自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

去得外地讀書既, 都唔會窮得去邊啦,
包機, O.K. 既, 佢地出番 $$囉.

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 graceyung 於 10-12-23 14:35 發表
我相信絶大部分是公務員仔女,員工福利一種,唔用就笨la.只可嘆一句同人唔同命,我以前都好恨去留學可惜屋企無$,但我啲同學因父或母是公務員(仲要只是aco)都可以中一or中二就去.
所以我睇到e段新間真是好火,佢哋身在福 ...

以前就真係好好, 而家就算去英國讀, d allowance都cut左好多好多, 所以已經少左好多人送仔女去英國架喇. 而且, 政府既edu allowance 都要抽稅, 都幾甘架. 所以, 表面就係連ACO咁低既grade都可以送仔女去英國, 不過佢地都要死慳死抵架.

別墅

港孩是怎樣煉成的
很對不起,就目前的新聞報道看來,我真的看不到理由,要港府派3架專機接載在英滯留的香港留學 生。

英倫以至歐洲大陸天氣惡劣,港府本來就是鞭長莫及。而且天氣不似人,不會故意選擇飛香港的班機才「惡劣」,即使是飛其他地方的飛機,也是一樣延誤。

同一時間,歐洲其他地區如柏林 等地的機場,在暴雪下雖然也有手忙腳亂的情况,但是機場仍能維持基本的運作,未見如倫敦 的亂象。倫敦希斯魯機場內的積雪由機場管理當局清理,可是工人由於不滿薪酬,都不肯加班,而且航機上的積雪又要由航空公司負責。

派出包機 是過分要求

不少港生都投訴航空公司的職員態度愛理不理,事實上歐洲公司的服務態度向來不是將客人奉若父母,而事實上惡劣天氣下航空公司能提供的協助也少之又少。如果說港府派員前往當地協助滯留港人聯絡溝通,與航空公司協商,安排暫時的住宿飲食等,那是港府的應有之義,實際上港府也已派出8名入境處 職員到當地協助,駐當地的港府職員也已提供協助。但是要求港府派出包機,則是過分的要求。

倫敦不是香港,港府原本就沒有任何權力去影響當地的服務。再者,惡劣天氣一視同仁,即使派出包機也未必能順利升降。這樣的港人提出無理要求,港府竟然答允,將納稅人的稅款送給有錢放洋留學的子弟,是慷納稅人之慨。

留學外國,學的應該是如何在外地照顧自己,而不是事事回電要求他人協助。香港人近年習慣提出各樣不合理的要求,背後沒有合理的原因支持,一旦要求得不到滿足便破口大罵,彷彿千錯萬錯都是特區政府 的錯。這樣的香港人不會想想政府應該怎樣提供公平合理的協助,只是從一己之方便與私利出發,只要惡形惡相,自己的要求得到滿足,那即使程序不合理也不在他們考慮之列。

港孩事事諉過他人

而可悲的是特區政府枉作好人,滿足了不合理的要求後,這些香港人不會感激,不會感謝,只會悶聲發大財。而傳媒的任務只在取得讀者的視線,有新聞,有大新聞便是好新聞。因此在傳媒壓力下政府作出這樣的決定,其實並不合理。

而留英港生的父母大多家境不錯,父母社會身分顯貴,是否就因為父母的社會地位顯貴,就能繞過合理的既定程序,運用公共資源滿足他們不合理的要求?港孩那種事事諉過他人,出了事要求別人替自己負責的性格,就是這樣培養出來的。港府為求一時之「民意」,輕率作出不負責任的決定,為不負責任的家長和學生善後,這樣的學生長大後,又怎可能明白社會公共資源的公平是如何重要,又怎可能明白公開公正的行事程序是如何重要?不過也許那都不重要了,很可能他們取了香港納稅人的資源,最後也心向外國,移民去也。

文:鄧景
資料來源:明報

男爵府

我覺得如果要包機既話
不如包架機比佢地d家長過去接濟佢地好過
佢地d家長個個都非富則貴
唔一定要返黎香港,可以係英國團聚

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 gion 於 10-12-23 13:59 發表
睇新聞一聽到班金菠蘿返到黎之後,有人投訴呢樣唔好果樣又唔掂,頂佢,已經比個有瓦遮頭既地方你仲想點?使唔使揾間6星級酒店比你班大爺?使唔使包埋spa? ...

100﹪agree

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 oscarmama 於 10-12-23 14:32 發表
尋晚睇新聞叫到班學生同家長喊晒,我話咁緊張就吾好俾佢去啦,洗吾洗咁妻涼,我老公話我涼溥~~~~~~事實係咁錫d仔女,又捨得俾佢去咁遠,俾佢去得就預咗佢有任何情況發生啦~~~~~~況者都係好安全嘅環境下啫,都吾知有乜咁妻涼~~~~~ ...

