跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-4-20 15:03
而家仲有埋液化, 剛剛有線新聞講, 而家就連離開地震災區較遠, 接近東京o既地方, 都出現土地液化現象, 地質 ...

其實日本仔真係好有先知之明,仲記得有套戲叫"日本陸沉"嗎?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bplus 發表於 11-4-20 16:38
東京好多高樓大廈喎, 雖然有防震, 地基液化點防?
咁落去, 日本遲早會消失 ...

地質學家已提醒日本有關當局, 要預計邊啲樓宇會倒塌, 早作準備, 有啲地面直情下陷4呎咁多.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

alicemic 發表於 11-4-20 17:02
其實日本仔真係好有先知之明,仲記得有套戲叫"日本陸沉"嗎?

係呀, 佢而家o既畫面, 同之前有啲日本電影情節, 真係好相像.

你有冇睇哩套? 裏面講的輻射污染
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3813418&extra=page%3D2

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-4-20 17:13
係呀, 佢而家o既畫面, 同之前有啲日本電影情節, 真係好相像.

你有冇睇哩套? 裏面講的輻射污染:toocold ...

睇咗啦! 夢之赤富士

6個核電廠,續個爆,火山爆發、捲晒啲人入海低,仲有輻射..........唔洗咁應景麻!

象牙宮

alicemic 發表於 11-4-20 17:26
睇咗啦! 夢之赤富士

6個核電廠,續個爆,火山爆發、捲晒啲人入海低,仲有輻射..........唔洗咁應景麻! ...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-4-20 12:34
如果你將支持o既回文, 當作係自己人答自己人, 即係你自己對支持者有主觀睇法, 又何來理性? 客觀? 唔俾支持 ...

唉~我都話我入黎唔係同你爭論D咩!我意思講左咁耐都係想話你有你POINT表達,人地都有人地既POINT表達,我入黎第一個POST就已經表明左希望係有真心討論,無宣洩乜野既不快。

我打左彈頭你咪糾正囉!唔駛咁大反應?我又無唔認!如果要玩到舉報,投訴,我就覺得同你第一個POST所講既一樣,小朋友!

我唔想糾纏架,不過如果你下下講到人地唔理性討論,我意思係無人敢同你討論之嘛!再講番自問自答個度,講得難聽D咪係你對支持既回文好客氣,對反對既回文唔客氣囉!

拿!為表專重你個TOPIC,我而家簡單發表喇!如果有D咩唔理性你就回我啦!上面個D唔好理喇!我唔想又比你話我糾纏呀。

一開始我認為係天災,唔係咩試核爆而引發既地震。之後全部都係人禍,日本政府處理非常失當。對災民冷淡,只係掛住攪番好D經濟。抗核災無能,連累全世界。可惜日本政府只向美國交待對周邊國家既抗議一概不理。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

alicemic 發表於 11-4-20 13:08
其實我都係第一時間覺得日本政府棄民既人,以日本係一個亞洲最有錢國家、先進、文明,人口高達1億2千萬人 ...

呢位小姐,我入黎第一個POST開始我已經表明左我個目的,唔係入黎爭論邊個岩同錯,我咪講左你有你POINT,人地有人地個POINT囉。。。。我只係想講,希望可以討論o者。。。一而再再而三要鄺闊到去其他野。。。

我呢個TOPIC或者之前同你講左D咩令你覺得我撐日本呢?

為表專重TOPIC,我已經簡單咁發表左!

翡翠宮

stkyo 發表於 11-4-20 22:12
呢位小姐,我入黎第一個POST開始我已經表明左我個目的,唔係入黎爭論邊個岩同錯,我咪講左你有你POINT, ...

呢位太太,我無話你撐邊個喎! 我都講明係有感而發,不過身有屎既咪對號入座囉,唔明點解你咁敏感?

象牙宮

alicemic 發表於 11-4-21 00:22
呢位太太,我無話你撐邊個喎! 我都講明係有感而發,不過身有屎既咪對號入座囉,唔明點解你咁敏感?:ayaw ...

