自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

十個"贊"
原帖由 carton514 於 11-3-10 22:55 發表
辦法總比困難多,船到橋頭自然直,唔好咁易放棄呀!

大宅

畀面勳章

原帖由 dongnut 於 11-3-11 09:30 發表
好似隔1,2個星期就有呢D CASE出現!

"聖誕後遺症"
日本の平安を祈ります

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我當初都想過細仔係育嬰院架,不過最終我媽都幫我湊.

我就唔放心請工人,如請都要等小朋友大d先囉.

如我有第三個,我都一定要返工,因無左我份人工唔得之外,仲因為我eq 好低,一定家嘈屋閉.所以我會安排第三個係育嬰院,寧願自己辛苦.

之於你老公份人工唔高,甘唯有樣樣都慳,或申請書簿津貼甘.

希望你唔好唔要啦..加油!

別墅

原帖由 801 於 11-3-10 23:02 發表
好奇一問, 樓主而家兩個小朋友邊個照顧呀??

大女已讀小二, 放學去補習, 細女剛開始返N1全日班放學去奶奶道, 我放工去湊佢.

我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.

別墅

好謝晒你地, 今日我心情好返D啦!

我今日諗先請個工人, 今次係最後一個, 如果呢個都唔得, 就為有返育嬰園啦.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

支持!

原帖由 samrley 於 11-3-11 11:15 發表

我今日諗先請個工人, 今次係最後一個, 如果呢個都唔得, 就為有返育嬰園啦.

洋房

個人意見, D人成日都話意外, 其實點解會有意外啫, 咪就係貪一時高興囉, 如果你有早好安全措施, 又點會咁易有意外呀? 攪到而家咁煩, 又話呀媽叫你唔要好唔開心, 咁你想點呀?...咁大個人做野要負責任的...唔要又偒你自己身體, 要你又驚辛苦...唉!!!

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我都係咁話,呢個世界點會咁多意外,做晒安全措施都有咗就叫意外,如果做的時候完全無任何安全措施同用埋d最唔安全的安全期真係唔可以叫意外喎

原帖由 bvei 於 11-3-11 11:36 發表
個人意見, D人成日都話意外, 其實點解會有意外啫, 咪就係貪一時高興囉, 如果你有早好安全措施, 又點會咁易有意外呀? 攪到而家咁煩, 又話呀媽叫你唔要好唔開心, 咁你想點呀?...咁大個人做野要負責任的...唔要又偒你自 ...

別墅

畀面勳章

辦法總比困難多,唔好唔要BB,係一個緣份

大宅

我都係3個..2公婆都有返工..我細囡滿月就開始返育嬰園..而家已經7個半月了..不慘哦..仲有得申請政府學費津貼半價..
大囝返小三,每天自己返學放學,大囡老公每天接送幼稚園N班,細囡在我公司附近返育嬰園,係辛苦些..但睇住3個寶貝每日的成長是很幸福的..加油哦..不要令自己後悔哦..

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 samrley 於 11-3-11 11:15 發表

支持 ~

別墅

原帖由 samrley 於 11-3-10 22:49 發表
大女7歲, 細女2歲, 剛發現又有左, 人生交叉點, 唔知要唔要好.
1) 屋企無人幫到我湊. 我叫我亞媽幫我, 佢本身有野做, 佢叫我唔要好過, 真好傷心.
2)c6叫我唔好做, 但係佢一個先搵萬幾, 5個人點洗先?
3)因呢兩年黎換過 ...

如果經濟可以, 要啦,
唔要的話, 將來很悔太遲, 同c6再相量

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 samrley 於 11-3-11 10:59 發表

大女已讀小二, 放學去補習, 細女剛開始返N1全日班放學去奶奶道, 我放工去湊佢.

加油丫!!!

珍珠宮

畀面勳章

我第3個仔係意外, 生左佢, 冇後悔。

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

別墅

原帖由 bvei 於 11-3-11 11:36 發表
個人意見, D人成日都話意外, 其實點解會有意外啫, 咪就係貪一時高興囉, 如果你有早好安全措施, 又點會咁易有意外呀? 攪到而家咁煩, 又話呀媽叫你唔要好唔開心, 咁你想點呀?...咁大個人做野要負責任的...唔要又偒你自 ...

1)亞媽唔支持你, 你更係傷心啦, 唔通話佢好鍚我咩, 你真係得意喎!
2)我係有做安全措施架, 唔係咩叫意外呀!
3)如果唔要因為傷心唔係傷身呀!
4)想問你做過人地亞媽未呀, 完全唔明白人地心情就唔好講啦!

別墅

原帖由 samrley 於 11-3-10 22:49 發表
大女7歲, 細女2歲, 剛發現又有左, 人生交叉點, 唔知要唔要好.
1) 屋企無人幫到我湊. 我叫我亞媽幫我, 佢本身有野做, 佢叫我唔要好過, 真好傷心.
2)c6叫我唔好做, 但係佢一個先搵萬幾, 5個人點洗先?
3)因呢兩年黎換過 ...

一定會生。老公唔想請工人,或者佢唔想有陌生人在家裡住。你可以請鐘點,幫你安排晚餐或一些家務。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 大傻蛋 於 11-3-11 11:52 發表
我都係3個..2公婆都有返工..我細囡滿月就開始返育嬰園..而家已經7個半月了..不慘哦..仲有得申請政府學費津貼半價..
大囝返小三,每天自己返學放學,大囡老公每天接送幼稚園N班,細囡在我公司附近返育嬰園,係辛苦些..但 ...

買餸煮飯家務都係放工後做ar?

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至