我睇到起晒雞皮,仲以為班大爺去左當兵定比人捉左做人質,辛酸到屋企人要咁激動喊晒,原來只係大風雪無得上機!知唔知醜字點寫?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

聽到包機時, 我都話駛唔駛呀, 佢地都係番來玩一玩就走.

原帖由 oscarmama 於 10-12-23 14:39 發表
我聽到話包機,心諗:吓!又用我哋無錢嘅納稅人嘅$去補貼班有錢出國讀書嘅有$人:;pppp:

大宅

苦與樂, 其實係睇你自己點睇

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 sukky73923 於 10-12-23 14:13 發表
又唔明D家長, 咁細個就推佢去外國讀書,
12, 13 歲都有, 又唔係有親戚響度可以睇住佢地,
都唔知為乜.

因為公務員有津貼,吾用就笨!

大宅

女留學生(面帶笑容):雖然辛苦了幾天~但也輕輕鬆鬆的~算是一項生活體驗.我很欣賞你 !
我都係家長,我比較thin skin 我都可能會喊,是開心到喊----子女又過了人生中一關唧,^^

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 crazyEE 於 10-12-23 13:49 發表
女留學生(面帶笑容):雖然辛苦了幾天~但也輕輕鬆鬆的~算是一項生活體驗

我很欣賞你

另一男留學生:入境處人員是出色救生員~來到(倫敦)不久我們便可以飛(回港)了

你懂欣賞別人~懂得感恩~相信你家人都會感欣慰
...

超讚....佢地父母應該感到自豪。
....

象牙宮

2024年龍年勳章

大風雪人人都唔想,英國機場危機處理差,連歐盟都頂唔順。。。

其實,有 d 家長一味鬧香港政府,真離譜。

maybe, 果班人覺得政府包學費,包機票,一定要包到底。

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 gion 於 10-12-23 13:59 發表
睇新聞一聽到班金菠蘿返到黎之後,有人投訴呢樣唔好果樣又唔掂,頂佢,已經比個有瓦遮頭既地方你仲想點?使唔使揾間6星級酒店比你班大爺?使唔使包埋spa? ...

其實仲有更多其他國家的人(好多係歐洲人)滯留响希斯路機場,人地環境都好惡劣...我唔明點解班香港學生講到好似係佢地受到虐待,係入境處/國泰攪到佢地咁!? 呢D明明係天災...

不知所謂

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 crazyEE 於 10-12-23 13:49 發表
女留學生(面帶笑容):雖然辛苦了幾天~但也輕輕鬆鬆的~算是一項生活體驗

我很欣賞你

另一男留學生:入境處人員是出色救生員~來到(倫敦)不久我們便可以飛(回港)了

你懂欣賞別人~懂得感恩~相信你家人都會感欣慰

很好,懂得正面思考,抗逆能力高,活得開開心心~
相信佢地父母都係正面思考的人~

相反,負面思考果批,將來出到社會工作又怨天怨地,怨政府怨僱主; 買樓唔夠錢又怨父母;結咗婚又怨伴侶對自己照顧不周...永遠活在痛苦中...

呢件可以作為教材,教小朋友要正面思考,心存感恩,最最最重要係以身作則,如果唔係講咩都無用.

子爵府

醒目開學勳章

相信這裡絕大部份人都已為人父母~我們也明白在那情況下對子女安危的憂心

我們應否埋怨幫助過自己的人?~不論幫一個大忙或只是一點兒

我們時常討論「港童」~現在很具體知道他們從那裏來了

珍珠宮

原帖由 gion 於 10-12-23 14:57 發表

我睇到起晒雞皮,仲以為班大爺去左當兵定比人捉左做人質,辛酸到屋企人要咁激動喊晒,原來只係大風雪無得上機!知唔知醜字點寫?

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

完全同意呀....

我咁岩都有睇到個女仔同男仔既respond.... 真係好正面好有家教

老公都話去留學目的係睇多d野.... 識得處理問題...呢個係好機會...呢2個"小朋友"真係學到野...相反佢地淨係識喊個d..真係

老公都話佢以前好細個係外國讀書....風雪或天氣引致瞓機場係等閒事..... 有時係d細town仔...邊有人理你呀..咪又係一條友係風雪中等幾粒鐘巴士去d motel仔過夜.....

有些人只怪入境處人員沒有照顧好他們的子女

要照顧好子女~父母你自己飛過去吧~多找個褓母啊

有些人怪入境處人員/國x只困着他們在一個酒店ballroom內~不但空氣不流通~連床也沒有

年青人~叫入境處人員閞多支奶給你好嗎

...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 Vana 於 10-12-23 16:47 發表
完全同意呀....

我咁岩都有睇到個女仔同男仔既respond.... 真係好正面好有家教

老公都話去留學目的係睇多d野.... 識得處理問題...呢個係好機會...呢2個"小朋友"真係學到野...相反佢地淨係識喊個d..真係 ...

首頁

尾頁

跳至