論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 1# hei_hei_mum 的文章

我工人食豬肉。無話好或唔好

別墅

我今日都請左個,佢話佢係基督徒,食豬的。

大宅

我個agent話,好多係台灣做過的姐姐都肯食。因為台灣有好多人唔食牛肉,佢地唔食豬D僱主唔會就,破咗介的好多係香港都會食。就算回教徒都食。

但你見工人時要問,佢地一般唔會主動講話食豬肉。

食唔食豬肉應該唔係請唔請一個姐姐的主要考慮因素,只不過食的話,煮餸會方便D。

重有係唔好周圍唱佢食,回教徒姐姐就算屋企食,出街佢地都唔會食,有時連屋企有外人一齊食飯佢地都唔食豬。佢地其實介意人地,特別D同鄉知。
----------------

3.36 born 3.4kg
15 days 3.85kg
4.79 1 month 4.65kg
5.97 2 months 6.12kg (height 59.5cm)
6.75 4 months 7.94kg (height 65 cm)
6.5 months 8.9kg

---------------------------------------------
15 week 6 144g           20 week 5 404g
22 week 6 540g           26 week 6 1111g
28 week 2 1364g
7   week     0.66cm      8  week 6  2.06cm      
9   week 6  3.03cm    12  week 6  7.05cm

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

請過3個,3個都食。

大宅

Thanks for your advice. As I am worried whether this maid has any problem, this was the first time I employed the Indo maid who can eat pork...

原帖由 wwpig 於 11-3-14 09:40 發表
我個agent話,好多係台灣做過的姐姐都肯食。因為台灣有好多人唔食牛肉,佢地唔食豬D僱主唔會就,破咗介的好多係香港都會食。就算回教徒都食。

但你見工人時要問,佢地一般唔會主動講話食豬肉。

食唔食豬肉應該唔係 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

[quote]原帖由 hei_hei_mum 於 11-3-14 14:02 發表
Thanks for your advice. As I am worried whether this maid has any problem, this was the first time I employed the Indo maid who can eat pork...

Good maid or bad maid, 同食與唔食豬肉無關.

Good Luck!

珍珠宮

my friend's Indo maid also eat pork, she said because maid worked in Taiwan before, n there not much beef, so she eat pork as well

男爵府

回覆 21# 早兒媽媽 的文章

我前後請豕個工人都食,無問題呀!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我忽然想起friend新年來拜年, 佢以前個印食豬肉, 幾好, 叫做自動波. 點知7個月後還晒$$, 古靈精怪出, 唔見咗個腰包, cos Sir back to office, just Sunday need 腰包, Mamm 銀包少咗$$, 明明找張$500, got 4 $100, but next day got 2 $100.

唔信邪再試, 4張$100, the next day only 2張.

跟住過咗1 week, 印話先生, 你個包係衣柜. Sir話我日日開柜欏衫換, 日日都唔見, 你一話, 打開柜即見??? 咁離奇??? 越想越唔妥, 唯有補$$炒.
而家呢個就唔食豬囚.
所以食唔食豬肉, 無分別.

首頁

尾頁

跳至