自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

失去左童真!

如果有時光機要佢地返到我地兒時,
佢地悶死左9年~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

水晶宮

人地有钱人地事
有钱未必是坏事
有钱的生活在当事人平常不过
旁人不必大惊小怪
投胎投得好有个富爸爸
细细个二三岁出门旅行就坐头等商务
住几千蚊一晚酒店
平时出门司机工人侍候着
只是生活一部分而已
平常人眼中看着觉得是小王子小公主
但不能只看表面就说三道四呀
不同阶层的人就是有不同的生活方式
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

佢自己DOWNLOAD吳到game,要密碼,識字卡我屋企都有,書我都有買離同佢睇,但有時坐車,或出街時,iphone真係好方便,我無理由拎識字卡出街,而佢又晚晚都要聽a,b,c,同普通話,如果我再買咪機比佢聽,又要用$又要搵地方,所以我覺得iphone真係好好,佢又吳會走去同人講有iphone,但我知如果有小朋友同佢講有,佢會答,我都有,不過我又吳覺係咩問題,姐係好似有個小朋友講我有呢本書,咁啱佢又有,咪咁答,不過我就一定吳買nds同psp,根本就無用,得個玩字,重有我一話要佢收,吳比睇,佢就會收,我叫佢玩邊個game,佢都聽,所以我覺得ok,可能觀點吳同~

大宅

d game係識字卡,寫字母,拼音,咩nds同psp有呢d學咩?
原帖由 nintendo 於 11-1-6 23:29 發表

IPHONE 比小朋友冇問題
但唔係比 3 歲半玩
咁細個,根本唔應該玩電子遊戲
我唔覺得 IPHONE GAME 好過 PSP NDS

禁止訪問

大宅

haha....其實我都係想講吓iphone都有佢嘅用處,如果係平時坐車玩吓,做曬功課溫曬書,問過大人,玩一陣,我覺得ok,重有夜晚用離聽a,b,c.如果佢想點玩就點玩,一定吳得啦,佢用前,一定問過我,話就話比佢,但其實用都要問,haha...
因為我自己用iphone4,我吳會同佢用同一部,我太多野係入面,我怕佢吳識洗左就煩,所以比左佢,重有,其實佢都吳知佢係值錢,止知佢係用離聽同玩,所以吳怕佢會拎出離扮叻~
而其他方面我都有控制佢,所以我吳擔心,例如去m記,佢想要玩具,我會同佢講,你吳記得黑人bb無得食,我地助養左個,我話買一個玩具嘅$夠bb食幾多幾多日,之後佢就吳會買,話比bb食野,哈哈!
原帖由 lauclai16 於 11-1-6 23:47 發表
OKAY 最緊要做家長話無問題 我只係想講比我唔會姐~~

侯爵府

2018復活節勳章

原帖由 hashlulu 於 11-1-7 00:03 發表
haha....其實我都係想講吓iphone都有佢嘅用處,如果係平時坐車玩吓,做曬功課溫曬書,問過大人,玩一陣,我覺得ok,重有夜晚用離聽a,b,c.如果佢想點玩就點玩,一定吳得啦,佢用前,一定問過我,話就話比佢,但其實用都要問,haha ...

唔係 IPHONE 問題,係小朋友真係唔應該比佢用咁多呢 D 玩意,D 商人整 D GAMES 出黎,就係要馬住班客
我有兩個仔女,11 & 14 歲,我地全家係 APPLE 用家,IPHONE IPAD IMAC MACBOOKPRO 都有,我覺得電子產品,小朋友上到中學大把時間玩
幾歲細路仔要玩,OK,係玩就玩,真係唔好自欺欺人話 D GAMES 好益智之類
呢 D GAMES,真係好 "方便",因為塞比個小朋友,佢就好乖乖唔煩你
算啦,我係以一個湊過兩個細路的人的經驗同大家分享
我都未必做得好好
我亦唔係話你,你有你的理由
你亦唔駛同我解釋
人人教仔方式唔同,冇話邊個先係好
總之,各師各法啦
唔講喇,我要睇 "草龍醫生"

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 hashlulu 於 11-1-6 15:08 發表
我都比左個i phone我個女,我覺得又無咩問題,我女3.5yr,我幫佢入左識字卡,學英文字game,重有畫畫,同小游戲,令外重入左d普通話同英文比佢聽,佢晚晚都聽住訓,我覺得止要控制得好,吳好比佢拎返學,平時睇住佢玩咩,限住佢 ...

agree,我唔係送部電話比亞女(而家3歲1個月)...我係同佢一齊玩...dl左好多比小朋友既apps...佢係d apps學野學得好快...可能有聲有畫.....

