自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

知道,會留意
原帖由 均均媽 於 10-12-9 15:30 發表
之前睇報紙有中醫師話亞蘇個節目教人煲羅漢果水仲話可以日日當水飲係好不負責任 因佢有病人飲到暈左mouth:mouth:" /> 真是要夾體質,野唔可以亂飲。。 ...

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

明白了. 中e真係奇妙, 細個時只信西e, 但近幾年發覺中e可解決一些西e攪唔掂的暗病.

我有一次飲了新鮮羅漢果水, 之後個肚就好谷啦, 可能都係寒涼問題.

原帖由 alicemic 於 10-12-9 15:39 發表

因為我虛寒濕重喎

大宅

雪爾雪梨冰糖.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

吓.... 濕重唔得, '
配南瓜栗子仲正

日日飲同一樣野, 適可而止喇

原帖由 alicemic 於 10-12-9 15:39 發表

因為我虛寒濕重喎

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 AhChuMaMa 於 10-12-9 16:18 發表
明白了. 中e真係奇妙, 細個時只信西e, 但近幾年發覺中e可解決一些西e攪唔掂的暗病.

我有一次飲了新鮮羅漢果水, 之後個肚就好谷啦, 可能都係寒涼問題.

...

係架! 仲有D坊間既古方都唔係個個受得,好似早排小X,我99教我飲淡紅早水補身,點知飲完流唔停,最後都睇西醫食藥先止得到。 到睇而家個中醫,佢都叫人唔好飲紅早話去咗核都係燥,要飲就飲藍早喎!

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

藍棗水, 好! 等我都試吓先.

唔知點解, E+成日都頭痛, 又好多時個人好似渾渾噩噩咁,

我同個家庭E生講, 點知佢話好缺乏維他命, 叫我去屈記買隻"維X補", 試完都係唔掂. 反而八珍湯有時得.

以前只係M前頭痛好攰, 點知後來M後一樣頭痛, 今個月仲在排卵果日都頭痛. 我真係無邊日唔頭痛la .

如有什麼好介紹, 請多多指教.

原帖由 alicemic 於 10-12-9 16:31 發表

係架! 仲有D坊間既古方都唔係個個受得,好似早排小X,我99教我飲淡紅早水補身,點知飲完流唔停,最後都睇西醫食藥先止得到。 到睇而家個中醫,佢都叫人唔好飲紅早話去咗核都係燥,要飲就飲藍早喎! ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 alicemic 於 10-12-9 16:31 發表

係架! 仲有D坊間既古方都唔係個個受得,好似早排小X,我99教我飲淡紅早水補身,點知飲完流唔停,最後都睇西醫食藥先止得到。 到睇而家個中醫,佢都叫人唔好飲紅早話去咗核都係燥,要飲就飲藍早喎! ...

可以教我煲嗎 ? thx

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 AhChuMaMa 於 10-12-9 16:45 發表

我同個家庭E生講, 點知佢話好缺乏維他命, 叫我去屈記買隻"維X補", 試完都係唔掂. 反而八珍湯有時得.

以前只係M前頭痛好攰, 點 ...

我都係因為想生B睇中醫先識少少,不如你都搵個中醫睇啦! 我有朋友每每M前後塊面出粒粒,又有D頭暈同骨痛,跟住中醫話佢火重又帶濕,佢而家每次M完都睇一次,塊面靚晒之餘個人又精神咗,你都試下啦!

翡翠宮

原帖由 kc_01k 於 10-12-9 16:48 發表

可以教我煲嗎 ? thx

藍早同紅早煲法都係一樣架咋!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 AhChuMaMa 於 10-12-9 16:45 發表

聽講頭痛飲川芎,白子鄧魚頭OK嫁

翡翠宮

原帖由 sukili1981 於 10-12-9 16:54 發表

聽講頭痛飲川芎,白子鄧魚頭OK嫁

呢個中醫都有講,仲有天麻鄧魚頭都得,不過都係果句,最好知道自己已身質受唔受得先最緊要!

大宅

原帖由 alicemic 於 10-12-9 15:34 發表

你就好啦,身體好就緊係飲乜都得! 有次我煲栗子蘋果粟米豬展,飲完個肚好谷,返去問中醫我都未講完,佢就即刻叫我以後都唔好煲呢個湯,話我唔受得喎 ! 唉~呢個湯好好味架麻! ...

係唔係糖份太高呢?因為三樣都是甜的!

大宅

八珍湯好似有當歸,唔係人人受得當歸,問下中醫你飲唔飲得先!我唔飲得,一飲暈兩三日,因為太燥!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 alicemic 於 10-12-9 16:53 發表

藍早同紅早煲法都係一樣架咋!

我連 紅早 都未親手煲過

珍珠宮

好媽媽勳章

西洋菜陳腎豬展

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kc_01k 於 10-12-9 15:56 發表

我要改 topic, 我唔係不負責任架.....

睇到你改左喇,我知你唔係不負責任,仲好扺讚添,cup隻白兔俾你先得~
呢兩日起身個鼻都乾到有血

大宅

原帖由 FullOfBlessing 於 10-12-9 15:39 發表

係呀,羅漢果水唔可以日日飲(唔關體質事).同埋要夾體質,唔係人人可以飲.

哎喲,我仲成日煲俾d細路飲添

首頁

尾頁

跳至