自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

environment/living standard一流~
其实小香港, 以前移民潮那时候就好多香港人
现在既vancouver就比大陆/台湾/越南/韩国人霸占晒啦~~(香港人好多回流晒)

不过, 那边始终有一个小地区有好多香港人聚集咯~~

原帖由 andy0136 於 10-11-26 15:43 發表
OHOH, 個邊好唔好住? D人話個邊似個小香港, 似唔似真架?

~~~O猪 ma要生个健健康康既白白猪 :P~~~
~~go go go~~

複式洋房

我就係見佢咁高學歷, 但佢係佢個 department 裡面職位係最低, 覺得有 d 奇怪姐, 可能佢係啱啱畢業, 無經驗, 真係要由低做起.

我好想快 d 增值自己, 唔係我好怕被人抄呀. 而家通街都係大學生.  

洋房

回覆 22# 吹水媽咪 的文章

其實佢真係係個邊做研究生? 我知道RESEARCH D人唔洗返學, 不過都應該要出現係個OFFICE度架喎~ 雖然都無王管, 不過返埋香港好似有D過份....
BTW, 唔洗太擔心既, 我覺得, 出左黎做野2年, 張CERT的威力已經差好遠, 工作經驗重要D呀? 如果要去讀個DEGREE, 又要錢又要時間, 除非你自己好想升職, 唔係都無需要掛? 講真, 比錢都唔緊要, 不過有時又有家庭, 又有工做, 已經幾忙, 要睇清楚自己有無時間先~ 一陣幾邊都唔到岸就唔知點算

複式洋房

就係因為有咗家庭, 有埋個囡, 我先至 hold 到而家都仲未讀, 其實呢個都係一個藉口, 實際係個人賴咗.

但見囡囡巳2.5age, 返緊 N 班, 就想有番自己既私人時間做番自己想做既嘢, 感覺個人充實 d, 但又怕無時間陪個女, 個女大個咗同我感情唔深, 我諗我個時會後悔點解果時唔多點時間陪個女, 真的令我好困擾, 唔知點決定好.

洋房

回覆 24# 吹水媽咪 的文章

但你已經有份工啦喎~ FULL TIME? 我無估錯的話
講真, 日頭返工夜晚返學唔係個個人都頂得順, 我自己就唔得.
其實想充實, 睇書都好好, 要張CERT就實在只係比D人睇, 希望將來如果要搵工, 或者想升職個時多個籌碼.
講真, 我識好多好叻的人, 都唔一定係大學生, 其實關係唔大
我個人就比較重家庭, 陪下個女都好重要架~

侯爵府

如佢係加拿大藉, 学費就平好多.

原帖由 吹水媽咪 於 10-11-26 15:41 發表
我都唔知佢係修邊一科, 佢係我地公司係 Marketing & Communications Department 度做 Marketing Officer. 咁間學校係加拿大, 咁點解佢仲可以係 HK 一邊做嘢一邊做研究生既? 自修生嗎?

我好羨慕佢呀. 可以去外國讀 ...

複式洋房

原帖由 chan328 於 10-11-26 16:37 發表
如佢係加拿大藉, 学費就平好多.

, 佢係加拿大藉, 咁唔怪得啦. 如果我地香港人去學, 就勁貴嚕.

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

未有小朋友都仲得,有小朋友真係難好多﹗

原帖由 andy0136 於 10-11-26 16:27 發表
但你已經有份工啦喎~ FULL TIME? 我無估錯的話
講真, 日頭返工夜晚返學唔係個個人都頂得順, 我自己就唔得.
其實想充實, 睇書都好好, 要張CERT就實在只係比D人睇, 希望將來如果要搵工, 或者想升職個時多個籌碼.
講真 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至