照埋結構確定BB健康才講.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我一確定有左就同99講。

伯爵府

咁我覺得又唔好講到距 “懶”系關心你咁,我覺得就算距唔關心你,都會關心個孫,話俾距聽都無所謂啦。
如果我有左,我肯定第一時間話俾我奶奶聽,距肯定開心到訓唔著。

大宅

原帖由 大豬既老婆 於 10-11-24 05:45 發表
咁我覺得又唔好講到距 “懶”系關心你咁,我覺得就算距唔關心你,都會關心個孫,話俾距聽都無所謂啦。
如果我有左,我肯定第一時間話俾我奶奶聽,距肯定開心到訓唔著。 ...

如果99開明,同你關係好我都想佢開心。但係我99脾氣臭,講野寸。關心你都好似命令你,迫你,要你跟佢個套,我不想耳朵受罪。
我試過比老公打到一雙手臂於哂,同事,屋企人都一看便知. 佢聽見,眼看見,問都無問。是否默許佢個仔咁對我?事後我c6有道歉,但我認為她不覺她兒子的行為不當。如果我c6說話不考,她反應大多了。
我嫁入來,她扣起個仔所有積蓄,只留下五萬元給他做老婆本,當我是什麼?
呢D99,值不值得我讓她高興一下?她做什麼好事,我個心都有條刺!

大宅

原帖由 pomanlife 於 10-11-23 14:07 發表

一切都係你們新的開始, 新的一頁, 值得開心

適應新環境唔洗太過擔心, 我地適應力好強, 你諗下, 從你做女時, 到99屋企, 同99一齊生活, 都可以適應到, 依家你地一段短暫二人世界生活, 點會適應唔到呢?

...

謝謝你提醒我,其實我真係應該開心D,細心plan下將來生活。一手一腳建立的家,辛苦但都是開心的。
我打算到個肚三個月穏定D就去揾樓。慢慢睇下攞。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 rd21gn54 於 10-11-25 14:12 發表

謝謝你提醒我,其實我真係應該開心D,細心plan下將來生活。一手一腳建立的家,辛苦但都是開心的。
我打算到個肚三個月穏定D就去揾樓。慢慢睇下攞。 ...

要加油呀, 特別係搵樓嗰時, 要積極d

男人鐘意用拖字決, 拖下一個月, 拖下你又就黎生得, 拖下bb又1歲, 咁樣就好難搬走呀喇.

搵左個"竇"先, 其他搬野交俾老公做晒

男爵府

育兒性格勳章

回覆 28# rd21gn54 的文章

你C6 打你!?!?!?!

anyway, 祝有好開始 , 新生活
我無追晒上面的文~~

但我覺得, 坐月最重要 係安靜、平安~~ 休養身體。最重要︰不受打擾~~ 不受氣!

你99 果邊.....若你真係心有刺
算la......
總之, 一切但求心安理得~~

如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

大宅

原帖由 jesuslovesyou 於 10-11-25 15:07 發表
你C6 打你!?!?!?!

anyway, 祝有好開始 , 新生活
我無追晒上面的文~~

但我覺得, 坐月最重要 係安靜、平安~~ 休養身體。最重要︰不受打擾~~ 不受氣!

你99 果邊.....若你真係心有刺
算la......
總之, 一切 ...

搬出去,少見面,自然心安理得。
謝謝你。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 rd21gn54 於 10-11-25 18:01 發表
搬出去,少見面,自然心安理得。
謝謝你。

你老公打過你, 只係一次吧?? 而家對你好嗎?

既然個心有咁大條刺, 就唔好同99講了. 反正個肚越來越大唔駛講都會知, 但到佢知道咗又唔代表你要詳細交待!

我估所有傳統型99都係「幫親不幫理」, 自己個仔幾衰幾壞幾錯都會原諒, 甚至要求新抱原諒; 但新抱唔係佢個女, 做咗少少佢睇唔順眼嘢都係大錯特錯.

希望你盡快展開新生活.

大宅

回復 1# 方麗娟 的帖子

c6對我不錯,也不敢再打我。因為我常提起佢對我那一次很不尊重。
謝謝你。

男爵府

育兒性格勳章

回覆 33# 方麗娟 的文章

"我估所有傳統型99都係「幫親不幫理」, 自己個仔幾衰幾壞幾錯都會原諒, 甚至要求新抱原諒; 但新抱唔係佢個女, 做咗少少佢睇唔順眼嘢都係大錯特錯."

最搞笑係, 對"女婿" 既要求又唔同 ....總之, 若人要自私自我, 一切都無乜得傾...
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

首頁

尾頁

跳至