自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

wing614 發表於 11-5-12 12:18
我一到車站已經巴士到, 唔通唔上車等下一部?
而且我一個人拎兩個袋+BB+車, 自問咁樣上車法會更加麻煩.
激氣 ...

當然你有你既道理,
但站在司機既立場:
1. 佢唔知你去到車站佢O架車就來..
2. 佢見一般都係上車前收車..
3. 佢唔想成車人等你整好O架車先開車..
4. 你同BB有咩事佢分分鐘連份工都無埋, 你知啦,有咩事, 巴士公司係要佢死好過佢地公司死..

佢態度係粗魯, 不過佢都真係有佢既責任..
如好多媽媽所講, 一人讓一步, 你唔好唔開心啦..

男爵府

(1) 如果係我,我可能真係會等第二部架,當然係唔趕時間啦
(2) 司機叫你收車,你只係答OK,人地真係會再出聲架,佢點知你個OK係幾時收呢?你可以同佢講,"好,我會即刻收"
(3) 司機係唔會等你攪掂先開車架,咁對其他人會唔公平
(4) 可能個司機態度係有啲問題,不過佢真係冇錯,佢都係為左你BB既安全,可能佢揸左咁耐巴士,見過唔少危險嘢呢?
(5) 不過你好似都好激動下,話人地冇仔生

侯爵府

好媽媽勳章

The point is:
1.你後面又無人上車..........
2.一般我會BB連車仔上咗巴士先(當然SURE車上唔多人先咁做), 再推去傷殘位, 解開BB
, 收車仔同BB搵位坐.
i.e. not related to the bus is coming or not........

大宅

OKOK, 多謝各位意見, 其實帶住bb車我好少坐巴士, 不過我係唔開心個司機串串既態度姐.
不過又想問下, 如果坐mtr, 或者其他交通公具, 其實又有無明文要收車ka呢?

翡翠宮

wing614 發表於 11-5-12 12:41
OKOK, 多謝各位意見, 其實帶住bb車我好少坐巴士, 不過我係唔開心個司機串串既態度姐.
不過又想問下, 如果坐 ...

地鐵應該唔駛...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wing614 發表於 11-5-12 12:41
不過又想問下, 如果坐 ...

MTR 當年我無收, 亦無MTR職員叫過我收.

侯爵府

好媽媽勳章

Don't angry la...........

水晶宮

呢個世代惡人真多
我要瞓八個鐘

大宅

唔嬲喇,其實我都唔想阻人, 佢都係打工姐. 不過如果D交通工具可以講明, 又或者MTR可以指定一卡 FOR BB車/DISABLE專用, (好似日本D女性專用卡咁)就方便好多喇.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我以前都係收左先上車....
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

禁止訪問

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果有咩事~司機會比人炒,算數啦!

大宅

我都試過樓主嘅情況,所以另願唔搭九巴,搭城巴或mtr,係可能行遠d,都唔想再有呢d情況發生....因九巴係咁衰一定要收了車,先可上車!!!但有時一個人好難做到咁先可上車嗎???d司機太冇品...

ywpw  城巴唔需要收車?  發表於 11-5-12 17:43

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

凡事都從2方面睇

對樓主黎講就會火既,因為自己無諗過唔收車係未收得切啫,但司機就吹左幾次

對司機黎講就係負任問題,你都知要快d收好架車,司機想法一樣。你一陣無收到車上到highway真係有意外點算

wcpcelia  啱,兩方面睇...  發表於 11-5-12 13:36
JunichiOkada  Agreed!  發表於 11-5-12 13:30

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我一向都係收咗車先上車, 一嚟你唔會知道架巴士有無傷殘位or傷殘位有冇人用緊? 如果係, 你上咗車先知o個時仲麻煩啦~ 司機佢都有責任及有權要求你收車,或者佢根本聽唔到你話OK...所以叫多一次囉~只係可能佢d態度令你唔舒服而已~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

所以話一個人推bb車, 又攞住袋野, 又要抱bb, 都係坐地鐵隱陣d, 我覺得都唔係好辛苦, 係行多d路囉.
,

伯爵府

LMCK 發表於 11-5-12 13:45
所以話一個人推bb車, 又攞住袋野, 又要抱bb, 都係坐地鐵隱陣d, 我覺得都唔係好辛苦, 係行多d路囉. ...

係呀,如果老公唔係身邊,無論拎得野多定少,我都一定會推推推 ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 wing614 的帖子

基本全部巴士/小巴都要收車至上車.
鐵路唔駛收, 不過, 任何鐵路站都有告示, 提醒搭客推BB車及推輪椅都要"LOCK 碌", 以免行車期間出意外.

LINGLING333888  YES,,,,  發表於 11-5-12 14:38

首頁

尾頁

跳至