自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 yukiyck 於 10-12-9 12:27 發表
咁你仲唔快d改番好個topic名?

好..明白..我都加左附加補充..希望咁樣會令大家易明白D

禁止訪問

男爵府

原帖由 mcdullyiu 於 10-12-9 12:29 發表
樓主, 不如你改返個topic名?

「希望個小朋友係一時有事, 唔係真係有問題?」

好似貼你原本的主意多d!

希望你唔介意我用你提議既呢一個...謝謝你的建議

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,俾人插我都想講,有時我o係街見到d超大個既小朋友(6歲up)仲坐bb車,我都寧願佢係有問題而需要坐bb車,而唔係因為父母懶/縱而坐。

我既出發點係我鍾意小朋友,唔想見到家長妨礙小朋友既發展,雖然人地點教仔係人地既事,而且真係一家唔知一家事,所以我唔會講出口。

我工作既地區好多大陸遊客,有時見成10歲8歲(可能人地生得高大)都仲坐大型bb車,我覺得好似坐輪椅。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,俾人插我都想講,有時我o係街見到d超大個既小朋友(6歲up)仲坐bb車,我都寧願佢係有問題而需要坐bb車,而唔係因為父母懶/縱而坐。

我既出發點係我鍾意小朋友,唔想見到家長妨礙小朋友既發展,雖然人地點教仔係人地既事,而且真係一家唔知一家事,所以我唔會講出口。

我工作既地區好多大陸遊客,有時見成10歲8歲(可能人地生得高大)都仲坐大型bb車,我覺得好似坐輪椅。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

樓主已經解釋0左, 佢唔係咒人地~
原帖由 1013angel 於 10-12-9 12:25 發表
嘩..........乜你咁黑心ka????
唔俾人哋真係隻腳有事咩???
我女隻腳上年(5歲幾)先開完刀,一個月都唔可以落地行,我同佢覆診/行街/買餸,都係借人架bb車推佢出街咋,佢表面睇都好精神好活潑嘅...嗰時又係好多 ...

大宅

同你一樣諗法, 我女4歲, 我每晚放工返黎都會抱下佢, 講真我唔知我可以抱到幾耐 & 佢會俾我肯抱幾耐。

有時我覺得D 人太多事囉, 或者根本唔知咩事就走去話人,好似我女每晚都坐BB 車由婆婆家返自己屋企 (路程只須5分鐘到), 有時有鄰居話佢, 我一定會解釋, 我個女唔係港童, 但點解咁做, 只係因為我朝朝8點湊阿女去婆婆到, 我女係瞓住覺咁坐BB 車去婆婆到, 我女返下午班, 根本無須要咁早起身, 有充足睡眠有錯嗎?

凡事唔好睇表面就走去話人。
原帖由 醜樣豬 於 10-12-9 12:18 發表

其實我有時落樓或者接放學,都會主動去抱吓佢哋,都試過比路人甲話做乜咁大個都仲要抱,其實有時未必係小朋友問題,而係作為媽媽嘅我想抱吓佢鍚吓佢,我有時會諗,當佢再大D我都無能力去抱到佢架嘞,可能係我有問題啦!:bas ...

男爵府

畀面勳章

可能樓主真係睇唔過眼既咁多港童!但用"希望"二字會令人好反感ga!

我就寧願世上多一個港童好過多一個殘障/隱疾病的小朋友lo!

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

我個仔七歲時去行山, 行到腳攰時, 我都好想抱下佢, 唉

佢被我抱一分鐘就話要落地自己行,唉唉

大宅

咁我都係笑笑口解釋因為朝早瞓住覺, 所以返黎費時又收車, 又拖住阿女, 先俾女女坐, 但有時真係覺得d 人都幾多事囉
原帖由 811bb 於 10-12-9 12:42 發表

4歲, 都唔過份, 加上女仔, 身材仲細d
但係路程咁短都會有街坊有野講
有d人唔會出聲, 好似我, 唔會話人
但心裡都會覺得.........mouth:mouth:" />

如果你女女小學仲坐bb車, 好似樓主咁諗既大有人在
只係大部份 ...