同埋佢咁細個,根本都唔識咩叫show off,佢都唔知部電話幾錢...同埋咩叫平野,咩叫貴野....

不過就認同個mon咁細,對眼仔唔係幾好囉....所以都考慮緊買iPad.....

洋房

係3出iphone 4已經零機價,
係pccw出ipad又零機價.
that why 6歲細路有i phone咁有$$

不過零機價鎖你24-30個月, 比月費要你嘔突! 到時可能去到iphone 6, iphone 7, 又或者ipad4, ipad5囉.

賤物斗窮人, 唔個個買野果陣都咁清醒呢.
所以D $ 流晒去李氏父子度. 講笑咁講, 李生係香港首富, 係我地推佢上去, 唔怪得和黃不斷升, 因為有更多人落搭. 就連八号仔都會升呢.

其實大人買乜玩, 細路就玩乜, 小朋友係張白紙, 事乎父母

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

AGREED
原帖由 Edithcsm 於 11-1-6 23:21 發表
呢幅相....令我覺得有D...灰灰地...
點解個個細路都淨係對住部野? 咁多個小朋友一齊, 唔係應該大家嘻嘻哈哈有講有笑咁o既咩? 而家個個都淨係眼定定望住自己部野... 零交流...
...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

珍珠宮

係咪香港人的小朋友, 係就滴晒汗, 點解飲茶唔係食野, 係打機, 咁第時佢地唔駛先學講野, 識用電腦就得啦.mouth:

原帖由 viewer 於 11-1-6 21:59 發表

大宅

原帖由 pigpig 於 11-1-6 22:57 發表

絕對同意!
我親戚個女,要風得風!要雨得雨!所有I 咩都有齊,一年換幾部手提,使錢好似倒水一樣。
我只會覺得,佢將來既路會好難行。
我個女,有時想買一舊擦膠,我一句話冇錢,唔買,就唔會再出聲!買一樣野好簡單,但小朋友一定要明白,世上 ...

好鐘意你既教法!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

如果家長有能力,將舊機俾小朋友用,新的自己用,我覺得OK~~
但如果專登又買呢樣,又買O個樣去滿足小朋友,我諗我未去到咁有錢~呵呵~

大宅

我個人覺得, 而家D小朋友太幸福, 父母溺愛, 做讓他們長大後很痛苦。

i-phone/ i-pad真係不應該太早供給比小朋友, 如果你說大人自己有, 假期時比小朋友玩一下我覺得ok..(我都是i-phone友) But專登買一部比佢 / 把舊的比小朋友, 真係唔需要, 這些只是他想要的東西, 而不是需要的東西。現在的父母好捨得花錢係小朋友身上, 但要用得有價值。

千萬不可以給小孩感覺, 我要咩父母一定買..那就慘了!依賴心重, 常常想著打電動, 功課懶散, 吃飯沒有好好吃...沉迷於電子世界...缺乏親子之間的內心溝通....等等

(不喜勿插)

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

瘋PAT 湊仔法

珍珠宮

原帖由 hashlulu 於 11-1-6 23:08 發表
我都比左個i phone我個女,我覺得又無咩問題,我女3.5yr,我幫佢入左識字卡,學英文字game,重有畫畫,同小游戲,令外重入左d普通話同英文比佢聽,佢晚晚都聽住訓,我覺得止要控制得好,吳好比佢拎返學,平時睇住佢玩咩,限住佢 ...

要小心易放難收,到讀小學,要做功課要考試,呢 d 誘惑好難抵抗!
仲有一樣係好壞眼!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

好媽媽勳章

其實隨著時代不停進步. 以前睇書. 而家睇電腦. 同樣係學緊野. 我又唔覺得用iphone. ipad有咩問題.

如果一班小朋友全部拎住本書. 你地會覺得佢地好乖.
如果佢地轉拎iphone, ipad. 你就覺得佢地有問題?
但佢地同樣都係學習緊. e.g. phonics/ flash card/ story... 咁我覺得ok喎~

主要係佢地點用iphone者?!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

hello靚女媽媽,無堂上?
我諗時代唔同左,我真係要update吓自己,但電子產品真係無孔不入,我唯有好好保護自己個仔,唔想佢三歲帶眼鏡,更唔想佢活係我虛幻世界.

首頁

尾頁

跳至