下!你之前引用我個POST,中間個度打住。。。事實攏在眼前,你要撐日本係你既事,我懷疑日本亦係我既事。。。乜你講個個"你"唔係同我講架咩?咁麻煩你唔好用引用我個POST啦!我會當係你回我架,呢樣都叫敏感咩?無計啦!你引用個陣有提醒架嘛!

樓主,容許我離一離題我借個位解說番比呢位小姐聽。

翡翠宮

stkyo 發表於 11-4-21 00:44
下!你之前引用我個POST,中間個度打住。。。事實攏在眼前,你要撐日本係你既事,我懷疑日本亦係我既事。 ...

哦~原來係呢個你"字"你就入咗自己數,但我一早就注明唔係話你架啦! 行字仲特登bold埋,你都係要對號入座我都無計!

原來而家啲人惡到連引用人哋個post都會比話,不過係網上世界係會經常引用他人既post嚟發表意見架波,寫得出嚟討論區就預咗開放比大眾,你唔鍾意都無辨法,咁唔滿意人哋引用你寫既野,我提議你唔好再出post,因為實會有人用,你要嬲死自己我都無計,除咗大笑三聲囉!

stkyo  我補充番,你之前係係最後注明。。。以上言論我唔係針對你,如果你話回文唔係回我,咁尾斷呢個"你"同中斷個個"你"係呼應唔到架。  發表於 11-4-21 05:27

象牙宮

alicemic 發表於 11-4-21 00:59
哦~原來係呢個你"字"你就入咗自己數,但我一早就注明唔係話你架啦! 行字仲特登bold埋,你都係要對號入座 ...

你唔講真係唔知引用個個POST唔係回人地而係想回其他人。乜有人話唔鍾意/介意/唔滿意咩?

不如講番個TOPIC啦!唔好離題!

alicemic  咁我又補充返啦! 你係上面寫"麻煩你唔好用引用我個POST啦!"根本你就好介意,就咪鬼扮大方啦! 嘻嘻  發表於 11-4-21 12:06

翡翠宮

stkyo 發表於 11-4-21 01:23
你唔講真係唔知引用個個POST唔係回人地而係想回其他人。乜有人話唔鍾意/介意/唔滿意咩?:joyous ...

就係怕有人誤會,特登用粗字體注明提醒,有人硬要有屎上身咁點啫? 不過你都講得好啱,我都唔知佢係人定係鬼,我都係唔應該用"人"呢個字既,多謝你提醒喎!至於離題,乜原來你都知架!

象牙宮

alicemic 發表於 11-4-21 01:30
就係怕有人誤會,特登用粗字體注明提醒,有人硬要有屎上身咁點啫? 不過你都講得好啱,我都唔知 ...

唔好客氣!

翡翠宮

stkyo 發表於 11-4-21 01:37
唔好客氣!

你應得既!

stkyo  哈哈,又用個"你"字!  發表於 11-4-21 05:27

象牙宮

stkyo 發表於 11-4-20 21:59
唉~我都話我入黎唔係同你爭論D咩!我意思講左咁耐都係想話你有你POINT表達,人地都有人地既POINT表達,我入黎第一個POST就已經表明左希望係有真心討論,無宣洩乜野既不快。

我打左彈頭你咪糾正囉!唔駛咁大反應?我又無唔認!如果要玩到舉報,投訴,我就覺得同你第一個POST所講既一樣,小朋友!

我唔想糾纏架,不過如果你下下講到人地唔理性討論,我意思係無人敢同你討論之嘛!再講番自問自答個度,講得難聽D咪係你對支持既回文好客氣,對反對既回文唔客氣囉!

拿!為表專重你個TOPIC,我而家簡單發表喇!如果有D咩唔理性你就回我啦!上面個D唔好理喇!我唔想又比你話我糾纏呀。

一開始我認為係天災,唔係咩試核爆而引發既地震。之後全部都係人禍,日本政府處理非常失當。對災民冷淡,只係掛住攪番好D經濟。抗核災無能,連累全世界。可惜日本政府只向美國交待對周邊國家既抗議一概不理。

