論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 twins214wy 於 11-1-6 15:13 發表
唉, 見到咁多媽咪都話唔續.. 咁我今晚返去再同老公傾吓先. 因為我老公唔放心新工人黎揍初生b. 佢真係打算叫我同姐姐續約架....

而我本來打算都照同佢續約, 但是會有以下條件的 : -

(1) 續完約, 兩年內不能話唔做 ...

我都明.... 冇話agree 左呢樣野, 要走我都吹佢唔帳...

唉, 可能佢未去到咁黑我僧啦 !!! 等完約唔用佢, 其實我都有d 唔舍得佢架..... 畢竟佢都係呢兩年幫左我唔少忙.. 只係扭計返菲律賓令我煩姐.... 同埋冇安全感姐....
Joey :-D

大宅

唔係5月搵呀, 5月你都就生啦(你7月生), 係而家要快的換走件垃圾, 比時間呢個新工人適應, 到時你生bb先可以幫你手, 明白沒有. 即係要炒佐件垃圾!

原帖由 JOEYJOKY 於 11-1-6 15:31 發表

可能是 !!! 我唔敢大佢呀... 費時佢快過我, 自己走去找新僱主.. 都時我仲煩.... 學你話事, 我靜雞雞出去搵吓先...

咁我係咪5月出去搵, 到7月初比佢完約走呢 ? ...

大宅

你真係好天真, 我只怕最後受苦你自己.

我可以想像到時佢有更多要求, 你又要生, 你生了佢會更多要求, 你只有一個字 ( 買佢怕 )

原帖由 JOEYJOKY 於 11-1-6 15:35 發表

我都明.... 冇話agree 左呢樣野, 要走我都吹佢唔帳...

唉, 可能佢未去到咁黑我僧啦 !!! 等完約唔用佢, 其實我都有d 唔舍得佢架..... 畢竟佢都係呢兩年幫左我唔少忙.. 只係扭計返菲律賓令我煩姐.... 同埋冇安全感 ...

男爵府

原帖由 JOEYJOKY 於 11-1-6 14:58 發表

唉.. 我都明白, 我同你一樣.. 諗住用多d 甜頭黎留佢... 但個心又唔係太服.... 但又好满意佢揍得我個女好開心喎....
佢可能就係持住有你個女做皇牌,所以先咁大胆成日話要返去。

咁我係咪5月份開始找新工人呢 ? 同埋, 請問你會再請時, 請印印, 定賓賓呢 ? 個心真係好煩.. 我仲要返工...
4月份好開始搵,因為真係唔係好多工人肯做我地呢份苦差。我搵過几間agents,都叫我唔駛諗本地完約工人,唔會有人肯做。overseas 印我web cam interview左一個,英文一句都唔明,問佢識唔識廣東話,佢話少少,點知我問佢野佢聽唔明,佢答我野我都聽唔明,係完全溝通唔到。所以我只係得返oversea 賓選擇 豈碼識英文溝通到先啦。最好搵d 以前在香港做過野,但回流返去個d。我依家呢件都係以前在hk做左4年返去,2年後我請左佢,一黎到佢真係自動波咩都唔駛我教架,開心左一年囉。

我又上年11月開始, 都一直唔敢同佢講傾續約的問題... 諗住過得一日得一日. 同埋我有左, 都一直唔敢同佢講.. 因為怕加快佢話唔做... 到啱啱佢同我傾佢想續約問題, 我就迫住同佢講我有左. 叫佢去到5月, 比d時間大家諗清楚先.. 到時再傾... 唉...

始終要面對,早d知佢點諗反而好d,因為你可以有充足時間搵人。唔好好似我咁,臨到生佢先黎玩野擺明屈我一個月糧,激到我死,我又唔鬧得佢(有大b在佢手),只係叫佢以後唔好咁咁咁,佢就搬d 借口出黎叫我抄佢。我咪只有忍囉。同佢講我有左時問佢做到完約ok嗎,佢又無表示,點知臨生我咪被佢牽住走囉,請人又請唔切,請到都死啦,個b岩岩出世,我仲邊有時間教佢做野?所以樓主你真係要即刻開始搵人,因為唔係一搵就岩,有岩就好要啦,等新人一到就抄左依家呢個啦,唔係真係有排你受氣呀。

民房

原帖由 JOEYJOKY 於 11-1-6 15:35 發表

唉, 可能佢未去到咁黑我僧啦 !!! 等完約唔用佢, 其實我都有d 唔舍得佢架..... 畢竟佢都係呢兩年幫左我唔少忙.. 只係扭計返菲律賓令我煩姐.... 同埋冇安全感 ...

