跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

Sblam, 我也多謝你的分享. 我真係從來無想過第一輪會入到心儀果間, 博到大抽獎都已經好幸運. 至於點樣填第一, 二round我都諗住問下學校同聽下佢地d家長講座先知.

大宅

Hihi 白白豬 ,

梁省德理念幾好, 但係唔知口碑點. d 學生是否真係讀得開心.

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我都煩緊小學, + 上細女又要搵幼稚園..同一年,一個升小學一個讀K1..都吾知點好..
幼稚園又要一早報定,而小學又咁遲先放鎊..如果等哥哥小學放鎊先幫妹妹搵附近GE 幼稚園又太遲..相反,搵左幼稚園先,又怕哥哥派左間遠GE 小學,一個東一個西會好煩..
有無媽媽可以教我點做???

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

Jezy:
你說得對~我都等升上K3時問下老師的意見,佢地對各小學都略知一二

vickiwai514:
如果係我,我會搵近屋企個間幼稚園俾妹妹。幼稚園通常大約8時才開門,但小學會早d...7點幾要返到學校。
如果哥哥派到近屋企的小學,你到時帶妹妹一起送哥哥返學,跟住妹妹便返幼稚園。
相反,如果哥哥派到遠屋企的小學,哥哥搭校車,你自己送妹妹返幼稚園。

唔知 work 唔 work 呢?

男爵府

畀面勳章

我小朋友讀緊K2,現在開始了解小學是否過早或遲了?
我對升小學D野一無所知,你地所講的大抽獎,統一派位有係D咩呢?
其實如何升小學架?可以詳細講我知?
THX~

男爵府

好媽媽勳章

回覆 kawaii888 的帖子

你小朋友讀k2, 咪即係今年9月要選小學囉. 而家了解小學, 係適當時間. 因為k3一開學, 無耐就會派表比你選第一輪自行收生, 9月尾前, 就要自己將表交去心儀小學. 11月尾知結果. 如果第一輪唔得, 就要參加第二輪統一派位, 即係大抽奬, 要去到2012年6月先知結果架.

男爵府

好媽媽勳章

http://www.chsc.hk/primary/tc/home.htm
詳細選校方法請參考教統局網頁.

其實我早幾年已開始留意小學資料. 事原我同事當年個小朋友74區, 派咗村校. 見佢日日請假去叩門. 搞咗成近2星期, 間間都唔收, 最後好彩幼稚園個校長建議佢叩某小學, 結果收咗. 所以都係早d準備好d. 呢d係早幾年的事, 2006年出生率咁高, 叩門機會更低

男爵府

畀面勳章

天水圍應該唔會派村校小學嗎?thx

大宅

回覆 IVY0206 的帖子

我問過隔離屋讀梁省德小一的女仔,佢話好開心呀.. 我個屋苑d小學生,全都話呢間架!

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

sblam 發表於 11-5-26 15:51
三個白白豬:
兩間小學都是同一校網。
近屋企個間小學出名d,多d人選,我估9月自行收生都會收晒有世襲關係 ...

咁即係近果間有5成機會 , 遠果間有7成機會 , 兩間都預左大抽獎 , 因係同一區的關係 , 兩間都有機入到.
咁不如問下老師意見 , 你又講返兩間學校的教學理念比老師同你一齊分析 , 下邊間啱小朋友讀啦.
因九月尾至十月頭第一輪就要交表 , 你親呢個月得閒好問定老師 , 等老師多加留意小朋友.
癈事到交表前先黎煩.(果時一定大把家長同老師講呢 d 問題)

伯爵府

miffypekkle 發表於 11-5-27 16:58
回覆 IVY0206 的帖子

我問過隔離屋讀梁省德小一的女仔,佢話好開心呀.. 我個屋苑d小學生,全都話呢間架! ...

梁省德 , 我鐘意佢咩都比小朋友做 , 小朋友就可以學到多 d 野 , 又可以學多 d 同其他人合作.
仲有數學都幾好.
可惜阿女唔 like

伯爵府

sblam
我覺得選小學最緊要第一 & 二輪都選埋同一間 , 就算派唔到 , 去叩門的話 , 校長都睇到你好有誠意先啦 !

伯爵府

vickiwai514 發表於 11-5-26 23:59
我都煩緊小學, + 上細女又要搵幼稚園..同一年,一個升小學一個讀K1..都吾知點好..
幼稚園又要一早報定,而小 ...

真係好煩喎 , 幼稚園都好難搞架啦 (一年比一年難揾), 仲要一次過兩單野一齊黎.
因要捱三年 (k1-k3),你要朝早出一轉 , 中午湊放學又一轉,下午大果個放學又要出一轉.
妹妹都係揾間近近地幼稚園好 d 起碼,佢返學果三粒鐘都可以返屋企整下野麻.

男爵府

sblam, 我都同意你對vickiwai514的講法, 到大既升小學,我都有佢依個問題。

男爵府

73區有咩小學好?

大宅

回覆 三個白白豬 的帖子

係呀,當日觀課的係我老公,佢回來話好多野都係小朋友自己做返,連剪接都係,佢都讚賞呢間小學. 不過我希望睇多d才決定.

我間幼稚園暫時只參觀過呢間小學咋,你地有冇參觀過其他小學呀? 如果有,可否分享一下?

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

三個白白豬 : Thanks!

伯爵府

參觀小學 .... 真係睇到頭都痛埋.
等我再睇多幾間先約埋大家出黎分享呀.

大宅

HI.
請問鐘聲學校好嗎?
有無人已觀校,口啤好嗎?
THANKS ALL MAMA

伯爵府

咩咩聲(仔仔) 發表於 11-5-31 01:06
HI.
請問鐘聲學校好嗎?
有無人已觀校,口啤好嗎?

校長講 , 如你的小朋友意志力弱 , 唔夠專心 , 唔想小朋友學文選 & 尺讀就唔好選佢.

首頁
12345...19

尾頁

跳至