論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

食塊餅都甩3隻牙,佢會唔會牙肉有問題? (I.E. 牙周病)

如果係牙肉問題,手尾會好長,唔係鑲3隻牙咁簡單喇。

僱主包既牙科,只限急症,儀容受損係不在保障範圍之內,樓主果 $1500 賠額亦未必能 claim 得足,樓主宜先問保險經紀。

我會叫工人排政府,做左普通牙科檢查先,如果工人想再做,而唔算係急症,就叫工人自己唸掂點 settle條數,佢可以自己儲錢,儲到夠至去做。

你唔好預支人工再扣,對你好不利。

成萬幾銀預支出黎,為左怕個工人對小朋友唔好,係你唸多左。

如果你俾左出黎,工人真係對你小朋友唔好,而佢又欠你錢未還得晒(每月只可扣人工1/4),你咪要睇佢面色? 

一係就一早炒左佢算啦,炒完再請過個都唔駛一萬喎。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 siusum 於 11-3-24 11:51 發表

鑲牙唔係每隻過萬咩....
3隻咪成5皮....

我唔會出錢比佢鑲囉...

鑲牙同種牙係咪有分別? 鑲牙平啲?
我c6前嗰排種牙, 二萬幾1隻, 鑲牙平極都可能過萬一隻, 我之前剩係杜牙根, 再上返牙套, 前後用咗7千幾, 1隻牙咋, 鑲牙分分鈡過萬1隻.

大宅

原帖由 mylulu007 於 11-3-24 16:04 發表
一係就一早炒左佢算啦,炒完再請過個都唔駛一萬喎。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 mylulu007 於 11-3-24 16:04 發表
食塊餅都甩3隻牙,佢會唔會牙肉有問題? (I.E. 牙周病)

如果係牙肉問題,手尾會好長,唔係鑲3隻牙咁簡單喇。

僱主包既牙科,只限急症,儀容受損係不在保障範圍之內,樓主果 $1500 賠額亦未必能 claim 得足,樓主宜先問保險經紀。

我 ...

政府邊有牙科看呀..........
去工聯會比$ 就有(應該最平架啦)
鑲牙肯定保險無得賠
我公司有dental
我有一次隻牙崩左, 要裝牙套
牙醫看完份單話吾包
連公司呢d plan 都吾包
幾百元兩年的勞工保險, 點會包'鑲牙'

水晶宮

徐非佢係牙痛到做唔到野哩類緊急情況至會同佢攪d牙, 其他非緊急情況一律閣下自理, 驚佢外觀唔靚影響心情做野不如想下萬一比佢滾左幾皮,到時至黎呻笨咪仲慘

男爵府

畀面勳章

我一定唔會比,如果要我借幾萬蚊比佢鑲牙,仲要承擔佢走我數O既風險,我寧願炒咗佢請過個!!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

佢食餅都會脫掉3隻牙,好肯定係有牙週病(遲d其它牙都會有問題,唔係嚇你)CLAIM得HK$1500,你同佢講番要佢自己負責尾數(如佢想鑲牙O既話),因為僱主無需幫外傭付非緊急性的牙科費用的,你要同佢講,如果佢要整,佢自已要負責番尾數的.....呢個只係外觀問題,但佢一樣食到野架嘛,無問題喎,唔會有即時生命危險,呵呵~~

如果你願意幫佢俾埋尾數O既話(你都要預佢過萬,唔知一萬惦唔惦,你最好去牙科問下價),因為外傭邊會捨得自已拎錢整,你預佢唔整實會成日無心機做野啦~~~

如果佢岩岩先到你屋企做野,不如換另一個啦~

****N年前我請一個印,未夠3個月就成日牙痛,痛到食鬼哂我屋企D"必理痛"~我俾兩條路佢選,一係我換人,一係我幫佢CLAIM1/3,尾數佢自己俾~我叫AGENT做埋證人添~AGENT唔想我換人,梗叫件印自付啦~~件印千萬般唔願意都無法子!!!真係咪當我水魚,一黎就要我俾錢佢整牙!!!

男爵府

影響外觀咪吾洗溝仔?著數喎!Sorry,我比較衰

男爵府

我見家姐之前個工人一嚟到就去crew牙, 我問點解嘅? 佢話佢地有門路好平喎, 係咪佢地自己識搵架

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

食鐵餅呀?甩3隻牙咁勁?鑲金牙呀?成萬銀咁貴?。。。當然彩佢都傻喇
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁

尾頁

跳至