自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係呀~我都知用乘數去計
不過有無叫佢背乘數表
我個女講用直式計...我實在唔識計
所以睇下大家計成點囉!

好鍾意用文字令人混淆...

係度唔該晒幫我計出答案ge 媽咪!
你地個個都好靚呀~

別墅

好媽媽勳章

我個小朋友都係學這些數.

原帖由 beebee@_@ 於 11-2-22 17:43 發表
題1:我買了一罐餅乾,每5塊一數,還欠2塊有9個5
這罐餅乾有( ? )塊

題2:我有一些朱古力,每10粒一數,有6個10
把朱古力每2粒一數,有( ? )個2

我唔識計!有無巴打媽打可以賜教!tks! ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 亞貴 於 11-2-22 05:53 PM 發表

呢d題目唔係用乖法
係叫小朋友劃番咁多粒糖
跟住再圈住佢再數

通常每5個或者每10個就圈一圈
再叫佢地加埋 = 幾多咁

不過我地大人一睇就知幾多x幾多咁計ga咋
小朋友要教佢地慢慢圈完跟住數ga ...

我女都係咁,而家學緊2、5、10個一組圈起來再計總數。
盡我一己之力,發放正能量!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 小倩 於 11-2-22 17:56 發表
阿仔今年小一, 學緊"排數"
叫佢哋畫5個一排 / 10個一排
5個1排就數5, 10, 15, 20...
10個一排就數10, 20, 30, 40...

另外6個10, 每2個圈一圈, 就知有幾多組~

媽媽你想得太複雜了 ...

好多數去到家長角度就會簡單複雜化左........

小一下學期係學排數, 小二上學期先學乘數, 下學期學除數.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

別墅

好媽媽勳章

1:我買了一罐餅乾,5塊一數,還欠2塊有95
這罐餅乾有( ? )
-- 把餅乾分5塊一組,共有9組(即共有45塊), 其中一組欠了2塊.(45-2=43塊)

2:我有一些朱古力,10粒一數,610
把朱古力每2粒一數,( ? )2
- - 先係10粒一組, 共有6(60), 後來分做2粒一組(302)

子爵府

係小一數來架, 不過當然唔係用乘同除的方法計啦! 乘同除只我地大人方法啫, 小朋友係用數圖方法去計

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

其實唔深, 但係小朋友的理解能力要好, 如果解唔明條題目, 就真係識計都無用

子爵府

畀面勳章

我哋小一都有呢啲題, 不過有圖形的, 主要是教小朋友數數, 唔係要識乘除法

唔知你嗰嗰有無圖形呢, 用筆圈起來數, 很容易

原帖由 beebee@_@ 於 11-2-22 17:43 發表
題1:我買了一罐餅乾,每5塊一數,還欠2塊有9個5
這罐餅乾有( ? )塊

題2:我有一些朱古力,每10粒一數,有6個10
把朱古力每2粒一數,有( ? )個2

我唔識計!有無巴打媽打可以賜教!tks! ...

珍珠宮

原帖由 grace_xian 於 11-2-23 09:20 發表
我哋小一都有呢啲題, 不過有圖形的, 主要是教小朋友數數, 唔係要識乘除法

唔知你嗰嗰有無圖形呢, 用筆圈起來數, 很容易

阿仔小一同你一樣, 有圖形容易理解好多.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁

尾頁

跳至