大宅

唔好話七歲啦, 有時同阿女出街, 無帶車子, 佢坐車瞓左覺, 叫唔醒, 抱佢落車, 由車站行去屋企都覺得好要命, 32lbs都好惡頂。

原帖由 grace_xian 於 10-12-9 12:44 發表
我個仔七歲時去行山, 行到腳攰時, 我都好想抱下佢, 唉

佢被我抱一分鐘就話要落地自己行,唉唉

禁止訪問

大宅

咁會望下, 但唔會諗人地有無問題囉, 我覺得好多時人做一件事出黎, 一定有佢既原因, 只要唔影響到人, 我唔會多事。

小一、小二唔算好大, 可能咁啱唔舒服要用車都唔定, 我唔會一見到就咁諗人地係港童囉。

正如同阿女去公園玩, 見到d 大姐姐(小五、小六)玩2-5歲既playground千秋個d..... 唔影響到人, 我唔會出聲, 同如果同5歲以下既小朋友爭, 就算唔係我個女, 我都會出聲。
原帖由 811bb 於 10-12-9 13:14 發表

有d人8掛, 多口, 但都未必心地唔好, 一般人眼中, 大大個仲坐bb車的確好怪 (我個人理解係幼稚園都ok, 小學生我會 , 但我唔會多口, 多事)

龍鳯媽, 老實講, 如果你响街見小學生坐bb車, 唔覺奇怪咩?小學生喎, ...

公爵府

好媽媽勳章

我都明樓主嘅出發點
的確, 小學都坐就真係奇d
咁樓主的留言又唔係尖酸, 亦非咀藐藐
純係由一個媽媽的角度, 去擔心一個小朋友被縱壞

又, 大家都有權在一個公開空間講下自己所見所感, 你可以唔同意, 但唔需要用太差的語氣去話人嘅.
呢個就係"自由"真義.

子爵府

我覺得抱小朋友唔同坐BB車, 抱小朋友係一種親密關係既表達, 抱住佢一路行一路傾計係好溫馨既一件事, 唔係因為佢懶唔肯行, 小朋友可以俾你抱既日子唔多, 依家個仔大啦, 我挽強都仲抱得起, 有時我話想抱佢行一陣, 佢都唔俾啦, 佢話怕俾人地話佢喎.

大宅

我女好嗲, 係屋企要我抱, 我6299都會出聲架話咁大仲要抱。

有時行街有d 小朋友(應該都係幼稚園生)父母抱住佢, 有d 老人家都會出言依依哦哦架。

呢個社會的確好多港童, 但呢個社會都存在好多人睇人唔順眼既人(係討論區同埋youtube都見唔少)
原帖由 Lovelybbs 於 10-12-9 13:26 發表
我覺得抱小朋友唔同坐BB車, 抱小朋友係一種親密關係既表達, 抱住佢一路行一路傾計係好溫馨既一件事, 唔係因為佢懶唔肯行, 小朋友可以俾你抱既日子唔多, 依家個仔大啦, 我挽強都仲抱得起, 有時我話想抱佢行一陣, 佢都 ...

水晶宮

有事又好,無事又好,坐車無罪架.
坐多D車,唔等如對腳會殘廢,
又唔係要攞奧運金牌,又唔係要考紀律部隊,行少D又有咩咁壞呢?
反而,教小朋友要有禮貌,要樂於助人,對社會有貢獻,懂分享,呢D咪更重要.
我囡都4歲,有時都用車仔車佢,咁佢唔累時,我就放手袋雜物係車仔上面,佢幫手推車仔.咁幾好呀.

大宅

原帖由 方方媽媽 於 10-12-9 13:36 發表
有事又好,無事又好,坐車無罪架.
坐多D車,唔等如對腳會殘廢,
又唔係要攞奧運金牌,又唔係要考紀律部隊,行少D又有咩咁壞呢?
反而,教小朋友要有禮貌,要樂於助人,對社會有貢獻,懂分享,呢D咪更重要.
我囡都4歲,有時都用車 ...

好認同, 同道中人, 品格好, 重要過其他野, 包括學業

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Lovelybbs 於 10-12-9 13:26 發表
我覺得抱小朋友唔同坐BB車, 抱小朋友係一種親密關係既表達, 抱住佢一路行一路傾計係好溫馨既一件事, 唔係因為佢懶唔肯行, 小朋友可以俾你抱既日子唔多, 依家個仔大啦, 我挽強都仲抱得起, 有時我話想抱佢行一陣, 佢都 ...

講起抱.....
有一排柏豬咪成日抱個大仔出黎
次次柏豬都係抱住
又有正義超人出黎話佢好抱住個仔
唔比佢落地行云云

大佬, 你未試過都可以幻想下....
一個女人帶住個細嘅
幾十人圍住, 又相機又大cam又閃燈
比個仔自己行, 是但一個kick腳跌低, 唔壓死都嚇死
而佢地d架生袋, 高度剛剛可以撞到小朋友個頭
比你都會揀抱住

我揀抱, 只係呢一個moment, 我有需要保護佢, 或者, 我只想親一親我自己的寶貝, 咁都要比人指指點點?

首頁

尾頁

跳至