時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

那位太太仲以為自己好威, 做得好對, 真係無腦兼白痴.

大宅

http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=285103&id=572574933&fbid=10150112070184934

一個『不一樣』的母親(2010.0308)

這位就是在日前(2011/03/06) 在中環示威被警察使用胡椒噴霧弄傷的8歲孩童和他的母親。

這些相片在2010.0116反高鐵集會時拍下的,當時是高鐵撥款通過的一刻,剛巧她在我身旁抱着兒子哭泣著,那時仍未認識她。

相信有很多香港人,尤其有子女的父母,會認為這位母親,不應帶著年幼兒子去參與遊行活動,甚至指責她,與兒子留在示威場地,是不恰當的行為,間接令兒子受到不必要的傷害。(註: 沒有人追究警方先動手、製造混亂塲面和未經警告下使用胡椒噴霧等問題,真有點奇怪。而且,我懷疑警方刻意製造混亂塲面,以嚇怕在電視螢幕前的市民,因為大家很怕混亂的心理。)

指責她的人,是正常不過的事,因為我們也是由自己父母教導出來的,包括待人處事和對事物的價值觀。而我們的父母,甚至祖父母輩,到底是在怎樣的社會環境下成長?答案簡單不過 - 就是「時局混亂」。

香港人口很大比例是早年來港定居的內地移民(包括我的父母) ,他們來港生活目的是尋求一個安樂窩,數十年過去,這根深蒂固的文化至今依然存在,所以從小父輩便教導我們,安居和穩定的價值觀,漸漸地,令我們也認同『閒事莫理』的態度,甚至對社會事身邊以外的事置若罔聞。

但在西方社會,任何年齡,公民社會參與社會事件,爭取各方權益、改善制度卻是理所當然的事,成為完善社會制度的動力。

個人而言,我很欣賞這位母親,她是一個有學養的母親,是我認識的一位朋友,在多過社會事件場合也會遇見她和兒子的蹤影,她為不像一般父母,讓兒子在週日坐在家裡讀書寫字做功課、補習學琴做運動,做一般人認為『標準』和『正常』的乖小孩子,反而帶他的兒子『深入』『危險』的示威地方令兒子『受到傷害』。

但有一件肯定的,沒有人會比她更緊張自己的兒子。相信也沒有太多人會知道,她和兒子是參與社會事件的『常客』。

另外,她也會組織年青人参與關心弱勢社群的活動,由長者探訪、殘疾人士、精神病患者、舊區重建等活動,使青年人關心社會。像農曆年初三,她帶了一班青年人到菜園村實地了解事件,和她們講述菜園村事件也足足傾了接近一小時。

早前,我親身和這小朋友接觸過,他不像『市面上』生活在象牙塔『怪獸兒童』,更不是一個『呆孩子』,他開朗活潑、見到陌生人也會主動說話,在母親忙著時,他會自己找活動,不會大吵大嚷,真的是一個討人喜愛的小孩。

這不難理解的,因為他有一個『不一樣』的母親,從少便會帶自己親身去看社會的另一面,感受社會的脈搏,相信到他長大成人後,是一個出色的人,無論在視野、價值觀、對關心社會、關心自己生活的土地,對他而言是常態,更是理所當然的事。

帶小朋友遊行是常態(吳志森-2011.0309)
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110309&sec_id=4104&subsec_id=15337&art_id=15054795&coln_id=6939154

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

究竟個痴線亞媽有咩目的?
要咁樣推個仔出嚟做場大龍鳯
我當你真係為教仔勒
但點解明知亞仔中招都仲要等影埋相先處理?
呢個亞媽真係離晒大譜

大宅

我覺得兩位主持都唔係怒插, 只不過係講出對呢件事嘅正常人睇法, 並忟憎個媽媽對潛在風險嘅低估!

我亦不禁慨嘆呢位媽咪, 要出席重要親友的紅白事宜就話啫, 星期日晚上九點幾仲同d個仔女响街上流連, 他們翌日不用返學嗎? 點解唔將子女的生活規律及人身安全放在首位? 所謂修身齊家治國平天下, 佢似乎都未做好頭兩項, 學咩嘢鬼人哋去靜坐示威呀? 攪掂自己先啦!

寶石宮

都唔知點做人mama......

大宅

嘩! 呢位人士讚得呢位母親咁緊要! 倒渴望在我有生之年可以見証一下, 在呢位好有潛質做香港特區首長之母的精心薰陶下, 我們的未來特首, 將是何等出色囉! 真的很熱切地拭目以待! 加油呀!

