跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

原帖由 Almaz 於 11-2-8 12:09 發表
咩事呀? 我有追post架喎,點解missed 咗?

男爵府

hee hee. so warm.
我尋晚幫阿仔成功介左一晚夜奶.希望keep on, 慢慢我就會變成全泵媽啦.

原帖由 AsWife 於 11-2-8 12:45 發表

welcome back~~~~

男爵府

畀面勳章

原帖由 天山雪蓮 於 11-2-8 12:51 發表
我尋晚幫阿仔成功介左一晚夜奶.希望keep on, 慢慢我就會變成全泵媽啦.

我宜家都儘量唔餵半夜果餐...

今日見兒科醫生﹐佢都話呢個age應該可以唔使食夜奶....

que sera sera! 認識你讓我更富有。

男爵府

anson 星期六都去打針,我都想到時問下佢發展成點.因為佢真係好細粒,又唔多食野

原帖由 AsWife 於 11-2-8 13:17 發表

我宜家都儘量唔餵半夜果餐...

今日見兒科醫生﹐佢都話呢個age應該可以唔使食夜奶....

男爵府

畀面勳章

原帖由 天山雪蓮 於 11-2-8 13:29 發表
anson 星期六都去打針,我都想到時問下佢發展成點.因為佢真係好細粒,又唔多食野

emma 從about 75% drop 到 50% 左右﹐我冇特別留意個 curve, 因為我唔係好care... ahahaa.. 最緊要係肯食﹐肯訓﹐有得poo, 夠活躍我就唔擔心啦~

同埋so far 同網上所讀到既bb既進度compare﹐ 我覺得emma 都發展得唔錯。

不過係戒奶有難度﹐因為佢好中意埋身啜....

男爵府

我都覺得anson 係返佢自己既體重生長線,都明顯佢有高到,但同d 同齡bb 比較就差人成個頭. 大眼妹高佢好多丫, 我唔想個仔似我咁矮. 其他野我都覺得佢okay.

尋日出左第八隻牙,見佢好辛苦丫.上次就谷三隻,今次谷四隻,雖然尋日見到牙啦,另外個三隻既牙肉仲係好腫.所以咩都唔食. 工人都話阿囝好忟憎. 牙膠都止唔到痕,前日仲咬甩左個密實盒蓋d膠,好在俾我地發現到無食落肚.

原帖由 AsWife 於 11-2-8 13:37 發表

emma 從about 75% drop 到 50% 左右﹐我冇特別留意個 curve, 因為我唔係好care... ahahaa.. 最緊要係肯食﹐肯訓﹐有得poo, 夠活躍我就唔擔心啦~

同埋so far 同網上所讀到既bb既進度compare﹐ 我覺得emma 都發展得唔錯。

...

子爵府

差成個頭咁誇張? anson 有幾高呀? 我個仔都係得73cm, 短人一個.:cry:

原帖由 天山雪蓮 於 11-2-8 16:49 發表
我都覺得anson 係返佢自己既體重生長線,都明顯佢有高到,但同d 同齡bb 比較就差人成個頭. 大眼妹高佢好多丫, 我唔想個仔似我咁矮. 其他野我都覺得佢okay.

尋日出左第八隻牙,見佢好辛苦丫.上次就谷三隻,今次谷四隻,雖 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 Almaz 於 11-2-9 10:19 發表
差成個頭咁誇張? anson 有幾高呀? 我個仔都係得73cm, 短人一個.:cry:

emma 都係73cm, 29inches. 似我﹐矮....手短腳短....

男爵府

畀面勳章

今日幾個朋友gathering, 見到朋友既5weeks 既bb, 我當然手痕要抱! waaaaa, 好輕身(不過媽媽話bb已經10lbs) 手感好唔同!
阿女見我抱住bb, 即刻扭抱﹐差d喊埋....

