自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

del

子爵府

del

大宅

always, 諗起年年, 年初一要係62屋企步蛋, 無野做, 又無乜人上黎62屋企拜年, 但又唔俾我蛇出去一陣去娘家個邊拜年, 我年年都想同老公

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

根本呢d 習俗野就無咩公平可言.
我媽係d 好傳統既人, 佢都係一定會叫我去奶奶度先. 我都習慣曬年初一就會去勻曬老公d 親戚度拜年, 好多都係一年先見一次,無咩話好難頂.

子爵府

中國人d習俗就係咁煩, 點解o麥都要男家行先? 我屋企全部係女, 如果o麥都要就晒奶奶, 咁我父母過時過節咪好慘冇人陪? 呢樣野我唔妥協架, 好彩我c6都會就下我.

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

好彩99 同自己屋企都無咁煩 ~

但係年初三 , 一定無得傾, 因我要去女家團拜

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Lovelybbs 於 11-1-18 16:03 發表
中國人d習俗就係咁煩, 點解o麥都要男家行先? 我屋企全部係女, 如果o麥都要就晒奶奶, 咁我父母過時過節咪好慘冇人陪? 呢樣野我唔妥協架, 好彩我c6都會就下我. ...

唔係點會咁多舊式人想生仔呢~

大宅

原帖由 芝娃娃 於 11-1-18 14:52 發表
我地初一/初二都要去99/太99度, 由朝到晚, 講真真係好悶, 都唔知做乜好, 剝瓜子剝到口爛. 不過一年一次, 當係尊重下d長輩囉.

真係好悶, 我同D女就坐響度睇TV,
最慘我99仲要成日播D賀年歌MV,
我62就睇ATV, 唔睇TVB,
以前都去樂富 JUSCO 行下, 打發時間,
而家樂富 JUSCO 都冇埋,
而家個大女大左, 成日D乜節物節無謂應酬,
佢都 SAY NO 唔去,
我由佢, 因佢番工已經冇時間抖下, 唔去就算,
個細女就仲要跟我地去埋呢D咁既無謂應酬,
佢都唔想去, 但費事比人話, 佢第日大個做工,
我會由佢, 除左過年冇法.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

嫁咗10年 我係呢兩年先起革命
初初奶奶話
年三十要做團年
年初一要跟佢去佢外家拜年
年初二要番佢度開年
年初三要去我老公亞嫲度拜年
年初四佢地要嚟我屋企攪團拜
年初五我奶奶個好姐妹多年朋友又要入嚟玩
又要去我屋企攪

前年我唔再順佢地意
我覺得我都有家人
我亞婆仲開始老
我都要珍惜同佢地一齊架
咁就我初一同初二LUNCH 同佢地食
跟住初二晚我番外家食
初三朝早去老公亞嫲度拜年
夜晚我番外家同D兄弟姐妹聚
初四我照舊比佢嚟我屋企攪
初五我謝絕應酬 因為要唞唞........

水晶宮

回復 25# Lovelybbs 的帖子

經過無數次為了這些做節飯局同老公開火 , 而家已經取得平衡, 一人一次做正日, 就唔到就唔去擇日同99或我父母再食. (未有共識前, 99就佢做生意啲仔, 預早食一次團年飯; 年三十晚再食一次 ; 年初一又去, 真係煩爆)

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

做得好

我62都係架, 年三十晚話要團年, ok fine, 初一又話要係男家都過年, even 步蛋無野做, 都唔准你蛇出去一陣, 初二又話要去姑媽到拜年, 其實多餘, 因為初一中午已經飲茶團拜過, 我由第一年已經同佢講初二要返外家拜年 + 團拜, 我一於少理你, 你唔高興都係咁話, 我外家d 阿姨封利是俾我女仲大份過我62俾阿女, 點都要當面接先有禮貌啦!

原帖由 亞貴 於 11-1-18 16:32 發表
嫁咗10年 我係呢兩年先起革命
初初奶奶話
年三十要做團年
年初一要跟佢去佢外家拜年
年初二要番佢度開年
年初三要去我老公亞嫲度拜年
年初四佢地要嚟我屋企攪團拜
年初五我奶奶個好姐妹多年朋友又要入嚟玩
又要去我 ...

別墅

我奶奶百分之99要做正日(除非她要去旅行), 包括中秋,冬至,團年. 不過次次都係同埋姑奶佢地一齊食. 我阿媽無所謂, 只是要年初二晚, 因為我的家姐,姐夫等人一齊回娘家食飯拜年. 話說幾年前剛結婚後第一個新年, 姑奶話要星期二晚上奶奶到食飯. 我當然唔like, 叫c6出聲不如年初二中午食得唔得, 但佢無叫, 我好唔開心, 年初二我一早上了奶奶處到拜年, 嗰晚自己返阿媽到. 之後c6都有來我阿媽到,但已開飯. 事後我奶奶仲話, 個家姐一場話上阿媽到食飯, 個細佬當然要來. 我話我阿媽無要求過正日要同佢做節, 只係年初二晚外嫁女回娘家拜年. 咁到唔得?! (我心想你自己的女,永遠同你正日做節就得, 自己新抱回娘家就唔得?!)
今年又來了, 又話年初二晚去食buffet睇煙花, 雖然唔係好like, 但我無say no, 因為個囝可以睇煙花. 但初一,初二朝我就唔想去奶奶到. 會返自己阿媽到.

