論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己未試過play therapy,不過係咪去之前要先炒左個工人,等小朋友會心安d,搵一個信得過的人睇住先,家長多d同小朋友傾吓,始終最親的人係媽咪。

去 play therapy我估都要時間健立,個小朋友先會講到做乜。immediately 媽咪的安撫係咪最好。

大宅

Play Therapy 對小朋友表達同治療情緒都有很好既幫助的。治療師會同一session跟父母見面,教導父母處理自己同孩子既情緒。小朋友係遊戲中,常會表達到父母冇留意既情緒的,治療師亦有方法幫小朋友安撫心內不安既感覺。

至於個工人,炒左佢為上策。外傭問題多的是,家長上班冇辦法唔搵佢地幫手。不少個案最終係孩子受影響,未到大件事家長有時會輕看左。我從事psychotherapy, 睇到好多problems came from very young age before. 所以日後人生路難行得多了!

原帖由 bbfish1992 於 11-3-10 14:04 發表
認真處理
play therapy is good

子爵府

咩都唔好理,先快炒咗過工人先,因實在太有問題啦

大宅

你工人一定係好嚴重地打/嚇過...

我以前個工人唔識湊小朋友,試過打BB手仔,我個小朋友都係同我講工人曳,但都唔會怕左佢,照樣平時都同工人玩,有時會打返工人手板...

禁止訪問

大宅

Candice1128:
我都想要play therapy 的資料,謝謝!
原帖由 Candice1128 於 11-3-10 10:45 發表
小朋友有明顯既受驚,3歲未必具體講到出黎。亦唔好重覆問佢,父母anxious, 孩子會感覺到的。你需要搵個佢信任既親人照顧住佢先。恐懼可以延續至成年,對佢影響好大的。

呢個工人,一定有野嚇親阿仔。你帶阿仔上play therapy ...
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

大宅

pls check pm.

原帖由 sunflower 於 11-3-11 15:51 發表

水晶宮

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我小朋友既情緒問題唔係因工人可唔可以去睇呢,如何可以我都想知資料,唔該!

原帖由 Candice1128 於 11-3-11 21:37 發表

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主

好明顯你工人做過啲嘢令你小朋友好驚恐, 你一定要立即做啲嘢, 如~唔俾工人同小朋友獨處, 甚至換工人, 唔好對小朋友構成一生的陰影, 令你後悔莫及.

等待驗證會員

原帖由 yanchunchun 於 11-3-10 10:09 發表
各位媽咪:
你們好,我的仔最近這段時間,一見到工人都躲避,如果我說我有事讓他跟工人一起,他馬上就哭,我的工人請了差不多到一年了. 我問阿仔,為甚麼不要工人,他只說不要她,好怕她.問他為甚麼怕她,他又說不出,我 ...

我直覺係你個工人虐打過你個仔
依家d外傭真係好黑心

無論如何, 小朋友咁驚個工人, 你都一定要立即換個工人, 小朋友福祉要緊

如果係我, 我會準備好錄音, 當場質問工人, 我會扮個仔同我講你大聲喝罵我個仔, 又曾經打過我個仔, 拋疾佢, 要求佢講真話同當面向兒子道欺, 否則會報警等警方查

佢自然會心虛講曬出黎

第日你即時帶工人上勞工處, 由職員見證下解約, 同要求簽份野, settle後雙方互不拖欠, 不可作追討, 你同職員講, 佢會教你點做

大宅

原帖由 yanchunchun 於 11-3-10 10:58 發表
Candice1128
你好,你可不可話給我知,play therapy在哪里?

我都想知呀???????

大宅

樓主.. 點解你可以忍一年... 重唔炒呢???

我重幣... 囡囡5歲,,, 黎左無耐已知佢唔鍾意工人, 我囡囡好活潑, 可能工人太靜... 又唔識同佢玩..... 囡囡完全唔肯同佢合作... 無論同學仔家長... 或唔識D人.. .都話有問題,,佢地溝通唔到, 無法! 炒得.. 3個月咋! 就咁無左 AGENT FEE 3仟5, 重有來回印尼機票又5仟幾........

我都想忍一年, 可惜... 我怕囡囡有陰影... 唔想佢成日喊... 投訴... 陰功,,,, 景然扭計到坐地下. 唔肯著襪返學... 扎頭髮又合作. .. 好多. 好多.. 餐餐LUNCH 食剩.... 一個生果都食剩... 以前唔會... 咁...

唉....

樓主,, 為左小朋友... 快快換啦!!

公爵府

好媽媽勳章

希望樓主可以上黎update一下, 炒咗個工人未, 有d擔心你小朋友.....

男爵府

吾正常,快些換,最怕除左打駡,仲有第二D....FIRE now.

男爵府

好媽媽勳章

一定對小朋友做左啲唔知咩事.可大可少.

民房

我唸你請工人都係為咗好好照顧小朋友, 主要目的都達唔到不得止, 還令小朋友有情緒問題, 真係要即炒, 再落去唔知仲有乜會發生....都係早D決定...

原帖由 carol878 於 11-3-17 14:04 發表
一定對小朋友做左啲唔知咩事.可大可少.

子爵府

畀面勳章

男爵府

原帖由 Candice1128 於 11-3-10 11:03 發表

Can you PM me too? My son just cries very loudly in the middle of the night recently...kind of worry

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主,炒左未呀?
真係唔洗諗,dum多半日都嫌多,會害左個仔 ~ 即炒!!
你個仔3歲,未識表達,講晒出黎係正常架。

之後再如上面mami 話齋,要去處理返佢心靈上既創傷!!

我估你仔驚成咁 ~ 應該受過虐待(唔一定係肉體上)!!

因如工人只係普通不禮貌對待,小朋友又未能表達得好時,比你見到既行為,正常表現應只係反抗,抗拒又或打返工人轉頭! 如佢係驚到避同哭 ~ 呢個工人問題係好恐怖!!

首頁

尾頁

跳至