男爵府

原帖由 AsWife 於 11-2-8 13:37 發表

...

emma好叻叻呀, 又識自己篤生果食, 我都覺得bb肯食肯訓已經夠~~

男爵府

原帖由 天山雪蓮 於 11-2-8 12:51 發表

阿囝由年初一到琴日都未食過粥仔, 剩係食通粉, 魚魚,蛋蛋飯飯, 包包, 反而可以一覺訓天光唔洗起身食夜奶, 我都希望阿囝可以keep住~~不過我發覺d奶越黎越少, 成十幾個鐘唔泵都唔谷lu, 如果唔係阿囝為左日頭有一餐奶, 我可以唔洗係公司泵tim~~

男爵府

畀面勳章

原帖由 mangolam 於 11-2-9 13:55 發表

阿囝由年初一到琴日都未食過粥仔, 剩係食通粉, 魚魚,蛋蛋飯飯, 包包, 反而可以一覺訓天光唔洗起身食夜奶, 我都希望阿囝可以keep住~~不過我發覺d奶越黎越少, 成十幾個鐘唔泵都唔谷lu, 如果唔係阿囝為左日頭有一餐奶 ...

繼續加油~

粥可能水份多...冇咁飽肚?

好多bb都可以食一碗粥﹐emma 連半碗都有時唔肯食 >___<

子爵府

emma 呷醋. 我近日都發覺細佬開始識呷醋,我去抱家姐,有時佢會走埋來推開家姐.有時又唔會.好攪笑.

原帖由 AsWife 於 11-2-9 13:41 發表
今日幾個朋友gathering, 見到朋友既5weeks 既bb, 我當然手痕要抱! waaaaa, 好輕身(不過媽媽話bb已經10lbs) 手感好唔同!
阿女見我抱住bb, 即刻扭抱﹐差d喊埋....

男爵府

原帖由 Almaz 於 11-2-9 15:04 發表
emma 呷醋. 我近日都發覺細佬開始識呷醋,我去抱家姐,有時佢會走埋來推開家姐.有時又唔會.好攪笑.

大眼妹都識, 我細姪女都識...哈哈~~

男爵府

畀面勳章

原帖由 bduck 於 11-2-9 15:32 發表

大眼妹都識, 我細姪女都識...哈哈~~

個個都好叻!

子爵府

其實emma一餐食半碗咁少,點夠飽? 佢仲有無食其他嘢?

原帖由 AsWife 於 11-2-9 14:02 發表

繼續加油~

好多bb都可以食一碗粥﹐emma 連半碗都有時唔肯食 >___

男爵府

畀面勳章

原帖由 Almaz 於 11-2-9 16:19 發表
其實emma一餐食半碗咁少,點夠飽? 佢仲有無食其他嘢?

人奶﹐cheerio, yogurt, 水果之類, 鮮奶....
佢唔肯食﹐我逼都無畏....

我朋友講過﹐bb到左 toddler stage 就好活躍好奇﹐未必肯坐定定食。佢個仔一歲之前都好中意食﹐4months 就已經食半碗米糊﹐宜家(almost 2yr)﹐媽媽要 tum + 嚇先食少少....

男爵府

收工先泵唔得咩?

原帖由 mangolam 於 11-2-9 13:55 發表

阿囝由年初一到琴日都未食過粥仔, 剩係食通粉, 魚魚,蛋蛋飯飯, 包包, 反而可以一覺訓天光唔洗起身食夜奶, 我都希望阿囝可以keep住~~不過我發覺d奶越黎越少, 成十幾個鐘唔泵都唔谷lu, 如果唔係阿囝為左日頭有一餐奶 ...

男爵府

anson 又食得幾好喎,宜家心情好食碗半丫

原帖由 AsWife 於 11-2-9 14:02 發表

繼續加油~

好多bb都可以食一碗粥﹐emma 連半碗都有時唔肯食 >___

男爵府

anson 無呷醋,我點抱其他bb都得, 話餵佢地食奶佢都無反應

原帖由 Almaz 於 11-2-9 15:04 發表

首頁
12345...14

尾頁

跳至