嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆 芯諭媽咪 的帖子

PM 了, 希望幫到你.

男爵府

回覆 jackco-mami 的帖子

Hi jacko-mami,

Please also pm me the doctor's details.

Thank you

男爵府

回覆 NAMNAM媽媽 的帖子

已PM給你了~希望幫到你

大宅

報告下阿仔的現況, 他吃了兩次藥, 個身開始痕, 原本已經有少少乾的眼和手再出水, 希望只是排一些毒, 過兩日會好就好了.....昨晚他瞓得麻麻地....mouth:

大宅

再報告阿仔的狀況, 佢繼續了兩天半的藥, 仍然好痕, 由於生濕疹的地方是眼袋, 見佢紅和流水都十分擔心, 打電話返去問中醫, 由另一位女醫師回覆, 叫我地繼續揸佢既藥膏, 繼續吃中藥, 因為這是一個排濕毒的過程, 背部也出了一些, 希望只是再等一兩天便會好些, 由於太擔心他的眼, 約左星期一回去見醫師.
mouth:

大宅

hello, 可否pm我呀? 我仔仔5個月大, 都有好嚴重的濕疹, 好擔心呢~tks

大宅

可否send個地址資料比我啊...我囡囡d 濕疹好勁...

男爵府

回覆 edf 的帖子

我都報告吓啊妹嘅情況,表面上看來皮膚的確係好咗,冇紅點,有少少鞋,但唔係沙紙咁鞋,心口肚dum大脾上手臂都keep得住都係滑(除咗腳掌,手掌,耳仔都係好乾脫皮)但手踭手腕室頭哥都係好癢,頭都係好癢,若果隻手唔抓佢d皮膚會係ok嘅,而之前發咗上面仔度,而家就剩返暈正位一噠乾同脫皮,面珠dum輕微紅,除非係咁捽,定係佢其實摟計呢,佢一唔 like or發脾氣就會起勢咁捽同抓,抓到你抱起佢同佢玩就唔抓自己囉....總括嚟講皮膚就冇出水,冇紅點,但都係乾同埋癢....

男爵府

回覆 edf 的帖子

edf: 啊仔佢係咪都係抓同捽先會出水咖?? 定係d皮膚自己出水??

大宅

阿仔應該係抓到出水的, 因為吃了3 天藥, 他是整天都好痕, 唯一有進步的是昨晚開始訓得好少少, 其實, 如果他能忍到唔抓, 就好好多, 因為我發覺醫師給他的藥膏是好快幫他收水, 只是現在連背部和肚都發出來, 都好金, 我要 24小時分散他注意力, 不過我都會好努力幫他, 因為真的唔想返去看西醫, 已經吃了太多西藥而只是治標....
真的希望快些排完濕毒, 明天我會去覆診, 給醫師看看他的眼, 是否無大礙.

大宅

回覆 edf 的帖子

Jacko mami
可否給我dr 資料

複式洋房

can u pm me the information? thanks a lot!

大宅

今日返左去覆診,醫師話阿仔個肺同肝好似仲未排到濕,(唔知係咪吃了太多西藥)佢看得出我仔肺麻麻,因為他好易氣促,醫師話肺好皮膚就會好,轉了一些藥,仍要清一清底,要用鹽水同佢洗傷口,搽藥膏,他仍然好痕,不過訓得比之前好左,都係最擔心佢d傷口,因為之前見佢流水,就會同佢搽西醫的消炎膏,依家就用中藥藥膏....仍在苦戰中....

男爵府

回覆 edf 的帖子

加油呀~仔仔,快d好~我們一起苦戰吧....

大宅

多謝你支持! Jackco mami!
我阿仔昨天開始用西醫洗傷口的藥水(粉紅色)清潔傷口,因怕他發炎, 然後再搽醫師的藥膏, (醫師本來叫我用鹽水洗的, 但我怕份量唔準, 會好乸),今天見到是沒有那麼紅和開始收水,但仍然痕, 但沒有頭兩天的超級痕, 瞓覺有改善, 以前看西醫的階段我試過和他抓背一個鐘佢先瞓到, 現在只是十五分鐘, 背和肚都發了些出來, 不過我覺得如果清一清底可以改善他的皮膚, 肺 和 鼻敏感等毛病, 是值得辛苦的, 因西藥真的只能好幾日, 大家加油! 你囡囡有沒有好些?

男爵府

回覆 edf 的帖子

啊妹飲晒d藥已又2天,情況都係差不多,都keep住有便便,冇特別嚴重咗,但手掌腳掌都係勁乾(厚皮)....面仔就都係暈正嗰達,但都會有痕,但最主要都係佢唔like發脾氣至會抓.....瞓覺方面我就cool住佢對手等佢唔好抓到塊面同個頭,佢都瞓得都好好呢可以由十點瞓到第朝8點到喊飲奶,佢唔抓嘅話d皮膚真係幾ok咖,係乾咗d囉...朝早塊面仔又白又滑,一抓又再紅晒我會keep住再睇清埋d毒素的.....

男爵府

可以 pm 我中醫地址嗎 ? 我囝囝都係好嚴重濕疹. 由 3 個月大開始有少少. 到 5 個月大爆發好嚴重. 一直睇中醫食中藥到宜家 9 個月大. 都未好哂. 眼同咀 keep 住有紅.

大宅

我仔仔昨晚仍然是痕醒了幾次, 因為仍然是發的階段, 他情緒很差, 濕疹多了, 外表看上去很可憐, 知道中藥醫濕疹較慢, 只好忍耐, 約了星期一覆疹.mouth:

大宅

可以pm我醫師的資料嗎??thanks!!

複式洋房

可以把醫師的聯絡和地址給我嗎? 我想帶囝囝去試試.

首頁
12345...8

尾頁

跳至