樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

但早前大家的价錢相約,十五十六,十五十六.......,自己都諗到頭痕又頭暈

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 ume 的帖子

你個一區咪同我一樣....

ume  我係西區呀!  發表於 11-3-31 11:10

大宅

通脹勢難當 買樓自住「一定冇錯」
(明報)2011年3月30日 星期三 05:05
【明報專訊】儘管政府矢言有需要時,會再出招穩定樓市,但長實主席李嘉誠警告,通脹問題將漸趨惡化,所以「買樓自住一定冇錯」。

李嘉誠預期,未來一年美國仍不會加息,而各國為求自保而放寬銀根,如美國推出兩輪量化寬鬆措施,令經營者資金不會出現困難,這是無可厚非的。但對其他國家而言,則引來很多問題。他表示通脹問題已經來,未來情况只會更差。

他續稱,在高通脹這情形下,「買樓自住一定冇錯」。他在長實主席告提到鑑於政府於過去數月不斸推出穩定樓價措施,未來樓市會受樓市政策影響,不過他在業績會補充,「因為樓價如何控制也好,但係需求一定喺到……過去幾十年看,就算你在(樓市)最高點買,十多年後仍會發現買平咗。」李又指,以我們來說,如果做生意的盈利遠遠高於通脹,而派息亦高於通脹,那我們已經盡了責任。
.

珍珠宮

好媽媽勳章

我那區沒有回,個個月新高紀錄,幾驚!
有能力始終要買,利息低,做咩要同人供樓?依家如果月供$16000,其中$14xxx可以是本金,$1xxx才是利息,計埋什費都不過$4000左右就可以住,你供$的$14xxx其實是自己儲錢的,如果租就白白送層樓俾人,所以......我搬了咁多次,其實都冇租過樓.

大宅

我會買, 不過買間平既, 有得住, 就算買貴左,都有個譜‧

大宅

回覆 Ivy.cheung 的帖子

最近經過黃埔的地產鋪, 有些係貼多左紙, 但係黃埔花園的入場費469尺都要$340萬左右, 但係55X尺的單位有些就掛39X萬, 計番的話, 好似買大少少的單位仲著數。(只是個人意見)

別墅

我會等下,因為唔想摸頂入市。明年2012有好多“末日論”,個市應該會跌D掛~~

公爵府

回覆 NaipNaip 的帖子

不過問題係,如果到時"末日"氣氛超濃,咁你又夠唔夠膽入?
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

水晶宮

我唔敢買
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

好媽媽勳章

回覆 ume 的帖子

不過問題係,如果到時"宋日"氣氛超濃,咁你又夠唔夠膽入?
=>我夠膽入!

clsee  me 3, 我儲緊錢錢呢, 唔該等埋我呀!  發表於 11-3-31 15:54
tantanmama  me too. 我儲唔切錢買多層啊.  發表於 11-3-31 15:08
ume  我都夠膽,不過2012年咁快,我未儲夠錢入喎!^^  發表於 11-3-31 15:00

大宅

回覆 ac321 的帖子

我舊年上車既時候, 都預左摸頂
邊個知個樓市點走?
總之買個自已付擔到既單位, 就幾時都係入市好時機

唔好再睇脹面幾多啦, 真係坐低計一計, 月供幾多啦

10幾年前, 我買一層HK$140萬既3xx尺單位, 月供1.2萬
9個月前, 我買一層HK$600萬既1,2XX尺單位, 月供1.6萬

實際供幾多錢先緊要

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆 kawaidesu 的帖子

有時我都會諗, 今日樓價高利息低供款平, 計數都仲可以買得到樓. 反而有一日樓價大跌時, 銀行估唔足價或批得五成按揭, 利率又升番, 到時首期係問題, 每月供款又係問題. 所以樓價大跌, 有膽都未必有能力入巿.

大宅

回覆 tantanmama 的帖子

tantanmama,

係啊, 邊會同一時間3個著數一次過滿足晒你?

樓價又平
息口又低
經濟又平穩

我第1次買樓係咁
樓價平
息口超高

我第4次買樓係咁
樓價高
息口超平

望番回頭, 第4次買樓條件最荀, 原來息口低重要過樓價平
條數就係咁計
搏命享受左低息既優勢先

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你能力許可俾首期, 當然係供樓好過租樓喇~ 依家D 租咁貴~
同埋依家銀行批按揭唔算好緊, 利息仲算低, 估價都多數估得足。

邊個知幾時係樓價頂丫~ 我幾年前買樓時已經樓價升緊.. o個時已經有人話等無咁高先買... 好在我O個時買左, 唔係依家仲貴, 首期都有問題...

最近轉左按揭銀行, 息低左, 仲便宜過租樓~ 如果唔係, 依家都唔知點算...
好似我地買樓前租樓, 過左生死約業主要賣樓係咁「吹」我地走, 都夠慘喇... 成日搬屋又煩..

同埋真係要計下你既供款能力先好去買樓同決定買咩樓, 唔好話非心宜地區或屋苑不買~ 你買左樓後仲可以換樓嘛~ 能力未達既, 到時俾左首期, 銀行又唔批按揭或估價不足, 要tat訂就唔係太值...

自住的話, 我個人都係建議能力許可就買~ 比租化算~ 又安定D..

伯爵府

畀面勳章

kawaidesu 發表於 11-3-31 15:56
回覆 tantanmama 的帖子

tantanmama,

息口平, 真係有錢都唔一炮過, 寧願借, 因為息實在好低.

除非港元可脫美元, 如果貨幣仍弱勢, 睇怕都仲可以'平穩地'有排升.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

別墅

回覆 2011mama 的帖子

" ... 李嘉誠預期,未來一年美國仍不會加息,... "

Apart from what Li Ka Shing says, I am more interested in what Li actually does. The fact is, if you care to look at the books of Cheung Kong, you will notice that Li's company is investing in CASH. With HK$25 billion cash sitting on its balance sheet as of 2010-end, the company is planning to reduce its balance sheet gearing (4.5% at present) to 0% gearing by end-2011. (Source:management guidance post-result announcement.) Cheung Kong's subsidiary Hutchison is also taking a cash-rich position (Hutchison Port Holdings Trust IPO in Singapore). What these moves on the part of Li Ka Shing mean is everybody's guess. But I guess that it would be a little silly of me to take his words at face value.

別墅

Let me add that I'm not expecting an immediate huge drop in property prices. Yet, my take is that the market is in the process of reaching its peak with limited upside. (The process may take a year or two to fully develop though.)

別墅

我都揸住 Cash ,希望明年“末日”時可以以合理價錢買到心儀的樓自住啦!好唔鍾意租樓住

大宅

回覆 kawaidesu 的帖子

10幾年前, 我買一層HK$140萬既3xx尺單位, 月供1.2萬
9個月前, 我買一層HK$600萬既1,2XX尺單位, 月供1.6萬

如果利息升到去你10幾年前一樣的時候, 月供咪要5萬幾....
依家買樓除了要有3成首期, 還要有一筆儲備才安全

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至