我都唔係好想同你講落去ga(乜你覺得好多人想同你講落去咩?), 一方面你又話不快, 但另一方面又話無宣洩乜嘢不快, 咁你而家一直喺度呻話見人鬧人, 覺得好不快, 哩啲全部係廢話?(講廢話又點討論呀?mouth:mouth:" />mouth:" />mouth:" />mouth:" /> ) 你咁不快, 咪開個topic宣洩囉, 冇人阻你ga, 成日講嘢前後矛盾, 又唔認, 又要死撐, 正如你話囉, 你唔認咪唔認囉! 你死撐唔認都冇法ga, 你話你哩啲係理性討論吖o!(你話野性都仲得ga~wakaka~ka) 大家有眼見係邊個死撐, 明明自己話不快, 死賴喺度呻不快, 而家又話冇咁o既事, 你啲字全部paste晒喺度, 大把人睇到, 唔係你話冇就冇, 當然, 你都可以話冇o! 我又唔會小忽肉

糾正你錯又話人反應大, 你俾人糾正夠反應大啦. 你果然幾理性吖! 明明係錯都唔俾人糾正, 你惡晒啦! 你咪又喺度自說自話, 你嗰啲前後矛盾, 有你講冇人講就係理性, 就係討論, 舉報投訴係BK設立o既機制, 有幾小朋友? 反而, 有啲人連條link出去, 點第2個火頭, 就係大將之風? 唔係小朋友, 唔係小家子? o既觀點都好奇怪? 唔怪得我同你觀點相差咁遠.

一方面話唔想糾纏, 但事實就死纏爛打, 你夠下下話人哋唔係理性討論啦, 你話無人敢同我討論, 咁你而家喺度講咁乜嘢? 你唔係話你而家真心喺度討論緊咩? 定係廢up? 咁你係人唔係呀?(你唔係話冇人敢同我討論的嗎? 嗱~哩句係呼應你ga)

本來哩個topic已回歸主題, 係你再一次偏離主題! 你出完你啲討論就叫人唔好理? 你都幾惡喎! 你即係唔俾人討論啦, 你又係自說自話啦, 咁你自己開個topic自己講飽佢啦! 你哩啲唔係糾纏, 直頭係死纏爛打啦! 係咪平時冇乜人同你傾偈jet?

好~言歸正傳:

認同你認為一開始係天災, 之後全部都係人禍, 但唔認同你話政府只掛住搞經濟而冷淡災民, 就好似你曾經講話日本政府遲遲未入災區救災民, 係因為道路未通, 入唔到去, 但當時已經有香港記者入去災區採訪, 記者入得到, 但自衛隊入唔到? 除非你覺得搞經濟同賑災都會係同一班官員, 就好似派農民入核電廠做維修一樣,所以抽調唔到人手去做賑災工作. 如果你話到係資金問題, 國家寧願將資源投放喺未見成效o既事情上, 都唔願意去救等待救援的生命, 哩個政府o既冷血, 就唔係好似你咁輕描淡寫, 只掛住攪番好D經濟咁簡單.

抗災無能唔係因為國力強弱, 而係因為有私心, 做成今日o既失控局面, 哩個就係最大的人禍.

象牙宮

stkyo 發表於 11-4-21 00:44
下!你之前引用我個POST,中間個度打住。。。事實攏在眼前,你要撐日本係你既事,我懷疑日本亦係我既事。。。乜你講個個"你"唔係同我講架咩?咁麻煩你唔好用引用我個POST啦!我會當係你回我架,呢樣都叫敏感咩?無計啦!你引用個陣有提醒架嘛!

樓主,容許我離一離題我借個位解說番比呢位小姐聽。

我都要下一下先:

下! 你唔係一直話
你有你POINT表達,人地都有人地既POINT表達”, 而家alicemic都係你要撐日本係你既事,我懷疑日本亦係我既事”, 哩個你~就係指住你? 咁你自己夠一開始就用你哋嚟概括所有支持者啦, 仲將所有你認為的罪名入晒落哩個你哋, 到我話我唔會口出惡言你先話係指有啲人啦, 你叫我唔好執着你啲字眼, 咁你都唔好執着人哋啲字眼啦(一時唔偷雞扮保長,) 有口話人, 冇口話自己, 你都幾惡喎, 仲好意思話自己真心理性討論? 人哋已經bold晒字話明唔係話你, 你自己要對號, 冇辦法ga!