原帖由 Lowina 於 11-3-10 09:57 發表
http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=285103&id=572574933&fbid=10150112070184934

這位就是在日前(2011/03/06) 在中環示威被警察使用胡椒噴霧弄傷的8歲孩童和他的母親。

...

大宅

...

文章裡的一句 "但有一件肯定的,沒有人會比她更緊張自己的兒子"

看過這篇文章, 我真係好奇怪筆者憑什麼理據去肯定沒有人會比她更緊張自己的兒子。 簡直一派胡言.

大宅

果個阿媽對個仔好極都有限.帶個仔去集會遊行就係公民教育.人地遊行行咗成日, 佢乜嘢教育都做夠啦, 仲要同個仔留堂補課?

如果我個女仲招, 一定係即時同佢洗眼, 攬住佢, 安慰佢, 同佢搵醫生. 仲會聽到其他人講乜? 仲識做show? 我好懷疑果個係咪真係佢個仔囉.

大宅

原帖由 scholar 於 11-3-10 10:31 發表
果個阿媽對個仔好極都有限.帶個仔去集會遊行就係公民教育.人地遊行行咗成日, 佢乜嘢教育都做夠啦, 仲要同個仔留堂補課?

如果我個女仲招, 一定係即時同佢洗眼, 攬住佢, 安慰佢, 同佢搵醫生. 仲會聽到其他人講乜? 仲 ...

我唸正常的家長,系唔會帶小朋友去受E D公文教育啦!

主持應該唔系鬧,只不過講件事出黎者!

大宅

這篇文章,令到我地E D平時出去學E學那的正常家長個心好唔舒服。

人地亞媽比較高層面D?!

...

伯爵府

畀面勳章

回覆 22# Lowina 的文章

集會、抗爭中不乏有學養的人,但有學養不等同有修養,我較欣賞有修養的人。我又 多咀多咀

公爵府

兩母子都咁有 深度就唔會一個被胡椒噴後叫:走啦, 都唔好玩既...

子爵府

畀面勳章

人多嘅地方我都唔會同對仔女去,重話呢D『非和平遊行』,.

果個亞媽真係無得頂.........

大宅

雖然很多人不認同這位母親的教子方法,和未有為孩子的安全周詳設想,但是我也可以肯定"沒有人會比她更緊張自己的兒子",因為她是他的母親。

我相信很多母親都會自信沒有人會比她更緊張自己的孩子,我也是這樣想,如果有人要我拿出"理據"來... ...我會覺得"真係好奇怪"...更會覺得她"簡直一派胡言"...

她的確是一個"非常媽媽",但我認為不能因為這件事而否定她的母性。

原帖由 ada.y 於 11-3-10 10:31 發表

文章裡的一句 "但有一件肯定的,沒有人會比她更緊張自己的兒子"。

看過這篇文章, 我真係好奇怪筆者憑什麼理據去肯定沒有人會比她更緊張自己的兒子。 簡直一派胡言. ...

大宅

真系唔知佢點唸!真系好高層次啊!

珍珠宮

衰左仲死撐話公民教育,吔蕉丫!

大宅

好媽媽勳章

公民教育係 arm, 都要分等級架.

1. 人地警察開放日又唔去摸盾牌; 人地警察做緊野比你去摸? 大姐, 你去參觀汽水廠咩, 有得分紀念品

2. 大隊成日和平遊行左成日都冇事, 你自己食完飯成9點幾要去 join o個一小撮攪大件事既人; 雖然你聲稱係坐o係路邊, 但係呢d 場合根本就係估計唔到風險既, 咁多人圍o係度一個大人有事都走唔到啦, 又何況帶埋個8歲小朋友? 佢唔係12歲, 牛高馬大喎

3. 佢自己都唔識得應變, 而家就係好好例子. 仔仔雙眼受傷不但冇立即帶佢走/ 搵救護員, 只係比d 人圍住影 & 做 show. 阿 mami, 你仔仔最需要你既時間你o係邊? 同佢一齊影相囉.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

呢亭亞媽, 平時摸唔到警察支槍ga, 咁槍戰時記得推個仔出去摸勒, 白c

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

伯爵府

畀面勳章

睇哂段片,個媽咪應第一時查看小朋友身體有否損傷需要即時護理及立刻帶小朋友離開現場。這是我作為一個母親的看法。
原帖由 jaycee_mami 於 11-3-10 09:47 發表
那位太太仲以為自己好威, 做得好對, 真係無腦兼白痴.

首頁

尾頁

跳至