Joeyjoky 我好明白你既感受, 因為我個case 同你有o的似, 我個印尼姐姐做左1年半, 佢最初都好乖(因第一次來HK), 愈做就愈多要求, 又試過俾一個月通知我話唔做, 原因係自己偷偷買左電話, 並要求我俾佢講電話. 佢又試過專登唔洗BB個奶樽, 放係個背包等我發現同我講條件. 佢清潔一般, 要自己多留意, 但佢揍阿仔算有心機, 成日同阿仔玩到好開心,亦緊張BB的schedule, 我為左佢都煩左好耐, 唔開心左好多次.仲想過做full time mom .....

我係working mom, 冇人幫我揍, 6299每日都黎睇BB, 但佢地只係會同佢玩, 多次的事件令我對個姐姐已失去了信心, 佢上次辭職後我已搵agent 幫我搵左個姐姐, 但後來我都係擔心阿仔太細, 新姐姐對佢唔好唔識表達,所以繼續用佢. 今年5月佢就到期, 我老公話要換, 但我心大心細, 雖然佢都唔多會續約, 但始終佢係過去過年幫左我好多, 所以係會唔捨得.

但你個case 唔同係你有細B, 實在有需要搵一個穩定既姐姐幫你呢. 祝大家早日搵到個好姐姐la.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係好難決擇。

別墅

真係好多謝各位mami 的意見...

我都明白... 就得一次好快又會有第二次...

我會同老公商量吓... 畢竟, 一換人係一家人又要重新去識應過... 最慘係個女得嗰3yrs... 佢都唔知姐姐係工人, 只知係家庭的一份子.. 因為日日都係屋企一起成長.... 唉....

男爵府

好媽媽勳章

由今日開始教你個囡囡咩叫屋企人,親人,咩叫朋友,咩叫工人.

別墅

原帖由 lady++ 於 11-1-6 16:03 發表

你真係好明白我的心意.. 我呢件係local 姐姐... 係香港做左4年, 同埋都有打電話問前僱主佢做成點先有信心請佢...

同埋, 之前只係得一個大女時.. 都以經in 過好多local 菲姐.. 佢地真係唔想打我地工架.... 最後, 係得呢件自動自覺同agent 講話好想照顧小朋友.. 好想我地請佢.. 佢當初的誠意, 令我當初請佢...頭嗰一年, 真係覺得自己好lucky, 第一次請工人就請到咁好.... 但現在呢 ? 冇話佢唔好, 係扭計煩d.

而家又就黎多一件.. 我諗同你一樣.. 根本好難請到local 的工人姐姐了... 隔山打牛咁請人.. 我覺得好冇保障呀..... 唉.. 到現在我諗我都唔知請咩人好..

講真. 我地請工人都只係想佢好好咁揍我地的大小b姐... 其它野.. 我根本會隻眼開隻眼閉.....

伯爵府

唔會續約, 出去搵,請過個...she is not a good maid to me at all! Why would you want to keep her? She doesn't deserve it.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁多要求, 我就一定唔會同佢續約

珍珠宮

我都係睇左一半唔睇了~ 有咩好睇? 講黎講去又係d僱主比工人舞來舞去, 請得工人, 係方便自己, 如果個工人冇左為你帶來方便既function, 咁已知點做啦!

男爵府

咁多要求,遲早一去無返!佢哋係無責任感嘅人,快快搵另外一個,免得成日被威脅!

珍珠宮

好媽媽勳章

其實我估佢到最後一刻唔會同你續約, 一個工人湊nb + 幼童, 多數工人都唔會肯做.

大宅

我都係今話 !

原帖由 Siuchoi 於 11-1-6 17:53 發表
我都係睇左一半唔睇了~ 有咩好睇? 講黎講去又係d僱主比工人舞來舞去, 請得工人, 係方便自己, 如果個工人冇左為你帶來方便既function, 咁已知點做啦!

洋房

比我, 一早炒Q左

別墅

原帖由 木法沙 於 11-1-7 09:21 發表
比我, 一早炒Q左

無錯

別墅

唔怪得現在d工人咁大支野啦~~

伯爵府

好媽媽勳章

照顧一個 3歲 + nb的話,難度係會高d
我當年係 2歲大仔 + nb,
工人真係要好有責任感和好抵得諗先得,否則你會好唔放心
但你個 maid經常要走,你到時會更徬徨
都係早 d換人

overseas有經驗的都好好
我菲菲都係好多年前在hk打工 6年(同一顧主)
回鄉結婚生仔後再來,
正預備簽第3個約啦

民房

佢依家係睇死你沒佢唔得, 事實的確又係.

我地請工人主要係為自己細路, 如果佢係錫你個女, 亞女又中意佢. 而佢其他方面都沒問題. 暫時唔好換吧.

佢要點, 咪口頭應承住先, 先忍一忍. 期間你想唔要佢, 至再想 你既情況, 就算真係炒佢, 你要先部署好所有.

首頁

尾頁

跳至