至於BK的提醒, 如果你覺煩, 你可以有optional, 唔要提醒個喎, 提醒嗰度有行字:提示:當你感覺有些通知對你造成騷擾時,請點擊通知右側的屏蔽小圖標,可屏蔽此類通知。唔明就去使用意見度出topic, 明明自己敏感啦, 又唔認, 明明打錯嘢, 又話人大反應, 你自己講晒啦.

alicemic  多謝你同我解釋! 不過算啦! 身有屎既就緊係睇乜都覺得人話佢架啦!由佢囉!  發表於 11-4-21 12:09

象牙宮

stkyo 發表於 11-4-21 01:23
你唔講真係唔知引用個個POST唔係回人地而係想回其他人。乜有人話唔鍾意/介意/唔滿意咩?

不如講番個TOPIC啦!唔好離題!

乜你冇唔鍾意/介意/唔滿意咩?

咁你又出哩句? 咁麻煩你唔好用引用我個POST啦!哩句意思係好滿意, 好鈡意?

Oh~又一次自相矛盾, 唔通真係自問自答? 自說自話?

alicemic  尋晚我都唔想用呢句回返比佢,費時同佢再嘈,點知今日見到佢係道寫補充,直頭怨魂不散~~  發表於 11-4-21 12:11

象牙宮

stkyo 哈哈,又用個"你"字!

alicemic
人哋唔鈡意你用個"你"字呀, 咁用"妳"啦! 我哋比較理性同從善如流, 冇人咁惡, 只有佢講唔俾人講的.

仲有, 我而家多咗好多笑笑公仔, 應該好客氣呀~

象牙宮

死嘞, 全部打"你"字tim, 又俾人話唔理性了.

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 11-4-21 10:02
我都唔係好想同你講落去ga咋(乜你覺得好多人想同你講落去咩?), 一方面你又話不快, 但另一方面又話 ...

下,你都幾奇怪架喎,我係講緊我第一個POST既目的,點解你又要拉埋我後面講不快而變左我入黎既目的?我講過既野我會認,我已經話你可以糾正。我講黎講去都係講緊我第一個POST既目的。你越扯越遠我真係唔知你想講D咩!

我見你第一個POST講到咁大方話真心想分享討論,又話因為之前個POST關左,咁我先話希望可以真心討論,唔係有反對聲音就同人加上罪名,係咪又係因為有人詞窮?先咁鍾意拉埋其他野黎講呢?之前講到咁大方,而家又發哂難渣咁。

其實你講咁多其他野做咩o者?乜我又有講人地連你條LINK係大將之風咩?人地講呢D你又要拉去第2D,唔怪之得你講講下野會人身攻擊人,攪到之前個POST關。。。

至於離題,你之前個POST都有人離題啦!你咪又係唔出聲,而家就大條道理話人,咁樣只係證明你只係接受支持者任何聲音囉!咁雙重標準既你。咁前後矛盾既你。自己離題就得,人地就唔得。惡個個係你似D喎!

不過我都見怪不怪,而家都見你詞窮係到亂咁24兼發難渣,你可以唔認為,又要死撐,我COPY & PASTE哂。。。我先無咁無聊。

因為你打到亂78嘈而我有D真係唔知你想表達D咩!所以唔回,你鍾意既就繼續亂UP 24,不過你回我,就唔好話我回你係死纏難打囉!呢D野唔係單方面架,唔好下下回埋D咁既詞就以為自己岩哂至得架。

回番你個正題。

災難發生之後道路運輸絕對對運送物資有影響,後來的確係有物資送到,但係就遲左好多。咁我只可以講係救災不力。如果你話到係資金問題, << 我幾時有講資金問題呀又?哩個政府o既冷血, 就唔係好似你咁輕描淡寫, 只掛住攪番好D經濟咁簡單 << 我之前已經講左我係簡單發表一下,咁你想我點深入講呢?抗災無能唔係因為國力強弱, 而係因為有私心, 做成今日o既失控局面, 哩個就係最大的人禍. << 咁你有乜好既實質建議呢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至