自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

支持樓主~~

公爵府

Never too late!!! Support you!

I started to take my 3 years full time in university (overseas) when I was 32 and I am a CPA now.

My sister studied part-time degree in HK and she got her degree at age 38!

男爵府

畀面勳章

學無止境....加油!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會丫,有心唔怕遲,
學無止境嘛

公爵府

加油...
我三十有餘都係度努力緊....不過我係一邊做野一邊讀, 又返工, 又返學, 仲要湊仔, 時間都好緊湊,不過OK...暫時應付到..

男爵府

你地2姊妹都好勤力呀!!!

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 11-3-14 20:26 發表
Never too late!!! Support you!

I started to take my 3 years full time in university (overseas) when I was 32 and I am a CPA now.

My sister studied part-time degree in HK and she got her degree at ag ...

男爵府

又返工, 又返學, 仲要湊仔<---你好犀利呀!

我都要努力呀!!!

原帖由 rean_chau 於 11-3-14 20:45 發表
加油...
我三十有餘都係度努力緊....不過我係一邊做野一邊讀, 又返工, 又返學, 仲要湊仔, 時間都好緊湊,不過OK...暫時應付到..

別墅

樓主, 支持你呀, 好欣賞你既決心, 但容我坦白講, 你最好讀完個DEGREE後, 再讀埋MASTER, 因為而家DEGREE已經一D都唔值錢架啦, 有埋MASTER會好D...

公爵府

最緊要時間分配到...
好彩我份工唔駛OT, 六點半返到屋企就食飯同小朋友温書九點半後就係自己時間...我無睇電視幾年架啦!!!

宜家讀書返而無以前細個時咁大, 會花多少少時間研究...雖然有時都讀得有少少氣餒,但一收到成績單, 果團火又會重燃!!!

有心就唔好遲, 唔係過多兩年又會怨自己做乜唔早兩年架啦!!
原帖由 jenjenair 於 11-3-14 20:50 發表
又返工, 又返學, 仲要湊仔

侯爵府

梗係唔遲啦, 我都係part time讀degree, 一邊做野, 30歲前攞到個degree, 果時都想讀多個second degree 或者master, 但因為都好昻貴所以無再further studies.

男爵府

我都好想讀埋master,不過而家最緊要係肯間U收我讀,行左第一步先得。anyway,多謝你的鼓勵!

原帖由 2ndsister 於 11-3-14 22:02 發表
樓主, 支持你呀, 好欣賞你既決心, 但容我坦白講, 你最好讀完個DEGREE後, 再讀埋MASTER, 因為而家DEGREE已經一D都唔值錢架啦, 有埋MASTER會好D...

男爵府

其實我26歲已經話要讀番架喇,但係當時情況真係唔許可,拖下拖下都拖左4,5年喇...

要做到好似你咁,真係要好大毅力同自律性! 我會以你為榜樣!!!

原帖由 rean_chau 於 11-3-14 22:21 發表
最緊要時間分配到...
好彩我份工唔駛OT, 六點半返到屋企就食飯同小朋友温書九點半後就係自己時間...我無睇電視幾年架啦!!!

宜家讀書返而無以前細個時咁大, 會花多少少時間研究...雖然有時都讀得有少少氣餒,但一收到 ...

子爵府

加油,識得有個客,仔女已大學畢業,自己才去讀大學,但很有信心,很充實,很享受.

男爵府

環保接龍勳章

原帖由 jenjenair 於 11-3-14 17:44 發表
覺得自己之前浪費左好多時間,好想讀番個學位。之前問過Poly u 一個degree,full time 讀1.5年,我問poly加我自己10年的相關工作經驗,用mature student身份去apply有無機會,佢話我可以照apply,但機會微d。
不過我都 ...

你比我細好多, 我over 40 才讀Uni, 現在係第二年, 出年畢業, 跟住輪到阿仔讀Uni.

雖然我會考成績差得幾分, 英文鎗都無把, 現在年紀大記性又差, 英文成日都要查字典, 但我工作經驗比其他同學多, 理解力會比年輕同學高和容易, 所以成績都唔太差, 四科有兩科在頭10名(有2佰幾人), 現家諗緊提升另兩科D成績, 之前做工 + 讀Uni + 照顧兩個大少真係唔夠時間, 今年開始唔做工, D時間多D輕鬆好多. 我無諗住讀完會否仍找到工, 但只係想試吓自己能力同還吓心願有個學位, 家人同朋友都諗唔到我係呢個年紀同環境仍會去讀Uni.

想試快D實行, 得唔得都曾經試過努力過, 唔駛成日心思思, 亦唔會將來後悔現在無做. 你比我後生咁多, 又有豐富工作經驗, 讀書一定掂唔駛怕, 諗咗就即刻做, 唔好諗住讀完有無金錢回報, 將來的事無人可保証, 讀完一定比未讀好. 努力!

侯爵府

畀面勳章

一D都唔遲呀樓主...有心唔怕遲,加油呀,支持你!

男爵府

多謝你鼓勵。我聽左咁多bk媽媽自己 d example,我覺得你地個個都好有毅力呀!

我想問下咁你係由cert or diploma讀起,定還是係一讀就入degree呢? 因為我當年無考到 A-Level 就做野,但係就工作經驗搭夠,所以理工話機會微d,可能要由high dip讀起,但我當然可以直入degree啦,因為慳番好多錢...

原帖由 JKmami 於 11-3-15 00:23 發表

你比我細好多, 我over 40 才讀Uni, 現在係第二年, 出年畢業, 跟住輪到阿仔讀Uni.

雖然我會考成績差得幾分, 英文鎗都無把, 現在年紀大記性又差, 英文成日都要查字典, 但我工作經驗比其他同學多, 理解力會比年輕同 ...

男爵府

多謝支持!
原帖由 yee609 於 11-3-15 00:58 發表
一D都唔遲呀樓主...有心唔怕遲,加油呀,支持你!

大宅

有心唔怕遲! 加油加油

男爵府

環保接龍勳章

原帖由 jenjenair 於 11-3-15 01:21 發表
多謝你鼓勵。我聽左咁多bk媽媽自己 d example,我覺得你地個個都好有毅力呀!

我想問下咁你係由cert or diploma讀起,定還是係一讀就入degree呢? 因為我當年無考到 A-Level 就做野,但係就工作經驗搭夠,所以理工話機會微d, ...

我現在係london 讀Uni, 我係香港只有F.5會考4分, 英文連F都無 (所以我D舊同學估我唔到會讀Uni), 要係london找工要有本地qualification 先可以找到, 剛來的時候我D英文好差(現在都係), 讀了大半年社區英文班補補底, 再係社區書院再讀了AAT(3年制), 做了兩年工, 亦因讀了AAT証書可以申請免讀第一年大學, 隔咗一年諗諗吓好似好抵, 讀兩年便有個degree, 咁就再決定讀, 雖然我間大學唔係有名大學, 不過好啱我程度, 可以跟得上, 最重要佢肯收我.

有無其他學院收生要求會容易些? 或要先讀一些課程才可讀degree? 先讀一些課程亦有好處, 你可打打底, 再讀上去會較易, 時間可能會多些, 但都可以達到你理想. 多找幾間問吓, 唔好要求出名大學, 讀咗先算. 現在D小朋友讀書好hea的, 你用多D力就叻過晒佢哋, 唔駛擔心.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔遲呀~~30歲仲好後生...

我之前大學有個同學畢業時應該都有37歲...

首頁

尾頁

跳至