單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

您放工就趕去學校接她? 聽落時間真係幾長﹐但小朋友應該都喜歡返學﹐有其他小朋友一起玩﹗

原帖由 ChammyMAMA 於 10-12-10 23:48 發表
阿囡5歲,但佢返全日架,返0800﹣1900,好慘架!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係啊,由N班開始到今年K3喇,佢都慣咗永遠都係得佢最遲走,無法啦,我要返工,由無人幫到手,佢都算乖,算獨立啦!
原帖由 ohmygosh 於 10-12-11 00:44 發表
您放工就趕去學校接她? 聽落時間真係幾長﹐但小朋友應該都喜歡返學﹐有其他小朋友一起玩﹗

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

侯爵府

0甘學校最遲收幾點呀?您一個小朋友嗎? 星期六日﹐是否不用上班﹐可以全時間陪女兒? 多年來都完全無其他人幫手﹐您好0力呀﹗仲有阿女0甘生性﹐辛苦d都值得

原帖由 ChammyMAMA 於 10-12-11 00:53 發表
係啊,由N班開始到今年K3喇,佢都慣咗永遠都係得佢最遲走,無法啦,我要返工,由無人幫到手,佢都算乖,算獨立啦!

瑪瑙宮

學校最遲7點走囉,星期六要返半日,阿囡就返0800-1400囉,未離婚之前都係咁樣,放工返去仲要煮飯添呀,鬼叫自己識咗件廢柴咩,柴都有用過佢呀!阿囡都有話唔想延展架,但我放工趕返去,唔塞車先啱啱趕到咋,如果塞起車上嚟,仲夜呀,仲要比多D錢學校!!
原帖由 ohmygosh 於 10-12-11 11:41 發表
0甘學校最遲收幾點呀?您一個小朋友嗎? 星期六日﹐是否不用上班﹐可以全時間陪女兒? 多年來都完全無其他人幫手﹐您好0力呀﹗仲有阿女0甘生性﹐辛苦d都值得

...

侯爵府

0甘家陣無左件廢柴﹐點都輕鬆自在好多了

不過﹐女兒多吾多提起爸爸?學校都知道您們的情況嗎?

原帖由 ChammyMAMA 於 10-12-11 11:50 發表
學校最遲7點走囉,星期六要返半日,阿囡就返0800-1400囉,未離婚之前都係咁樣,放工返去仲要煮飯添呀,鬼叫自己識咗件廢柴咩,柴都有用過佢呀!阿囡都有話唔想延展架,但我放工趕返去,唔塞車先啱啱趕到咋,如果塞起車上嚟,仲 ...

瑪瑙宮

學校知呀,因為叫老師校長留意下阿囡嗰時喺學校有無咩變化,我知阿囡仲好唔開心,有時會掛住嗰隻嘢架,所以我叫佢掛住爸爸咪打個電話比嗰隻嘢囉,點知嗰隻嘢早幾日阿囡打比佢,佢同我講唔好再打電話比佢喎,正濺人,我放長隻眼睇下你死嗰時有無會為你傷心,為你難過!!等你溝條o靚妹溝得咁開心,依家我有時都唔係日日煮飯,無咁辛苦囉,同阿囡出去食餐勁又得,叫個飯盒2份食又得!!
原帖由 ohmygosh 於 10-12-11 12:09 發表
0甘家陣無左件廢柴﹐點都輕鬆自在好多了

不過﹐女兒多吾多提起爸爸?學校都知道您們的情況嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

係呀...沙田合唱團...好似要面試....明年再諗....

我今年再用工人....因為仔仔K1病得太多....依家K2不過係細仔....你仔仔學甘多野....樣樣都得好叻仔....我俾仔仔學野最主要係唔想佢成日一個人係屋企.....不過佢學野無一樣你覺得佢好出色.....佢依家少左病....我都好心足喇...
原帖由 ohmygosh 於 10-12-10 23:21 發表
這個little trout 我也有聽聞過﹗沙合=沙田合唱團? 我自己是鋼琴+小提琴教師﹐但也十分鼓勵孩子/學生多參加群體的音樂活動﹐例如合唱團/音樂班。

係呢﹐您小朋友讀K1定K2?您有請工人幫手照顧孩子嗎?

...

侯爵府

未知是否因為我阿仔年紀仲細(三歲八個月)﹐去年八月他爸爸離開後(比警察拉了﹐被控毆打/襲擊傷人﹐受害人當然是我啦﹐他被判罰款及監守行為)﹐自此從未見過面﹐至今都極少提起爸爸﹐偶爾問起﹐我就說爸爸在內地工作﹐很少在香港﹐阿仔就不會再問落去。so far 他依舊十分開朗﹐未見到離婚對他造成的影響。mouth:

原帖由 ChammyMAMA 於 10-12-11 12:19 發表
學校知呀,因為叫老師校長留意下阿囡嗰時喺學校有無咩變化,我知阿囡仲好唔開心,有時會掛住嗰隻嘢架,所以我叫佢掛住爸爸咪打個電話比嗰隻嘢囉,點知嗰隻嘢早幾日阿囡打比佢,佢同我講唔好再打電話比佢喎,正濺人,我放長隻 ...

侯爵府

不過我離婚後都開朗左 ﹐覺得執番身彩﹗

原帖由 ChammyMAMA 於 10-12-11 12:19 發表
學校知呀,因為叫老師校長留意下阿囡嗰時喺學校有無咩變化,我知阿囡仲好唔開心,有時會掛住嗰隻嘢架,所以我叫佢掛住爸爸咪打個電話比嗰隻嘢囉,點知嗰隻嘢早幾日阿囡打比佢,佢同我講唔好再打電話比佢喎,正濺人,我放長隻 ...

