論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp: 反對反對

象牙宮

外傭工會要求加薪至四千元

雇主去旅行, 見不少外傭登廣告 (免費) 找 part time 家務做.
有的時薪開口$50-$70.

這 非法行為又不見外傭工會出來? 說話? 告訴港府?

外傭工會為 港府/ 雇主做出了什么?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

如果去到4仟,到時侯實又多番UNDERPAID架啦!
依家HK$3580已經唔少,僱主近年又唔使俾政府HK$400元,先至少左短付工資呢個問題!!!

昨日我睇到新聞好唔開心,香港僱主包佢地食/住宿/機票/醫療,佢地只係放假先至使錢,通脹對於佢地黎講影響唔大亦唔多~
通脹最多係食物和車資,影響最大係僱主日常開支,點解重要響我地身上再百上加斤呢???!!!
一向我都知道外傭法例對香港僱主好唔公平,如果真係加到4仟,一個月多HK$420,實大把外傭即時炒僱主再搵工,到時我會選擇返屋企睇囡唔再請外傭,我亦相信收入唔多O個批媽咪都唔會再請工人,寧願自己睇番~~~到時侯有錢家庭先有能力請外傭,佢地難搵工都係佢地攞黎!!!!!!

如果佢地話加2%我都覺得可以接受唔出聲,但係加幅超過10%,我覺得完全係唔合乎理由和公平!!!!!!!!好憤怒,我真係好憤怒!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

畀面勳章

我反對反對反對反對,我!反!對!
我人工1蚊都冇加過(我相信好多香港打工仔都冇加過人工!!)但係買餸買豬肉買魚買菜買麵包買糖米油鹽全部貴晒,加晒價,崖通脹既係我!!係我!!!唔係佢!我養佢既成本已經高左好多好多!係好多呀!!我比佢人工,包佢食包佢住,佢份人工一向都袋袋平安,淨袋!!食唔冼比錢住唔洗比錢,乜我唔係包埋佢通脹啦咩!我已經係好慘架啦!

香港政府唔該一定要拒絕佢地任何加幅,真係1蚊都不能加!!香港真係有好多星斗市民生活係水深火熱之中!!香港政府呀,你一向D民意都唔聽,聽左最後都係考慮下,所以今次唔該都請你一如以往!!

香港真係一個好奇怪既地方,不同既外國人都知道可以係依到爭取自己最好既福利,咁土生土長既香港人呢.....點解我生活得咁慘呢?

我反對外傭加人工!!

大宅

妹豬媽咪 發表於 11-5-23 00:31
我反對反對反對反對,我!反!對!
我人工1蚊都冇加過(我相信好多香港打工仔都冇加過人工!!)但係買餸買 ...

AGREE!

水晶宮

我放長雙眼..睇下今鋪政苦又點攪先...睇下7.1用不用去遊行.....我真係頂頂頂頂頂!!!!!1

禁止訪問

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

加人工?合理嗎?
通脤的費用已經由僱主硬食曬,佢哋明明係我僱員,政府又唔比扣稅,
因為通脤,每個月已經駛多好多係個工人身上(提供既食物貴咗,出街既交通費同膳食又貴咗...),如果再大幅加薪,我哋僱主咪雙重損失囉
我覺得只加 food allowance就合理d

大宅

畀面勳章

加佢死人頭啦...發癲~

民房

我地係時候一人一信去反對啦﹗

我地唔岀聲,畀啲外傭搶走話語權﹗

外界人成日以為我地好刻薄工人,不明白大量僱主被工人烚不特止,

仲有一大堆不平等條約屈僱主,

我反對外傭加薪﹗現時薪金水平已經偏高仲要加﹗

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唉! 佢地放假就得閒去遊行, 去争取福利! 我地僱主係屋企就忙到一頭煙. 邊得閒去反對啊! 唉! 係咁見報紙話佢地争取加薪, 不聞僱主反對喎! 希望政府高官唔好愚昧到以為無反對聲音, 我地唔得閒反對唔得閒遊行咋!

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

再係咁吵真係好想好似新加坡咁無假放. 想遊行, 放 No pay leave 啦! 可惜, 得個諗字! 好無奈!
政府待佢地太好啦! 對佢地好過對我地!
有時諗, 應該都有好多高官請外僱, 有不愉快經歷架 ? 唔通佢地$$多, 工人見$$眼開做得特別好?!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

由八個外籍傭工工會組成的亞洲移居人士聯盟

佢地以為自己真係移居左hk?????

別墅

畀面勳章

咪主要係啲bun嘅工會攪攪震, 佢哋人多嚟得香港耐巴巴閉, 揀工做要求多...都唔明點解仲咁多人鍾意請bun

別墅

佢地嫌人工低咪唔好來HK打工囉...!!!
佢地來HK打工已經係全包宴,
計我話應該係時候研究下 CUT 佢地D福利...同埋
輸入內地傭工去取代佢地就真呀~~~~~~!!!
仲想要求加人工...?? 哼! :;pppp:

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

琴日睇news, 佢地個labour union話d外傭對香港的經濟有貢獻, so要加人工. 梗有貢獻啦 , 佢地買衫買電話買化妝品仲多過mum呀~ 睇Sunday出街幾多扮到彩雀的印/賓狂煲粥.

大宅

:;pppp: 做又唔見佢做到值4仟既工作表現, 傻o架佢哋

珍珠宮

畀面勳章

港幣夠愈來愈貶值啦, 唔見政府要 d 老闆加我地人工

大宅

D外傭話佢地對香港經有貢獻, 我好唔明, 究竟佢地知唔知咩叫做貢獻.
加到4000, 即係+10%以上, 我人工加幅係0%. 點頂得順
我經常叫佢慳水慳電都當我耳邊風, 屋企D水電費帳單都唔止10%升幅, 全因有佢
如果真係加到4000, 我真係會好大機會抄左....................
最多比一個月代通知金, 長痛不如短痛

男爵府

我寧願將個幾舊水, 捐比慈善團體, 都好過益比d工人!

隋心而行

首頁

尾頁

跳至