跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我D貨大概可飲到歲半!到時再轉其他BRAND~朋友話大仔一個月用一罐多D ja~因為4spoon可以沖200ml milk la!
原帖由 sumq 於 11-3-14 17:23 發表
我bb仲有兩個月就轉大仔, 我前日入左一箱細仔&兩箱大仔, 等佢飲到一歲先轉其他牌子

大宅

原帖由 FungLuk 於 11-3-14 13:05 發表
食晒8罐存貨先算~~~

Me2~

大宅

我C6朋友做藥房先買到咋~
我有個FD仲勁,買左10箱,羨慕啊!

原帖由 babybabypooh 於 11-3-14 17:10 發表

你去邊度買度噤多貨呀?

大宅

咁果2箱大仔最多食3個月左右,咁3個月又轉另一brand,會唔會有問題呢?轉得咁密~

原帖由 sumq 於 11-3-14 17:23 發表
我bb仲有兩個月就轉大仔, 我前日入左一箱細仔&兩箱大仔, 等佢飲到一歲先轉其他牌子

大宅

[/quote]
但係你唔驚森永大仔啱唔啱亞b呀? 我就係驚所以唔敢入大仔住炸, 到時佢唔啱都唔知點算買左噤多 [/quote]

轉同一牌子好少出現問題

大宅

原帖由 bebe~baby 於 11-3-15 10:48 發表
咁果2箱大仔最多食3個月左右,咁3個月又轉另一brand,會唔會有問題呢?轉得咁密~

同一個牌子2號好少會出現問題, 醫生建議如果轉其他牌子奶粉, 如非必要最好一歲或以上先轉, 我因為只掃到兩箱大仔, 所以岩岩食到一歲左右咪要轉其他牌子

就算我而家即刻轉其他牌子既2號, 到bb一歲都一樣要轉 3號, 其實都係一樣要轉兩次, 所以我決定聽醫生講一歲前食番同一隻牌子既大仔先囉...

大宅

原帖由 sumq 於 11-3-15 12:05 發表

同一個牌子2號好少會出現問題, 醫生建議如果轉其他牌子奶粉, 如非必要最好一歲或以上先轉, 我因為只掃到兩箱大仔, 所以岩岩食到一歲左右咪要轉其他牌子

就算我而家即刻轉其他牌子既2號, 到bb一歲都一樣要轉 3號 ...

我想問下bb好細粒,七月尾出世,如果要轉2號但唔同牌子,要唔要先試下想轉的那個牌子的一號呢,甘會唔會好些?另有無人食緊雅培一號心美力或者二號的恩美力?好唔好呀?

大宅

明白了!

就算我而家即刻轉其他牌子既2號, 到bb一歲都一樣要轉 3號 ...

大宅

原帖由 suika_gi 於 11-3-15 10:14 發表
我D貨大概可飲到歲半!到時再轉其他BRAND~朋友話大仔一個月用一罐多D ja~因為4spoon可以沖200ml milk la!

細仔2匙可以沖200ml milk即係大仔既一半, 細仔一can 食到星期度, 大仔點夠一個月呀, 你亞b食幾多安?

男爵府

畀面勳章

My daught one day 3 times! one time 6oz (180ml=9spoon)! when she change to 大仔, one day also 3 times, but one time around 7oz (200ml=4 spoon)!
細仔 1spoon can make 20ml milk!
大仔 1spoon can make 40ml milk!

細仔2匙可以沖200ml milk?????? Are you sure?????

原帖由 babybabypooh 於 11-3-17 09:48 發表

細仔2匙可以沖200ml milk即係大仔既一半, 細仔一can 食到星期度, 大仔點夠一個月呀, 你亞b食幾多安?

洋房

我個囡都食緊雪印細仔,我食埋手頭上個十幾罐就諗住轉飲雪印大仔

所以,我已買定2箱雪印大仔俾佢食;阿囡剛出世時,食A+同埋心美力都嘔奶,係轉左雪印先冇左出現呢個情況,所以係市場上都冇乜選擇~~

大宅

衛生署話隻隻牌子成份差不多,話轉奶粉係無問題架~尋日仲建議大家唔再用日本奶粉~
Metroradio:
日本當地的糧食不足, 市民要有心理準備, 日後的日本奶粉和日本食品供應可能會短缺, 認為家長可以逐步為嬰兒轉用其他奶粉.
RTHK:
食 物 及 衞 生 局 副 局 長 梁 卓 偉 表 示 , 當 局 與 各 個 奶 粉 供 應 商 , 保 持 聯 絡 , 奶 粉 的 總 供 應 量 , 足 夠 本 港 嬰 兒 所 需 , 但 個 別 品 牌 特 別 是 日 本 奶 粉 , 未 來 幾 個 星 期 可 能 會 短 缺 , 因 日 本 經 歷 前 所 未 有 的 大 災 難 , 災 區 缺 水 缺 糧 嚴 重 , 不 排 除 日 本 奶 粉 出 口 量 不 及 海 嘯 前 水 平 。
梁 卓 偉 重 申 , 所 有 嬰 兒 奶 粉 成 份 大 同 小 異 , 除 了 個 別 敏 感 症 狀 的 嬰 兒 , 大 部 份 嬰 兒 轉 奶 粉 不 會 有 問 題 , 5 至 7 日 內 逐 步 轉 換 新 奶 粉 , 大 多 可 適 應

首頁

尾頁

跳至