自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

佢唔介意就得啦
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我經常都起街餵架啦
唔走光冇問題架喎
有野遮住根本唔會走光
以我既技術如果著埋全套餵奶衣裝
就算我唔用野遮住你都睇唔出我餵緊奶

男爵府

有野遮住我覺得冇乜野問題,通常明知行街差唔多夠鐘餵奶就會去D有育嬰室既商場方便餵奶,不過就真係小心D麻甩佬,佢地好鐘意係條隙度望住你餵奶,因為餵奶既地方大多數都係得塊布搵幾個黏貼痴住就算,好容易比D麻甩佬裝,明知你餵緊奶,佢都仲要望~我見過有D麻甩佬特登走入去行個圈,佢又冇小朋友,純粹"目及"野,你見到佢就好似行街咁,跟本就唔係搵人,行完又出返去,你又吹佢唔帳,我諗佢一日咁樣兜幾個圈都"目及"到唔少野

superfans108  AGREE﹗HK 有好多呢D麻甩佬﹗﹗﹗就算無走光佢都照GUP﹐好似系度等緊你會走光甘。  發表於 11-5-15 03:46

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔係hkmama...咁又點? 你想表達d乜?

大宅

有cover好我覺得無問題

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

肚餓就要開餐架啦, 香港又缺乏哺乳室, BB食奶又唔會騷擾到你, 有乜問題? 我果時基本上行到邊餵到邊, 酒樓食肆商場都會. 無論香港媽咪又好, 國內媽咪又好, 外國媽咪又好, 餵人奶嘅媽咪都唔會以當街餵奶為恥, 反而係自豪添!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

瑪瑙宮

如果唔介意其他人眼光,
點餵人奶係冇問題既,
我指係坦蕩蕩果種,
有用野遮住就會好D,
因H.K.真係好多麻甩佬想睇野.

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

其實就算佢坦蕩蕩我都覺得冇咩大問題,佢餵B時都ar B個頭仔都擋住咗,唔專登去睇都唔係好覺嘅!咁樣餵要好有勇氣至得架!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我之前都係咁餵㗎, 唔覺得有問題 wor

侯爵府

好媽媽勳章

我係街餵奶, 大部份時間冇用布圍, 一件鬆身長版上衣+技術, 根本唔會有野睇!
不過我同意, 好多死麻甩佬明知冇野睇都會眼甘甘望, 只要同佢鬥啤, 唔使兩秒呢D人就會收檔; 反而, 有次經歷我好深刻, 話說我同班朋友去MK某酒店食BUFFET, 食食下呀女都一齊開餐, 餵左一陣, 有個40歲左右嘅男侍應走埋黎同我講: "太太, 不如你去廁所餵丫?!" 當時我只係冷冷回一句: "咁你會唔會係廁所食飯?"

bongbongpatty  仲咩叫bb入廁所食奶woo....其實好普通姐..餓就要食野架啦...  發表於 11-5-15 17:36
rose-mag  又唔係犯法,都唔知D人點解會覺得肉酸,我介意人地睇到,唔鍾意睇咪唔好睇囉。  發表於 11-5-15 02:57
LUON  成日叫人個BB去廁所食奶, 真係嬲爆!  發表於 11-5-14 21:49
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我去上海旅行時行經一間鋪頭, 打算入去睇野. 點知第一眼就見到一個媽媽打出成個胸冇遮冇擋咁打算餵奶.搞到我鬼咁尷尬走都走唔切.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

1. 媽媽唔介意, 唔係問題lor.
2. 同唔係HKmama又乜關係? breastfeeding係冇國藉限制lor. 就算喺外國, d媽媽好多都通街喂又冇遮掩. 有時我地d mum's group d 老公都跟埋來, 大家的老婆喺大家的老公前餵都係gum.

樓主, 我能我見得多吧! 但如果睇唔慣, 都唔好去講人. 始終breastfeeding係健康的.

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

如果我有我都唔介意周街餵 ~

公爵府

畀面勳章

我都覺得無問題, 我以前都係街餵過用布/外套遮下ok的
就算無用布遮掩唔係8卦想睇清睇楚人做乜, 跟本唔覺眼~

子爵府

我有次係ocean park都見過有位女士餵奶, 我覺得無問題喎~
心裏真覺得呢位媽咪真勁! 掌聲鼓勵!!!

如果我當年埋身餵到, 我都會咁做!

水晶宮

熱血金章

你唔好帶有色眼鏡去睇人地咪 得囉,

bb肚餓就要餵嫁啦!!

男爵府

醒目開學勳章

雖然我冇埋身餵過,但我又覺得咁樣餵奶冇乜野wor.

伯爵府

畀面勳章

問題不大....媽咪爸爸OK就得啦..

大宅

無問題囉,估唔到提倡母乳嘅成效咁差,認知不足又歧視!

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我未試過系街度喂奶,會搵到喂奶專用室先入去喂。

首頁

尾頁

跳至