大宅

原帖由 heihei1228 於 11-1-18 17:06 發表
(我心想你自己的女,永遠同你正日做節就得, 自己新抱回娘家就唔得?!)
.
咁似我6299既, 自己個女永遠正日返外家做節, 人地女就無得king, 好彩我阿媽都無乜所謂, 不過我99有時玩野, 會無啦啦改期, 有時又話正日做節, 有時又話唔駛正日, 如果佢揀著d 日子撞我外家要做節, 又唔係正日, 我都唔會讓步, 因為我同娘家已經俾晒d 正日你喇, 咪同我玩野。
好似早輪做冬咁, 又話正日唔做, 要改星期六, 好喇, 我外家就你星期日, 點知正日又話要返去食飯, 即係做左兩次冬。(因為佢個女星期六個晚臨時無返黎食囉, 咪正日再做)

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我都會點都返自己呀媽到,傳統話要就男家,但今時今日沒有什麼傳統,因為我自己都有家人,年初一就話OK,不過如果初一在男家沒有什麼搞,我會早上去夫家,下午出去和父母細佬一齊去祖母家拜年,反正在男家都沒有什麼好做,無理由大好年初一在家悶一天架 ?

註 : 我家的活動很多,父母喜歡去拜年和親友團聚(我都好鐘意這種氣氛),相對夫家活動較少,平時星期日都是在家。雖然老爺奶奶對我好,但在我在老爺奶奶家沒有什麼好做,所以我寧願出去走走,老公唔去我自己去LAW (因為佢在老爺奶奶家都係自己家,自在好多,但我唔係YA MA)到時到候返去食飯 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

年初2, 我D姑奶夜晚番我99度開年,
年初2, 我外家D亞嫂又係番佢地媽咪度開年,
所以年初2, 我就朝早去我外家開年, ( 齊晒人嘛, )
夜晚就番我99度開年 ( 因99 度夜晚都齊晒人, )
最慘係洗碗既問題真係唔想洗, 咁凍, 又多碗,
年初1仲要斟茶我62,99, 飲,
我外家都冇呢D野,
最近呢2年先斟,
姑奶果D我冇斟既,
講真, 乜野年代,
仲做埋呢D咁野.

大宅

原帖由 龍鳯媽媽 於 11-1-18 17:14 發表
咁似我6299既, 自己個女永遠正日返外家做節, 人地女就無得king, 好彩我阿媽都無乜所謂, 不過我99有時玩野, 會無啦啦改期, 有時又話正日做節, 有時又話唔駛正日, 如果佢揀著d 日子撞我外家要做節, 又唔係正日, 我都唔會讓步, 因為我同娘家已經俾晒d 正日你喇, 咪同我玩野。
好似早輪做冬咁, 又話正日唔做, 要改星期六, 好喇, 我外家就你星期日, 點知正日又話要返去食飯, 即係做左兩次冬。(因為佢個女星期六個晚臨時無返黎食囉, 咪正日再做)

你個 CASE 同我差唔多, 而家我會叫我C6問定, 佢亞媽幾時做節, 問定先, 如果撞期, 就問下D女, 想去邊面,
搵D女同我C6 講囉.

因我D女覺得去我亞媽度開心D.

子爵府

原帖由 heihei1228 於 11-1-18 17:06 發表
我心想你自己的女,永遠同你正日做節就得, 自己新抱回娘家就唔得?!

呢句真係超中point!
講咩男家行先,根本就係掩飾自己霸道的藉口...
都廢事講「男家行先」根本有幾荒謬...宜家甚麼年代啊?!根本男家女家輪流在正日造節就最合理
我唔理o個d 傳統架,傳統都要合理先接受架!
我諗我都要起下革命,唔係真係俾人以為我好蝦...

大宅

give me five, 我女都係鐘意去婆婆到多多聲, 無計, 我女係婆婆湊既, 半個屋企咁。
原帖由 sukky73923 於 11-1-18 17:24 發表

你個 CASE 同我差唔多, 而家我會叫我C6問定, 佢亞媽幾時做節, 問定先, 如果撞期, 就問下D女, 想去邊面,
搵D女同我C6 講囉.

因我D女覺得去我亞媽度開心D. ...

大宅

原帖由 jeanne1120 於 11-1-18 17:29 發表

呢句真係超中point!
講咩男家行先,根本就係掩飾自己霸道的藉口...
都廢事講「男家行先」根本有幾荒謬...宜家甚麼年代
啊?!根本男家女家輪流在正日造節就最合理
我唔理o個d 傳統架,傳統都要合理先接受架!
我諗我都要起下革 ...

首頁

尾頁

跳至