論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 MissMaMa 於 11-3-13 08:03 發表
當然不一定要比錢, 出 ticket 當然可以.

而且agent 說, 出機票唔一定要 open ticket.

上次 agent 教我, settle 一切金錢後, 可以在7日內出 ticket 比佢. 當然 agent 要幫手, 三口六面叫工人同僱主商討要邊日走. 同 ...

"我唔知幾時走喎...." 僱主也無可奈何!.....就係呢樣野麻煩, agent己經反轉豬肚, 收左我$3800 agent fee就唔理我, 我要求換現成, 要我再另比$4500, 要求換海外另比$1000再等2.5 月, 問現成有無貨又話長短期都唔會有, 然後電話又唔覆, 即係換一個人剩係 agent fee 都要$3800+$4500(現成)=$8300, 都未計補一個月and ticket $$$, 現在我唯有轉agent.....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 wewe 於 11-3-13 10:28 發表

"我唔知幾時走喎...." 僱主也無可奈何!.....就係呢樣野麻煩, agent己經反轉豬肚, 收左我$3800 agent fee就唔理我, 我要求換現成, 要我再另比$4500, 要求換海外另比$1000再等2.5 月, 問現成有無貨又話長短期都唔會有, 然後電話又唔覆, 即係換一個人剩係 agent fee 都要$3800+$4500(現成)=$8300, 都未計補一個月and ticket $$$, 現在我唯有轉agent.....

有乜理由換人仲貴過揾過間新agent做ga? 間agent咁衰, 開佢名啦!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過我炒幾個賓, 從來冇問佢要邊日走的, 總之就係炒佢嗰日數14日o既機位, 通常open3個月俾佢, 佢若然要早過14日走, 咪自己上去travel agent度睇有冇位囉, 有咪早啲走, 由佢哋自己決定, 佢有本事留, 都仲有3個月valid date俾佢延期, 就算佢簽到新僱主, 佢都要離境, 佢唔返菲(返菲就會用到我俾佢張機票)去內地的話, 亦唔需要我張機票啦, 照理都冇得再追吧?(因佢已簽新僱主, 新嗰程回國應該由新僱主負責啦)

水晶宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-13 12:58 發表

有乜理由換人仲貴過揾過間新agent做ga? 間agent咁衰, 開佢名啦!

昇X or X輝

珍珠宮

買指定日期, 無非係想慳d, 因為比 open ticket 平好多.
o係 cebu 300 幾 400 蚊就返到 manila, open ticket 就應該冇咁平.

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-13 13:03 發表
不過我炒幾個賓, 從來冇問佢要邊日走的, 總之就係炒佢嗰日數14日o既機位, 通常open3個月俾佢, 佢若然要早過14日走, 咪自己上去travel agent度睇有冇位囉, 有咪早啲走, 由佢哋自己決定, 佢有本事留, 都仲有3個月valid ...

象牙宮

原帖由 MissMaMa 於 11-3-13 18:12 發表
買指定日期, 無非係想慳d, 因為比 open ticket 平好多.
o係 cebu 300 幾 400 蚊就返到 manila, open ticket 就應該冇咁平.

因為我係即炒工人, 唔想同佢哋傾咁多, 所以我俾open佢哋, 唔想佢哋煩我.

等待驗證會員

原帖由 wewe 於 11-3-12 21:20 發表
密碼........炒請炒請完請炒請完請炒請.....

第一個炒再請, 第二個再炒, 再請, 第三個完約, 再請第四個..........而家第?個將會炒再請緊

先問個僱主平時係點??? agent唔會有機會比你塭前任boss, 有的話都 ...

agent請人扮僱主??
做咁大龍鳳??
無咁奸瓜??

我諗只係好個別例子

我要問僱主電話, 如果對方比唔到就唔考慮
同埋要試咗工先會請

我試過電話約bunbun 時間地點 interview, 就連約時間果個都係塭人扮

唔明, 你係打比agent約, 定係直接同個bun bun約?
你如果係直接打, 個bun做乜要搵人扮同你約時間? 佢有乜得著?
咁佢最後有無出黎interview?

水晶宮

原帖由 Painful 於 11-3-14 01:38 發表

agent請人扮僱主??
做咁大龍鳳??
無咁奸瓜??

我諗只係好個別例子

我要問僱主電話, 如果對方比唔到就唔考慮
同埋要試咗工先會請

唔明, 你係打比agent約, 定係直接同個bun bun約?
你如果係直接打, 個bun做乜要 ...

agent請人扮僱主?? 是, 存在好多年
做咁大龍鳳?? 唔算
無咁奸瓜?? 係奸, 吹咩

我諗只係好個別例子 - 不是

我要問僱主電話, 如果對方比唔到就唔考慮 - 唔比或僱主打比你或請人扮僱主
同埋要試咗工先會請唔明? 試工 illegal but 最隱陣, 唔係間間得

你係打比agent約, 定係直接同個bun bun約? 直接同個bun bun約, 因為托人貼church 招聘, 無agent做現成bun

你如果係直接打, 個bun做乜要搵人扮同你約時間? 佢有乜得著? 原來個bun英文唔得, 第二次電話confirm揭發
咁佢最後有無出黎interview? 當然無

可能只係我歷盡瘡桑姐

首頁

尾頁

跳至