侯爵府

是呀﹐小朋友能健康快樂地成長﹐已經很感恩

我比小朋友學不同的興趣班﹐也非為將來報學校﹔只是想他的興趣豐富和廣泛一點。

原帖由 littlecar 於 10-12-11 22:02 發表
係呀...沙田合唱團...好似要面試....明年再諗....

我今年再用工人....因為仔仔K1病得太多....依家K2不過係細仔....你仔仔學甘多野....樣樣都得好叻仔....我俾仔仔學野最主要係唔想佢成日一個人係屋企..... ...

別墅

你好叻,好羨慕你!

侯爵府

不敢不敢﹔只是感謝神的保守和帶領

P.S我地都係住將軍澳架﹗您小朋友都係K1嗎?

原帖由 irenepok 於 10-12-14 15:29 發表
你好叻,好羨慕你!

男爵府

畀面勳章

原帖由 ohmygosh 於 10-12-14 20:44 發表
不敢不敢﹔只是感謝神的保守和帶領

P.S我地都係住將軍澳架﹗您小朋友都係K1嗎?

HIHI,

好羨慕你小朋友甘生性,甘叻叻呀!
我同BB都住將軍澳架, 我好多有關將軍澳區幼稚園的事都唔識, 可否請教下???TKS!

侯爵府

您好呀﹗一切榮耀頌讚歸給天上的父親

我還記得當年在產房生BB時﹐心裡不停的唸著金句﹕我借著那加給我力量的﹐凡事都能作。又求神大大使用我和我的孩子。神伴著我和孩子走每一天﹐永不離棄我們。

您BB幾大呀? 又請人幫手照顧嗎? 有關幼稚園之類﹐有可以幫忙的﹐我都願意幫忙。

原帖由 CD_BB 於 10-12-15 10:26 發表

HIHI,

好羨慕你小朋友甘生性,甘叻叻呀!
我同BB都住將軍澳架, 我好多有關將軍澳區幼稚園的事都唔識, 可否請教下???TKS!

男爵府

畀面勳章

原帖由 ohmygosh 於 10-12-15 14:15 發表

我還記得當年在產房生BB時﹐心裡不停的唸著金句﹕我借著那加給我力量的﹐凡事都能作。又求神大大使用我和我的孩子。神伴著我和孩子走每一天﹐永不離棄我們。

您BB幾大呀? 又請人 ...

您好呀﹗

而家囝囝7.5個月,我自已要返工,主要工人湊, 媽媽跟眼,,BB 爸爸有單官司,佢面臨破產).話從此對仔同我都不能負責wor!BB 出世前9日走左la....

說來慚愧,変左單親後,日日好似行屍走肉甘,太忙碌疏遠了神!

你小朋友果幼稚園老師很好, 介唔介意pm 我係邊間,唔該晒!

複式洋房

我個仔就黎開始要報讀幼稚園啦!我仲係好膽心學校唔知道會唔會歧視之類,又唔知外面既人點睇個仔,真係好膽心呀...

侯爵府

有媽咪幫手跟眼好好呢 ﹐遲下個小朋友識行識走﹐真係睇少眼都吾得架。您的工作會準時收工嗎? 星期六日有得休息陪小朋友嗎?通常會去邊度逛/玩?

曾經﹐我也有一段頗長的日子遠離了神﹐但當我回轉過來﹐便發現慈祥的天父從未離開過我﹐他的恩典夠我用﹐在他裡面有平安和喜樂。

原帖由 CD_BB 於 10-12-15 15:53 發表

您好呀﹗

而家囝囝7.5個月,我自已要返工,主要工人湊, 媽媽跟眼,,BB 爸爸有單官司,佢面臨破產).話從此對仔同我都不能負責wor!BB 出世前9日走左la....
說來慚愧,変左單親後,日日好似行屍走肉甘,太忙碌疏遠了神! 你 ...

侯爵府

我覺得別人歧視單親的話﹐是別人的問題。無需為此加重自己的心理負擔

原帖由 南光坊天 於 10-12-15 22:39 發表
我個仔就黎開始要報讀幼稚園啦!我仲係好膽心學校唔知道會唔會歧視之類,又唔知外面既人點睇個仔,真係好膽心呀...

男爵府

畀面勳章

原帖由 ohmygosh 於 10-12-15 14:15 發表

您BB幾大呀? 又請人 ...

多謝你的PM

係呀, 好感激媽咪~,
我的工作...可以說準時收工,但我份工日日上落大陸, 天未光就要出門,真正早出晚歸, 無mug親子時間 ,日日好似行屍走肉甘,有時個腦疲倦到一片空白ga,好彩是5d work, 很珍惜與他一起的每分每秒.!我好小帶bb出去玩,將軍澳區有什麼好介紹呢!

侯爵府

我記得阿仔一歲前﹐我地都係多數帶他去會所或者公園﹐此外就係0係屋企看書﹐玩教具和聽音樂﹐也有和他一起上playgroup。

原帖由 CD_BB 於 10-12-16 10:57 發表

多謝你的PM
係呀, 好感激媽咪~,
我的工作...可以說準時收工,但我份工日日上落大陸, 天未光就要出門,真正早出晚歸, 無mug親子時間 ,日日好似行屍走肉甘,有時個腦疲倦到一片空白ga,好彩是5d work, 很珍 ...

首頁

尾頁

跳至